menu Meny

Hvordan velge gåstaver og vandrestaver til fjelltur eller trening

Kjært barn har mange navn men vi skal forsøke etter beste evne å gi noen ledetråder slik at du kan gjøre det beste valget for akkurat ditt bruk. Kanskje konkluderer du med å ha flere sett da bruksområdene spenner for bredt til at ett sett er nok.

Hvorfor bruke gåstaver og vandrestaver

Bedre vektfordeling og balanse med eller uten tung sekk, redusert belastning (korsrygg, leggmuskler, knær, hofter og ankler), armer og ben samarbeider bedre i oppoverbakker, mer anatomisk kroppsholdning når man går og redusert belastning på knær i nedoverbakker, for å nevne noe.

Stavlengde

Tommelfingerregel for stavlengde er 70% av kroppslengden eller de skal nå deg til albuene når armene henger ned mens fjellstaver bør være litt lengre (justerbare) ifbm bl.a. vading.

Grep og bruk

Armene i 90º vinkel/vannrett når du holder rundt håndtakene. Gå normalt med senkede skuldre og ta i med armene.

Terreng:

Skrått:  forleng den nederste staven 
Bratt opp:  forkort begge stavene
Bratt ned:  forleng begge stavene

Fast lengde vs. teleskop

Teleskop er litt tyngre men lettere å feste på sekken eller bruke sammen med tarpen.Faste er litt stivere og passer best som rene treningsstaver i opp til kupert terreng. Teleskopstavene bør kunne justeres ulikt og vil da bråke litt mer enn ved lik justering. 

Reim og håndtak

Små nyanser på de modellene vi har sett på men for oss med tømmerhoggerhender blir noen i minste laget. Noen liker håndtak av kork og andre av karbon/kompositt materiale. Stroppene kan ha løs-ut-ved-fall løsninger men må være justerbare.

Demping

Går man mye på hardt underlag så kan dette være viktig for mange. De dyre kommer ofte med slå-av/på-demping funksjon.

Vekt

Gunde Swan beviste hvor mye ett gram her og der betyr over lengre distanser men vi anbefaler teleskop fremfor fast om du skal gå i skog, fjell o.a. utmark hvor justering er en kjempefordel. Spennet på vekt ligger fra ca. 170g til 300g pr stav. Som alle andre steder - letteste kvalitetsstav er ofte også den dyreste staven.

Stålpigg

Godt å ha på all slags føre og underlag - unntatt stein og asfalt hvor man setter på en gummiholk.

Trinser

Små, medium eller store til støtte i myr, snø og annet løst underlag. Det følger ofte med flere størrelser (fra 4cm til 12cm).

Generell størrelsesguide gåstaver

Personhøyde (cm) Stavlengde (cm)
>140 90 - 100
140 100 - 110
150 105 - 115
160 110 - 120
170 120 - 130
180 125 - 135
190 130 - 140
200 135 - 140

Dette er en generell størrelsesguide. Bruksområder bestemmer brukslengden. Generelt skal underarmen og hånd treffer staven med 90° vinkel.

Når du løper i oppoverbakke anbefales å justere ned en størrelse mens det kan være en fordel å justere opp en størrelse når du går med eller uten sekk (bedre støtte).

Klar for å velge gåstaver? Klikk her for å se utvalgetSe alle Tips og råd
Lukk
1000,- igjen til fri frakt!
0 av 1000