menu Meny

Hvordan tenne bål

Å kjenne varmen fra et bål er noe de fleste setter stor pris på, enten det bare er for kosens skyld eller for matlaging. Til tider kan det være livsviktig med et bål, mens det andre ganger kan være vel så viktig for moraleneller stemningen, eller for å stille sulten. Et bål kan være like stemningsfullt sommerstid som i bitende kulde vinterstid, men husk at det er regler for hvor og når du gjøre opp ild. Så lenge du følger de reglene kan du nyte bålet med god samvittighet.

15. april til 15. september er det vanligvis ikke lov til å tenne bål. Det står videre i lovverket at det likevel er tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brannfare. Altså, det er lov å bruke hodet. Det kan også innføres lokale restriksjoner på kort varsel dersom forholdene tilsier at det er stor brannfare, så husk å gjøre deg kjent med regelverket som gjelder i området du ferdes i.

Slik tenner du bål

De fleste som har tent bål noen gang, vil være enige om at gode forberedelser er nøkkelen til suksess.

  • Finn en egnet plass hvor bålet både får tilstrekkelig med frisk luft, men også er beskyttet mot for mye vind.
  • Tenner du bål på snø eller is må du være klar over konsekvensene av at bålet vil smelte underlaget. En frossen myr vil tine og deretter vil vannet slukke bålet nedenifra.
  • Sørg for å ha rikelig med opptenning tilgjengelig. Tørre kvister, avispapir eller tennbriketter er alle gode alternativer.
  • Ha en plan for hvordan du kjapt og enkelt kan slukke bålet om flammene sprer seg ut av kontroll.
  • Ha nok kvist og ved til å holde bålet levende før noen eventuelt går for å hente mer brensel.
  • Forskjellige sorter tre brenner med forskjellige egenskaper. Bjørk antenner lett, men brenner i motsetning til for eksempel eik, mye raskere opp. Eik er, som andre harde tresorter, ofte vanskeligere å få skikkelig fyr på. Granbar gir store mengder med gnist, og kongler lager mye røyk.
  • Husk å sjekk nøye at bålet er ordentlig slukket før du forlater det.
  • Rydd opp bålplassen etter deg.

Øvelse gjør mester

Proff på å tenne bål blir det fleste av oss kanskje aldri. Det er mange meninger om hvordan et bål skal tennes opp, men uansett hvordan man velger å gjøre det, så er det sjelden feil – så lenge du får fyr på det. Noen få huskeregler kan uansett være greit å huske på, om ikke annet så for å gjøre jobben litt enklere og raskere neste gang.

Tennbriketter, avispapir eller bjørkenever er vanlige og aksepterte hjelpemidler i de fleste miljøer, selv om noen kanskje mener at bruk av fyrstikker eller lighter er juks, og at et bål kun skal bestå av det man finner i naturen.

Noen smarte ekstratriks

Med noen enkle grep blir jobben enda enklere. Gode forberedelser kan ofte være nøkkelen til suksess

  • Husk å oppbevar fyrstikker eller lighter tørt. Tennstål tåler vann og varer "evig".
  • Å pakke med seg litt tørre kvister og kanskje litt ved hjemmefra kan gjøre jobben mye enklere på tur.
  • Forsøk med forskjellige tresorter, og lær deg hvilke typer som er gode for opptenning og hvilke som brenner lenge.
  • Skjegglav eller treskjegg er lett antennelig og fungerer godt til opptenning.
  • Kjeler med plasthåndtak eller plastlokk kan fort smelte over bålet. Setter du en kjele på bålet er det greit å ha en plan for hvordan du enkelt skal kunne løfte den av.

Oppskrift "Pølse i slåbrokk"

Bland sammen de tørre ingrediensene først og miks inn det våte til du har en ganske klissete deig. Surr deigen rundt en pølse på pinne og varm den over bålet mens du snurrer på pinnen.

  • 500 gram mel, gjerne litt grovt
  • 5 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 2 ts bakepulver
  • 1 dl olje
  • 2 dl lunkent vann


Se alle Tips og råd
Lukk
1000,- igjen til fri frakt!
0 av 1000