KundeserviceReturinfo

Rabattstigen er i gang! Opptil 30% Se info her🪜

 Impregnering av klær og utstyr

De aller fleste klær ment for utendørsbruk, kommer med en eller annen form for impregnering. Over tid, med vask og bruksslitasje, vil de alle miste noe av impregneringen sin og da kan det være en god idé å fornye impregneringen. Noen ganger er det kun enkle små ting som skal til for å hjelpe, andre ganger må man gå mer drastisk til verks. Man kan sjelden gjøre noe galt når man impregnerer, men ved å gjøre en grundig jobb vil man kunne oppleve at resultatet blir bedre og varer vesentlig lengre.

Vi har og en egen artikkel om hvordan behandle sko og fjellstøvler best mulig.

Gore-Tex®UllDunSko, støvler og annet

Kan alt impregneres?

Ja, i utgangspunktet så kan man tenke at alt kan impregneres, fra planker til sko, jakker og båtkalesjer. En sliten jakke vil nok en gang kunne holde fukt ute, og et par sko vil igjen kunne holde deg tørr på føttene. Et gammelt bomullsplagg vil etter en tid nærmest oppleves som en svamp som suger til seg alt av fuktighet både fra snøen og luften. Mange vil tenke at det kanskje er på tide å kjøpe et nytt plagg. Det å forsøke en runde med impregnering først er ofte langt rimeligere, og vil kunne gi deg tilbake mange av de vannavvisende egenskapene til plagget.

Uansett hvilket produkt eller behandling du ønsker å bruke, så er det viktig at det er rent.

Husk å bruke en impregnering som er laget for det materialet du ønsker å behandle. Noen impregneringer vil kunne farge materialet du behandler, så før du behandler et par hvite sko kan det være lurt å sjekke at ikke behandlingen samtidig vil farge skoene dine grå.

Noen behandlinger krever tørketrommel, varmeskap eller kanskje strykejern, mens andre kun krever en gammel fille til å smøre med. Uansett hvilket produkt eller behandling du ønsker å bruke, så er det viktig at det er rent.

Tekniske materialer og membraner, som Gore-Tex®

Som med alt annet, start med å vaske og rengjøre plagget ditt. Ofte vil man oppleve at plagget blir mer vannavvisende allerede etter en vask. De aller fleste produkter har vaskeanvisning på en lapp på innsiden som du kan følge; om du ikke finner den, eller om den er slitt at du ikke kan lese den, er det ofte mulig å kontakte produsenten for å spørre om vaskeråd. For de aller fleste plagg vil allikevel metoden nedenfor være trygg.

Lukk glidelåsene under armene og hovedglidelåsen i front, åpne glidelåslommene. Løsne på alle strikker og snorer, fest borrelåser og brett ut stoff som er brettet inn der det er mulig.

Bruk et mildt, flytende vaskemiddel. Parfyme og godlukt i vaskemiddelet er helt unødvendig. Vask plagget på middels varme (30°C - 40°C) på normal innstilling, eller finvask om du har det.

"Ofte vil det holde å vaske og tørke plagget for å re-aktivere impregneringen"

Skyll gjerne plagget en ekstra gang etter vask, for å få bort alle såperester. Ofte vil man siden kunne putte plagget i tørketrommelen og slik re-aktivere gammel impregnering. Ønsker du likevel å tilføre ny impregnering så kan du gjøre det mens plagget enda er vått. Lukk alle glidelåser og spray plagget med en impregnering som er anbefalt og godkjent for tekniske materialer.

Mange produsenter lager sin egen impregnering, men det vil absolutt fungere med en standard impregneringsspray. Spray gjerne litt ekstra på slitesteder som skuldre, hette, albuer, og rundt hoftene. Vreng plagget og legg det i en tørketrommel på middels varme i ca. 30 minutter (til det føles tørt), eller heng det i et tørkeskap.

Ull, vask og impregnering

Rene ullplagg er utrolig myke og deilige mot huden, men om man vasker ullen er det noen regler som er fine å huske på. Alle vet at ull ikke bør vaskes med for varmt vann, men mange produsenter i dag forvasker ull før du får den. Det vil på en måte si at de allerede har krympet plagget, og at du kan vaske det på en høyere temperatur uten å ødelegge det. Følg derfor gjerne vaskeanvisningen på plagget ditt, eller sjekk på merkets hjemmesider om du er usikker. Mye ull kan vaskes på 60°C, selv om det ofte vil være mer enn nok med 30°C - 40°C, som er normalt for de fleste ullprogram. Ullundertøy, spesielt til barn, anbefales ofte at man vasker på 60°C.

Ull kan vaskes for hånd, men de aller fleste maskiner har programmer som er skånsomme nok for ullvask. Ved tørking er det ikke like vanlig å ha ullprogram på tørketrommel og mange foretrekker derfor å lufttørke ullplagg. Man bør være forsiktig med å henge opp gjennomvåte plagg, da det vil kunne strekke plagget ut av fasong. Rull derfor plagget inn i et rent og tørt håndkle for å få vekk mesteparten av vannet. Det er heller ikke en god idé å tørke ull direkte i solen, da det også vil og kunne være med på å bryte ned og skade ullfibrene.

Mye ull kan vaskes på 60°C, Det er allikevel ofte mer enn nok med 30°C - 40°C

Lanolin er et naturlig impregneringsstoff som finnes naturlig hos dyr som produserer ull. Det gjør ull motstandsdyktig mot vann og smuss, og gjør blant annet at en sau ikke trenger å dusje fult like ofte som oss mennesker. De fleste ullplagg har noe lanolin i seg, men det vil sakte slites bort ved bruk. Man kan reintrodusere lanolin i plaggene, men vær oppmerksom på at noen mennesker kan være sensitive for lanolin i større mengder.

Mye ull, blant annet merino ull, har lukthemmende og antibakterielle egenskaper som gjør at om plagget får henge fritt og luftig vil det "vaske seg selv" og bli rent og luktfritt.

Vask og behandling av dun

For å opprettholde dunets unike egenskaper til å isolere godt, så er det viktig å behandle dunet og pleie det om nødvendig. Noe dun er impregnert (ofte omtalt som hydrofobisk behandlet) av produsenten, for å beskytte hvert enkelt dun mot skitt og smuss. Om ikke dunet er behandlet av produsenten er det ikke å anbefale at du gjør dette selv.

Om plaggets ytterstoff blir skittent vil det ikke kunne beskytte dunet på innsiden mot skitt og smuss. Dunet vil da bli skittent og klumpe seg sammen. Med dunprodukter kommer man langt ved å ta godt vare på yttermaterialene.

Det finnes en rekke vaskemidler som er beregnet på dunvask Bruk en mild, flytende såpe om du ikke har dunvaskemiddel tilgjengelig. En frontmatet vaskemaskin er det beste. Om ikke egne vaskeanvisninger er tilgjengelige, vask på skånsomt program ved middels varme (30°C - 40°C). Lukk glidelåsene under armene og hovedglidelåsen i front, åpne glidelåslommene. Løsne på alle strikker og snorer, fest borrelåser og brett om mulig ut stoff som er brettet inn.

Skitten dun vil klumpe seg og miste isolasjonsevne

Skyll gjerne en ekstra gang etter vask for å være sikker på at du har fått ut all såpe fra plagget. Vreng og legg ut plagget på et flatt underlag og trykk forsiktig på det med et tørt og rent håndkle for å tørke det. Eventuelt kan du bruke tørketrommel på skånsomt program. Ved bruk av tørketrommel bør man vrenge plagget flere ganger i løpet av tørkeprosessen, og bruke minst to tørkeballer eller rene tennisballer. Vær forberedt på at det vil kunne ta flere timer.

Om vannet ikke lenger preller av ytterstoffet kan det lønne seg å impregnere det. De aller fleste dunjakker har syntetisk ytterstoff, og en spray vil derfor være best egnet. Ytterstoffet bør være fuktig før du sprayer på det.

Viktig! Dunet må være helt tørt igjen, før du komprimerer det eller lagrer det; hvis det ikke er tørt kan det være fare for at dunet klumper seg eller at det dannes mugg og sopp.

Bomull og andre naturlige materialer

Syntetiske materialer blir mer og mer vanlig og vi ikler oss oftere klær med membraner. Men det er fremdeles mange som foretrekker naturmaterialer, og som vil argumentere for at bomull, spesielt vinterstid, er å foretrekke. Bomull er mer avhengig av re-impregnering enn mange syntestiske materialer er, og i motsetning til produkter med membran vil en runde i vaskemaskinen ofte etterlate deg med et plagg som er mindre værbestandig en det var da det var nytt.

Med bomullsprodukter er det viktig å få impregneringen godt inn i stoffet. Derfor er det med impregnering av naturprodukter mer vanlig med midler som vaskes inn i plagget, selvom dette ikke alltid er bedre.

Som med andre plagg er det viktig at bommulstøyet holdes rent for at impregneringen skal fungere godt. Naturprodukter vil ofte ha god nytte av en runde med strykejern eller tørketrommel for å få frem impregneringen best mulig. Noen produsenter har og egne "såpestykker" med impregnering som man skal gni på materialet før man varmebehandler det.

Sko og støvler

Sko bør vaskes og pleies akkurat som de andre klærne dine. Du kan enkelt forlenge levetiden til et par støvler eller sko ved å rengjøre dem jevnlig. Husk også å vaske fottøyet på innsiden, da svette og smuss etter hvert vil kunne tette porene i materialet og forhindre mange materialers naturlige pusteegenskaper. Produkter med membraner som Gore-Tex er like viktig å rengjøre på innsiden som på utsiden.

Ved fottøy, akkurat som med andre plagg, er det viktig å bruke impregnering og vask som er ment for det materialet du skal behandle. Å impregnere skolissene kan ofte være et enkelt triks for å forhindre skoen i å slippe inn fukt.

Annet turutstyr

Ofte kan vi ha andre produkter enn klær som også er laget for å beskytte oss mot elementene når vi er ute. Impregnering vil utover å gjøre det du behandler mer motstandsdyktig mot fukt, også kunne beskytte det mot skitt og smuss.

Om man for eksempel impregnerer en kamerabag, er det ikke nødvendigvis for å gjøre den vanntett så du kan dykke med den, men det vil kunne beskytte kameraet ditt mot snø og lett yr, for eksempel.

NB! Man skal aldri selv impregnere klatretau, seler eller annet sikkerhetsutstyr. Er du i tvil, ta kontakt med leverandør eller produsent

Telt har sjelden membran, men heller et vokset eller behandlet materiale som skal kunne holde fuktighet ute. Sol, vind og vær vil over tid slite på disse materialene, og å impregnere teltet eller tarpen kan ofte være en god ide; spesielt i sømmene vil man kunne oppleve at vann over tid vil kunne trenge igjennom teltduken. Det finnes egne impregneringer som er spesielt laget for å smøre på sømmer.

Skifeller bør impregneres jevnlig, for å unngå at fellene suger til seg vann og at de kladder med snø.