KundeserviceReturinfo

Bli medlem, få 30% på ditt første kjøp* Mer info her☀️🎉

Bilferie i Norge, en snarvei inn i naturen

Å reise på bilferie har etter mange år i dvale, igjen kommet opp blant favorittene til mange nordmenn i ferien.
Man trenger ikke kjøre langt i Norge før man forstår hvorfor mange kommer fra hele verden for å oppleve Norge med bil.

I Norge har vi 18 offisielle turistveger og endeløst med perler og overraskelser langs veien, alle verdt et besøk. Felles for dem alle er at de gir et fantastisk inntrykk av naturen fra innsiden av bilen, men og at de kan tilby utrolig natur, rett fra grøftekanten.
Det er gode parkeringsplasser og utkikkspunkter underveis, ta deg god tid!
NAF har en god oversikt på sine sider, med reiseplanlegger og turtips for de fleste kriker og kroker i vårt lange land.

God tur, kjør forsiktig.

Hardangervidda, RV7

Mellom de to mektige nasjonalparkene Hardangervidda og Hallingskarvet har det i lange tider gått en fartsrute for reisende mellom øst og vest i landet.

Dyranut fjellstue ligger på rutas høyeste punkt, 1250 moh. Og er et flott utgangspunkt for turer både sommer og vinter. Vestover fra Dyranut bikker det nedover imot Måbødalen og den majestetiske Vøringsfossen som er verdt en stopp.
Eidfjord i bunn av bakkene er den første smaken på vestlandsk natur om man kommer østfra og her kan man se fjellene stupe i fjorden.

"Rallarvegen har og sitt startpunkt her"

Østover fra Dyranut, kommer du til Haugastøl før Ustaoset. Her er det togstasjoner og parkeringsplasser om du ønsker å ta deg noen dager i fjellet. Rallarvegen har og sitt startpunkt her for de som ønsker å ta den kjente veien vestover med sykkel eller på bena sommerstid. Like innunder majestetiske Hallingskarvet finner man Lordehytta, vell verdt et besøk.

Østover fra Haugastøl kan man merke at det blir frodigere, mer trær og varmere. Man daler i terrenget og Geilo er et spennende stoppested for hele familien. Her er det en rekke aktiviteter hele året som passer fra de yngste til de eldste.

langs hele veien er det en rekke fjellvann og elver det kan være verdt å prøve fiskelykken i. Se lokale anvisninger for fiskekort

 

Helgelandskysten, FV7

Den lengste av de nasjonale turistvegene skuffer ingen. Fra Trøndelag til Salten, med Bindalsfjorden i sør til Knaplundsøya og Saltstraumen i nord.

Langs vår langstrakte kyst kan du få oppleve den vakre og ville naturen som man ikke finner maken noe sted i verden. Et nettverk av broer og fergeforbindelser tar deg på øyhopping i et eldorado av små plasser, kriker og kroker som fortjener et besøk.
Torghatten, fjellet med hull i, ligger like sør for Brønnøysund og en fottur gjennom hullet er en god start på reisen langs turistvegen.
Alstahaug og Petter Dass museet er et naturlig stoppested før Sandessjøen. Her finner man de syv søstre, den majestetetiske fjellrekken med mangt et mytisk sagn. Botnkrona i nord er det høyeste av søstrene med sine 1072 moh. Har du tid og været er med deg, ta turen opp på en av de flotte toppene og nyt utsikten over Herøy, Øksningan, Dønna og tusen andre øyer.

"Øyhopping i et eldorado av små plasser"

På fergeturen fra Kilboghavn og Jektvik krysser du polarsirkelen, og midnattsolen er for alvor over deg sommerstid. Videre nordover er det en av norges største breer; Svartisen som ruver. På Gildeskål har du mulighetene til å besøke den vell bevarte gamle kirken fra 1179.
Saltstraumen markerer slutten på turistvegen, og er et yndet og populært stopp som imponerer og overrasker de fleste.

Om man har muligheten til å komme seg ut med båt eller kajakk er det absolutt å anbefale. Fisket kan være godt også fra land, og mang en flott middag har blitt fisket opp på fergekaia når man venter på neste båt.

Aurlandsfjellet, FV243

Strekningen over Aurlandsfjellet er ikke så lang, men ta deg god tid og den vil by på mange flotte minner.
Etter at Lærdalstunellen mellom Lærdal og Aurland ble anlagt, forsvant fort behovet for en hovedfart over fjellet. Veien er vinterstengt over den snørike passasjen, men på våren, sommeren og høsten byr veien på en fantastisk utsikt og tett-på-naturen-opplevelse.

Veien inviterer til litt rolig kjøring, med noen humper her og der, men ikke stort problem så lenge en holder fartsgrensen. Det kjente utkikkspunktet Stegastein har vunnet internasjonale priser for sitt design og om du noen gang skal stoppe langs veien for å låne et toalett, så er dette rasteplassen å gjøre det på.
På Blåskavlen er det gode muligheter for å få stått på ski langt utover våren og Presten er en topptur som gir en fantastisk utsikt uten å kreve for mye.

"Veien byr veien på en fantastisk utsikt og tett-på-naturen-opplevelse"

For de som er interessert i fiske, så er Lærdal et sted man absolutt bør besøke. Om man ikke har muligheten til å fiske når man er der, så er villakssenteret verdt et besøk.
Med mindre man har en frykt for tuneller, så vil man få en ganske spektakulær opplevelse også under fjellet. Her går Lærdalstunnelen, 24509 meter lang. Verdens lengste veitunnel. Tunellen har stoppesteder underveis og er en opplevelse i seg selv om man ønsker å gjøre en rundtur av det.

Sove i bilen

Å sove i bilen er langt ifra forbeholdt de som har bobil eller taktelt montert. Mang en eventyrer har måttet ty til en natt i bilen på et ferjeleie eller på en parkeringsplass i starten av turen, for å få til en rask og effektiv start om morgenen.
Langs FV55 over Jotunheimen kan det tidvis være folksomt langs veien, med eventyrlystne som har tilbragt natten langs veien. Spesielt i områder og i perioder da veien er nattestengt og man ikke kommer «inn på fjellet» før veien åpner om morgenen.

"Det finnes få regler for overnatting i bil"

Sørg for at det er lovlig å parkere der du stopper og les deg opp på parkeringsreglene for den aktuelle plassen. De fleste rasteplasser og parkeringsplasser har ingen begrensinger på overnatting, men ofte en tidsbegrensning på 24 timer parkering.

  • Ingen bil er for liten
  • Det er ikke nødvendigvis noe varmere enn telt på vinteren.
  • Ikke bruk opp batteriet på lys og varme
  • Litt åpning på et vindu gjør mye med luftkvaliteten og mengden fukt og dugg på innsiden av
  • vinduene på morgenen.
  • Bilruter er ikke enveis. Om du kan se ut, kan noe se inn. Greit å huske på om du liker å sove
  • uten pysj eller liker privatliv
  • Ha er plan for morgenen. Tenk på at du kanskje skal ut av bilen om morgenen og skifte oggjøre deg klar for tur. Kanskje greit å parkere i et hjørne eller inntil kanten på en parkeringsplass

Bilferie med barn

or barn kan bilferie være en utrolig spennende måte å oppleve verden på.
Mange har gode minner fra bilturer i barndommen og det er naturlig for mange å feriere i vårt langstrakte land med bil i dag og.

Bilturen kan med enkle grep gjøres på barnas premisser og det er enkelt å gjøre turen barnevennlig, til glede for både store og små.

  • Forsøk å inkluder barna i reisen og forbered de på at dere skal på tur
  • La barna se på reiserute, hva de kan forvente underveis. Fortell om noen steder og ting de kan forvente å se
  • Forbered noen podkaster, lydbøker, og musikk som kan være populært underveis
  • Mat og drikke hjelper med å holde humøret oppe
  • Quiz og gjetteleker er gøy for store og små

NAF har laget en quizpodkast som er laget for hele familien på tur. «Forsetet mot baksetet» Podkasten har de laget sammen med barne tv-stjernen Stian Barsnes-Simonsen og barna hans Teodor (13) og Erica (8). Podkasten er en morsom spørrelek hvor store og små i bilen kan konkurrere mot hverandre når de er på kjøretur

"Sjekk ut podcasten "Forsetet mot baksetet"

Pakkeliste

  • Podcast, lydbøker og barnevennlig musikk. Lurt å laste ned på forhånd, kanskje ikke like god dekning alle steder
  • Solbriller eller solskjermer for vinduene i baksetet
  • Nettbrett, bøker og blader til å lese underveis. Ikke så lurt om man lett blir bilsyk
  • Toalettpapir lett tilgjengelig. Plutselig må man på do og kanskje det er tomt for papir på rasteplassen
  • Solkrem og paraply, man vet aldri hvordan været er rundt neste sving eller over neste fjellpass
  • Ladekabel til mobil og nettbrett. Praktisk å lade i bilen underveis
  • Antibac og våtservietter. Covid19 eller ikke, renhold er alltid viktig på reise
  • Litt leker og underholdning. Man rekker akkurat en runde bocca eller krokket når man lader batteriet på bilen eller tar en kaffepause og is i sola
  • Reisesyketabletter - Kjekt å ha selv for en som ikke blir bilsyk til vanlig, plutselig er man på en ferje i litt sjø

Barnevennlige attraksjoner

Husk at dere skaper ferieminner for barna, så å tilpasse turen til de er viktig
Det finnes en rekke barnevennlige attraksjoner rundt om i landet, fra dyreparker, til turstier, badeland, sandstrender, besøksgårder og museer. De fleste steder har et opplegg tilpasset barn. Husk å sjekk i forveien at stedende er åpne og at det er ledig plass og eventuelt billetter før dere står på parkeringsplassen.

"Naturen er gratis og kan by på utrolige opplevelser for barn"

Ikke glem at det og finnes en del skjulte perler underveis, som kan være vell så spennende for barna. Man trenger ikke alltid betale for opplevelser og å bade i et lite fjellvann eller en kulp kan være like spennende som et badeland og en stor stein å klatre på kan være gøy og utfordrende det også.

Ikke planlegg alle stopp og pauser

Selv om det er viktig med litt rutine og planlegging før en biltur, er det vell så viktig med de litt sporadiske og impulsive stoppene underveis.
Det er på mange av disse stedene man får de beste bildene og en ispause er aldri feil når man har sittet lenge i bil.
Det er viktig at man tar seg tid til å nyte utsikten underveis, sjåføren skal tross alt holde øynene på veien. Stopp ved en foss og dypp hodet i elven, øv på fiskesprett på en strand eller prøv fiskelykken på et ferjeleie.

Et telt er det plass til nesten hvor som helst

Allemannsretten står sterkt i Norge og gir oss muligheten til å telte nær sagt hvor som helst underveis på reisen.
Husk å sjekk regler for overnatting der du er og ikke legg igjen unødige spor i naturen. Ofte er det fine teltplasser like ved veien og man trenger ikke alltid bære med seg utstyr og telt så langt fra bilen.

Det er også mange fine campingplasser langs veien, ofte med gode fasiliteter som dusj, toalett og kjøkken inkludert. På campingplasser er det og en gyllen mulighet til å snakke med andre, som kanskje har noen gode tips og råd om hva som er verdt å stoppe for å se underveis, den ene eller den andre veien.

Bilbingo

Denne enkle leken kan enkelt tilpasses alle i bilen og vanskelighetsgraden bestemmer man helt selv. Man lager et rutenett med 9 ruter og fyller inn med ord eller bilder som f.eks. gul bil, bensinstasjon, bro, tilhenger, tunell, måke, sau, sykkel og lignende. Etter hvert som man ser det man har på arket langs veien, krysser man av den ruten. På forhånd blir man enige om vinneren skal få tre ting på linje, kryss eller fyller hele arket.

Pakking av bil

HUSK! Pakk bilen ordentlig, sikkert og trygt

Om uhellet skulle være ute er det i tillegg til gode sikkerhetsbelter viktig at ting ikke ligger løst i bilen.
ved en kollisjon eller en bråstans vil ting kunne forflytte seg med en voldsom fart og kraft i bilen, og for eksempel et kjæledyr vil komme i stor fart frem fra bagasjerommet.

"Usikret bagasje er ofte årsak til personskader i en trafikkulykke"

Sørg derfor for å sikre kjæledyr godt, både for deres og din egen sikkerhet. Et bur til hund eller katt er en god forsikring om man har plass i bagasjerommet, om ikke kan seler i baksetet også brukes.
Bruk festepunkter i gulvet og bagasjerommet for å feste ting, så slipper du dessuten at alt ramler ut når du åpner bakluka langs veien.

Bruker man skiboks er det viktig å pakke denne på en sikker og forsvarlig måte, og følge både produsenten og vognkortets regler for bruk av taklast.
Det samme gjelder for sykkelstativ montert bak på bilen. Forsikre deg om at lys og skilt er synlig og følg produsentens anbefalinger og retningslinjer

God Tur, kjør forsiktig

Foto: Coleman

Bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!