KundeserviceReturinfo

Rabattstigen er i gang! Opptil 30% Se info her🪜

På tur med hund

Hunden er en trofast turkamerat for veldig mange av oss. Den gir hyggelig selskap, trygghet og mange morsomme øyeblikk. Du kan også skape et godt team med hunden din, ved å la den arbeide sammen med deg eller for deg.

Ved ferdsel utenfor allfarvei, gatelangs eller i den lokale parken, er det noen huskeregler som er gode å ha med seg slik at opplevelsen kan bli så god som mulig.

Skal du og din bestevenn på fire bein ut på telttur?🐶 Her er noen tips og triks som kan være greit å få med seg!

Halsbånd, bånd og belter

Generell båndtvang gjelder fra 1. april til 20. august, men særskilte regler kan gjelde for det området du er i. Det er uansett viktig å respektere både andre mennesker og dyr når man er på tur. Gjør deg kjent med lokale regler for ferdsel med eller uten bånd, ta hensyn til dyr som kan bli unødvendig skremt av hunden din, og husk at noen mennesker er redde for hunder.

Dekken, vest og seler

I likhet med oss mennesker kan det å fryse være svært ubehagelig for en hund, og i verste fall farlig. Sjekk jevnlig at hunden din ikke blir for kald. En sitteplate for hunden tar både liten plass i sekken og kan være vell så fint for hunden som for deg. Planlegger du en natt ute, kan det være fint med en egen sovepose eller lignende for hunden.

På samme måte som du kanskje pakker med deg dunjakke, kan et dekken være veldig kjærkomment for hunden. Dekken kommer i mange forskjellige utgaver og typer. Noen er laget kun for å beskytte mot kulde, mens andre er laget for å øke hundens synlighet i terrenget.

På lik linje som vi velger sko ut fra terrenget vi skal gå i, kan potesokker for hunden være like nødvendig. Potesokker beskytter potene på skare, grovkornet- og råtten snø. Hunder med mye pels på potene bør også ha sokker. På turer om vår, sommer og høst, kan potesokker være hensiktsmessig å ha med som en del av førstehjelpsutstyret til hunden. Skulle hunden få en skade underveis, for eksempel et åpent sår, så kan sokken være praktisk å tre over en eventuell bandasje, for å gi ekstra beskyttelse mot fuktighet og skitt.

En potesalve kan gi god lindring, og ta gjerne en ekstra kikk så ikke klørne er for lange, knekt eller sprukket.

Skal hunden bruke sele, så pass på at den sitter riktig – både for å unngå gnagsår og for å sørge for en jevn belastning. Jevnlige kontroller av hunden kan redusere risikoen for at det utvikler seg smertefulle gnagsår. Det er forskjell på selene utfra hvilket bruk de er tenk for, og det er også forskjell på kroppsbygningen hos ulike hunderaser. Hunder som skal trekke i sele skal trekke riktig, og derfor er det viktig at selen sitter riktig på nettopp din hund.

Redningsvest er like viktig for hunden som for deg. Ofte har de håndtak, noe som er uvurderlig om hunden faller i vannet og du må løfte den opp i båten eller på brygga.

Mattilsynets hundevettregler

Hundevettreglene fra mattilsynet er fine for mennesker, både voksne og barn, som møter på eller omgås hunder.
Kilde: Mattilsynet

  • Gå ikke bort til en hund som står bundet alene.
  • Ikke ta hundens leker og ikke lek alene med en fremmed hund.
  • Spør eieren om det er greit før du hilser på hunden. Sett deg ned, rop på hunden og la den komme bort til deg.
  • Ikke forstyrr en hund som spiser eller sover.
  • Hvis hunden tar maten eller leken din, skal du ikke forsøke å ta den tilbake.
  • Gå alltid rolig forbi en hund. Hvis du løper og vifter med armene, tror den kanskje at du vil leke. Da kan det hende den jager deg eller napper i klærne dine.
  • Hunder liker best å bli klappet på halsen eller på siden, ikke klapp oppå hodet. Og ikke bøy deg ned over hunden ovenfra, da kan den bli usikker og redd.
  • Hvis en hund løper etter deg, bjeffer, knurrer eller viser tennene, er det best å snu seg bort. Stå stille og se en annen vei.
  • Hvis du møter en løs hund når du er alene, kan det være lurt å snu seg litt bort og se en annen vei.
  • Husk også at mindre barn aldri skal være alene sammen med hund.