KundeserviceReturinfo

Rabattstigen er i gang! Opptil 30% Se info her🪜

Tips til ditt første triathlon

Triathlon er en idrett som er i enorm vekst! Det starter med en svømmeetappe, går over til sykling og avsluttes med løping. Lengden på hver idrett avhenger av hva slags triatlon du er påmeldt. Man har for eksempel sprint, olympisk, halv-ironman og ironman. Triathlon er en fantastisk idrett som gir enorm mestringsfølelse. Vi har satt sammen noen tips til deg som vurderer triatlon eller som har meldt seg på et triathlon og begynner å kjenne nervene komme. Lykke til!

Svømming

Svømmingen er grenen de fleste er redde for i forkant, men fortvil ikke: de fleste kommer seg gjennom denne delen med en god opplevelse. Den største utfordringen er ofte starten, da mange åpner i et hardt tempo fra første meter og dermed skaper mye skum, sprut og kaos. Er du usikker på hvordan du vil håndtere dette er det lurt å legge seg litt bakover i rekkene, og gjerne litt på siden slik at du kan svømme ut av klyngen hvis trengselen blir for stor.

Hvis du ikke skal kjempe om seieren er det lov å starte ut i et fornuftig tempo og heller forsøke å holde dette jevnt. Før du aner det tar du igjen flere av dem som knallåpnet. Får du panikk underveis er det også helt greit å legge seg litt på ryggen og roe ned før du fortsetter. Også erfarne triathleter får "kryperen" iblant.

Av utstyr til svømming er det viktig at du er ærlig med deg selv mtp nivå. Svømmer du dårlig er det dumt å bruke penger på en dyr våtdrakt, da denne sannsynligvis ikke vil hjelpe deg noe. Dyre drakter gir ofte lite oppdrift, men er meget fleksible. Billigere drakter gir ofte mye oppdrift, men er stivere. Er teknikken så som så vil altså en billigere drakt gjøre deg til en bedre svømmer da den løfter deg høyere opp i vannet. Briller er viktig at du vet passer godt på konkurransedagen, og uansett hva du velger bør du ha svømt noen turer med dem før startskuddet går. Briller med godt utsyn er ofte greit som f.eks Zoggs Predator. Er vannet virkelig kaldt kan også en neoprenhette være godt å ha, men jeg mener dette ikke blir nødvendig før du er under 15 grader.

Sykling

Når du kommer ut av vannet er det greit å begynne å få av seg våtdrakten på overkroppen. På for eksempel Oslo triathlon er det et stykke fra vannet til skiftesonen så her har du litt tid på deg. Finn frem til snoren og trekk ned glidelåsen, trekk av armene og få draken ned til hofta. Når du så kommer frem til skiftesonen er det bare å trekke ned drakten til anklene og tråkke den av seg. Ellers er det ikke så mye annet du trenger i skiftesonen enn hjelm, sykkelsko, løpesko, startnummerbelte og kanskje et par sokker. Få på deg sykkelskoene, hjelmen, startnummerbeltet og ta med deg sykkelen, mer skal du faktisk ikke gjøre der inne. På sykkelen har du en eller to flasker med sportsdrikk(en på 750 ml holder sort sett), tre-fire gel tapet på rammen med maskeringstape, og en slange og gasspatron i en taske under setet.

Åpne rolig da du ofte er litt ustø etter svømmingen og få kroppen skikkelig i gang før du øker farten. Da er det bare å komme seg ned i tempobøylen og jobbe jevnt. Drikker du mye sportsdrikk kan du beregne ca to geler i timen, er det kaldt og du drikker lite kan tre gel per time være smart. Etter 40 kilometer er du tilbake på Sognsvann og skal nå endelig av sykkelen. Klikk kontrollert ut av pedalene og brems ned slik at du kan hoppe av i tide før du skal inn i skiftesonen. Mang en ivrig triathlet at tatt spektakulære saltomortaler her etter bråbremsing. Trill sykkelen til plassen din, heng opp sykkelen på stativet, ta av hjelm og sykkelsko og sett på deg sokker og løpesko. Løpeskoene er det smart å klargjøre med strikklisser. På denne måten kan du bare tre på deg skoen og løpe rett ut.

Løping

Alt du trenger å ha med deg på løpingen er i bunn og grunn et par geler. Disse har du i lommen bak på tridrakten, og kan ligge der gjennom hele konkurransen frem til løpingen. Du vil ikke kjenne så mye til dem gjennom svømmingen og syklingen, og du sparer også tid i skiftesonen. Ta gelene med 20-30 minutters mellomrom og ta gjerne et glass sportsdrikk i langesonen. Beina føles sannsynligvis noe stive etter syklingen og den første kilometeren bør være ganske kontrollert. Etter dette opplever de fleste at beina kvikner til og du kan finne tempoet du skal holde resten av løpet. Skal du stille inn datafeltene på klokken din vil jeg anbefale et oppsett med tre felter: Tid, tempo (min/km) og puls. Ha mest fokus på at tempo holdes jevnt, men hold også et øye på pulsen slik at du ikke sprenger deg. En god ide i forkant er å finne din sannsynlige marsjfart i min/km. Etter ca 8 km kan du begynne å øke farten progressivt mot mål. Disponerer du riktig klarer du en liten sluttspurt for å toppe dagen!

Lykke til, og husk at dagen skal være en tøff, men morsom opplevelse!