KundeserviceReturinfo

Rabattstigen er i gang! Opptil 30% Se info her🪜

Hvordan velge riktig snowboard

Enten du befinner deg i preppede løyper eller langt til fjells etter å ha jobbet deg til toppen selv, er det få ting som slår gleden av å kunne sette gode snowboardsvinger nedover et vinterkledt landskap.

Det er to hovedkategorier av snowboard; splitboard, som kan deles i to langs midten for å kunne brukes som ski for topptur med feller, og solidboard, som er mer tradisjonelle snowboard, laget hovedsakelig for heisbasert kjøring eller toppturer med truger. Begge typene har forskjellige fordeler og ulemper.

Fjellsport.no tilbyr begge variantene, og utstyret som hører til. Om du skal på topptur med splitboard, så husk at du trenger egne bindinger til dette. Truger er godt å ha når du går topptur med solidboard.

Generelt

Det finnes ingen fasit for hvilket brett som er best for deg. Alt spiller inn. Høyde, vekt, muskulatur, kjøremåte, preferanser...You name it!

Den generelle regelen er at et brett skal være 15 til 20 centimeter lavere enn kroppslengden din; da ender du ofte på et punkt mellom hake og nesetipp.

Til hopping, pipe, rails og parkkjøring velger man ofte et noe kortere brett. I tillegg er det mange som foretrekker brett som er symmetriske, for å enklere kunne kjøre både switch og regular (hvilken vei du kjører på brettet). Bindingene monteres da som regel mer sentrert på midten av brettet, og brettet vil ofte være mykere, for å være mer lekent på hardere underlag, og for å gi en bedre "pop".

Skal man derimot hovedsakelig holde seg i preppede løyper og skianlegg, velger man ofte et noe lengre brett, som vanligvis også er stivere, for å få bedre fartsstabilitet og kjørestyrke på variert underlag. Et typisk bakke-brett er ofte asymmetrisk, med en lengre framdel (nose) og kortere bakdel (tail), da bindingene som regel monteres like bak senter. Vanligvis kjører man da heller ikke så mye switch med disse brettene.

Ønsker man et brett for kjøring hovedsakelig i løssnø og utenfor løypene, så velger man ofte mykere brett med samme asymmetriske utforming som på bakkebrett, og med bindingene monterte enda lengre bak midten. "Fishtail" umuliggjør switch-kjøring, men vil gi deg suverene egenskaper når det kommer til flyt, svingradius og kontroll i løssnøen.

Splitboard

Et snowboard som kan deles i to på langs, og som i kombinasjon med tilpassede bindinger brukes som ski på topptur

Splitboard lar snowboardere legge igjen trugene hjemme, for heller å bevege seg i fjellet med "ski på bena". På toppen av fjellet kan man med enkle grep selv sette delene sammen igjen, for å få gleden av et komplett snowboard ved nedkjøringen.

Et splitboard krever egne bindinger som er laget for å kunne gå med, og i tillegg kreves det egne feller akkurat som på ski. Torsjonsstivheten i brettet blir ofte noe svakere på grunn av split-funksjonen, og et splitboard presterer som regel svakere på hardt og isete underlag.

Solidboard

Et brett som ikke kan deles i to, ofte mer egnet for bakkekjøring, eller for dem som heller går topptur med truger

Solidbrett velges av deg som hovedsakelig skal tilbringe dagene i preparerte løyper eller som stiller strenge krav til kjøreegenskapene også på topptur, og som er villig til å heller bære brettet på sekken, kanskje med truger på beina.

Solidboard stiller ikke like strenge krav til valg av binding, og er ofte bedre egnet for dem som søker høy fart og som kjører på hardt underlag. Skal man bruke brettet i parken, er et solidboard definitivt å anbefale.

Snowboardbindinger

Snowboardbindinger finnes i en rekke varianter, størrelser og prisklasser. Noen er laget spesielt for å passe sammen med splitboard og brukes til topptur, mens andre er laget mer for parkkjøring og i skibakken. Man må være påpasselig om man skal kjøpe seg tilleggsutstyr som helløftere eller skarejern, og sjekke at disse er kompatibele med bindingene man skal bruke dem sammen med. Dame- og herrespesifike bindinger vil kun være forskjellige i størrelse, design og utseende, og ikke med tanke på tekniske egenskaper.

Det er i parken, og ved hopping og triksing, at man tydeligst vil merke forskjellen på om bindingen er laget for denne type bruk eller for topptur, da en parkbinding ofte vil ha dempende egenskaper i sålen og en mykere fleks i helkappen. Om du hovedsakelig har tenkt til å bruke bindingene til kjøring i eller utenfor løypene, så kan du gjerne velge en binding med mindre fleks i helkappen; og det vil ikke være det samme behovet for demping i sålen.

Truger

Truger er praktisk om man har et solidboard og ikke ønsker å måtte vase seg gjennom snø til knærne når man er på topptur. Moderne truger er lette og enkle å feste på utsiden av sekken.

De fleste truger produseres i dag med brodder, som vil gi deg et godt feste om du går på hardt og isete underlag.

Staver

Om du går på topptur, enten det er med splitboard eller med truger, så trenger du et par staver. De fleste velger staver som kan kollapses så mye til at de får plass i sekken på vei ned. Tre-delte teleskopstaver er populære, og litt store trinser er kjekt om du skal oppsøke dypsnøen.

Ord og uttrykk

  • Splitboard: Brett som kan deles i to, langs midten.
  • Solidboard: Brett so ikke kan deles i to.
  • Switch: Kjøring med den foten som du normalt har bak, foran.
  • Skarejern: Hjelpemiddel som gjør det enklere å bevege seg på is eller hardt underlag. Også kaldt crampons eller stegjern.
  • Pucks: Festeanordning som skrues fast i brettet, som bindingene festes på.
  • Hælløfter: Hjelpemiddel for enklere å gå i bratt motbakke.
  • Camber: Det tradisjonelle spennet på snowboard, hvor du må "trykke" brettet ned i bakken
  • Early rise: Tuppen av brettet er lengre og tuppen løftes tidligere, også kjent som lite rocker.
  • Reversed camber: Motsatt av tradisjonell camber. Hele brettet har en bueform, nærliggende til full rocker.
  • Taper: Det bredeste punktet, helt ute på tuppen, er flyttet nærmere midten av brettet.
  • Kjernemateriale: Brett blir laget med veldig mange forskjellige materialer og det er viktig å være bevisst på dette når man velger brett. Kjernematerialet avgjør vekt, stivhet, slitestyrke og lignende.
  • Svingradius: Beskriver hvor svingvillig brettet ditt vil være, og hvor lett det vil være å håndtere.
  • Sandwich: En type konstruksjon der brettet er laget med et stivt bunnlag og en flat topp med egne sidevegger.
  • Fishtail: Brettet tail er utformet på en måte som gir gode egenskaper i løssnø men som gjør det umulig å kjøre switch.