menu Meny

Catch and release – hvordan slippe ut fisk

Enten man er uheldig og får en fisk som man ikke ønsker eller har lov til å ta med seg hjem, eller om man bevisst bedriver såkalt catch-and-release-fiske, så er det viktig å kunne noen enkle tips og triks for hvordan man bør behandle fisken for å skade den minst mulig.

Husk å gjøre deg kjent med lokale regler og forskrifter for området du fisker i, og vær forberedt på eventuelle arter som finnes i det området du skal fiske i. Datoer og minstemål kan variere lokalt, og det er viktig å til enhver tid ha oppdatert info om hva som gjelder.

Raskt, forsiktig og nøyaktig

Uansett om du har planlagt å slippe ut fangsten, eller om du ved et uhell får en fisk du må slippe ut, så er det viktig å ha en plan for hvordan du skal få fisken tilbake i vannet på en så rask og enkel måte som mulig, uten å skade fisken unødvendig.

En god håv er viktig. Den bør helst ha et knuteløst nett og være romslig nok til at fisken fint får plass. Forsøk å hold fisken så mye som mulig i vannet.

Å bruke tang eller forceps kan være med å forenkle jobben, og mange bruker dessuten tang til å klemme ned mothakene på kroken om sluken eller flua man bruker har det. Fisken sitter overraskende godt uten mothaker og det gjør ofte jobben mye enklere.

Om du er nødt til å løfte fisken, pass på å ikke løfte fisken etter halen, det vil skade, og ofte brekke fiskens rygg.

Tidligere var det anbefalt og vanlig å bruke hansker når man skulle behandle og håndtere fisken. Dette kan være med på å skade fisken unødvendig, så fukt heller hendene godt og løft fisken uten å klemme for hardt. Når fisken skal settes ut igjen, forsøk å før den sakte ned i vannet og hold den forsiktig, for å så la den svømme av gårde på egen hånd.

Totalfredet

Hentet fra Fiskeridirektoratet Mai 2018

  • Ål (ikke havål)
  • Blålange
  • Brugde
  • Pigghå
  • Håbrann
  • Silkehai
  • Makrellstørje

Minstemål

Art Lengde
Torsk
- nord for 62°N 44 cm
- sør for 62°N 40 cm
Hyse
- nord for 62°N 40 cm
- sør for 62°N 31 cm
Lysing 30 cm
Rødspette
- øst for Lindesnes 29 cm
- vest og nord for Lindesnes 27 cm
Hvitting 32 cm
Kveite 80 cm
Blåkveite 45 cm
Breiflabb i garnfiske 60 cm
Uer 32 cm
Sjøørret
- Nordland, Troms og Finnmark 30 cm
- resten av landet 35 cm
Stort kamskjell 10 cm
Sjøkreps 13 cm
Krabbe
- fra svenskegrensen til og med Rogaland 11 cm
- resten av landet 13 cm
Hummer 25 cmSe alle Tips og råd
Lukk
1000,- igjen til fri frakt!
0 av 1000