KundeserviceReturinfo

Bli medlem, få 30% på ditt første kjøp* Mer info her☀️🎉

Kom i gang med topptur — en nybegynnerguide til valg av utstyr

Topptur og randonee har i løpet av de siste årene tatt Norge med storm, og stadig flere finner veien til denne fantastiske formen for skikjøring. Følelsen av å stå på toppen av et fjell du har besteget for egen maskin, og cruise ned urørte, snødekte fjellsider er det lite annet som kan sammenlignes med.

Forfatter: Lars Korvald

Lars jobber som fotograf og filmfotograf. Han elsker å bruke mest mulig tid ute i naturen sammen med venner og kamera sitt. Lars brenner for å inspirere andre til å oppleve det beste norsk natur har å by på, og har laget bloggen Trails Of Norway. Favorittaktivitetene er topptur, kiting, fridykking samt hav og elvekajakk. Høsten 2021 lanserer han sin egen TV serie om norskekysten som skal vises på NRK.
Se flere artikler på Lars Korvald sin ambassadør side

Les mer om Lars

Mange valgmuligheter

Etterhvert som denne formen for skikjøring har vokst i popularitet har vi fått mer utstyr å velge i. Det kan derfor være vanskelig å finne fram til det utstyret som passer best for deg, spesielt dersom du er ny til topptur. Skal du for eksempel velge superlett toppturutstyr du nærmest kan jogge opp fjellsidene med, tyngre pudderplanker skapt for å cruise i puddersnøen, eller noe midt i mellom? I denne artikkelen får du forhåpentligvis litt mer kunnskap om hva forskjellige typer utstyr kan bety for toppturen din, og hjelp til å navigere frem til den typen toppturutstyr som kan passe for deg. I tillegg får du noen tips til hva som kan være lurt å ha i sekken når du skal på topptur.

Er nedturen oppturen, dersom oppturen er nedturen? Tyngre vs lettere utstyr

Man får som regel høre at med toppturutstyr må man velge mellom en optimalisert opptur (lett utstyr) eller nedtur (tungt, stabilt utstyr), og at det ene går på bekostning av det andre. Dette er til en viss grad riktig, men det er også en sannhet med modifikasjoner. Du kan nok få litt mer kjørestabilt skiutstyr dersom du velger en tyngre skipakke, men dersom utstyret er så tungt opp at det går på bekostning av turgleden, vil du ikke få en optimal opplevelse uansett – vinningen kan potensielt gå opp i spinningen.

På topptur tilbringer du også mesteparten av turen i motbakke på vei oppover fjellet. Da kan det være lurt å huske på den gode gamle regelen om at “ett kilo på foten er det samme som fem i sekken”. Vekten på skiutstyret (ski + bindinger+ sko) kan altså ha mye å si for komforten på tur, og i dag får man faktisk relativt lett skiutstyr til en grei pris. Tenk gjennom hva som skal til for at du får en hyggelig totaltur, og hva tyngden på utstyret kan ha å si for dette.

Valg av ski og feller – hva bør du tenke på?

Toppturski skal både være gode å gå opp og bortover med, i tillegg til at de skal prestere godt til nedkjøring på ulike forhold. De er derfor mer allsidige enn klassiske alpinski, i tillegg til at de generelt sett er lettere og bedre tilpasset varierende forhold.

Som nevnt innledningsvis er vekt en viktig faktor. Folk er forskjellige, men de fleste pleier å foretrekke en noe lettere ski til topptur, uansett om de setter mest pris på oppturen eller nedkjøringen. De fleste toppturski har i dag uansett såpass gode kjøreegenskaper at den jevne topptur-gåer mest sannsynlig ikke vil merke nevneverdig forskjell.

Til en nybegynner vil vi anbefale en ski som veier mellom 1000 og 1600 gram per ski. Du kan selvsagt velge en lettere ski, men da begynner det ofte å koste mer enn det kanskje smaker, i tillegg til at skien ikke blir like kjørestabil.

Det kan også være lurt å se på midtbredden til skien. Jo bredere skien er på midten, jo mer stabilitet og flyt vil du ha i løssnø. En god, allround nybegynner- ski vil ha en midtbredde på rundt 85 til 100 millimeter. Dersom skien blir smalere vil du fort falle gjennom når det er løssnø, og blir den bredere ender du som regel opp med ganske tunge ski som er påtenkt kjøring i dyp løssnø.

De fleste toppturski kommer med spesialtilpassede feller du kan kjøpe med. Det kan være en fordel å kjøpe disse, ettersom du da vet at de vil passe perfekt til dine ski.

Dersom du vil velge en annen felle, er det noen ting du kan tenke på:

  • Du kan velge mellom mohair eller nylon. Mohair gir bedre glid, mens nylon har bedre slitestyrke. Noen produsenter selger en blanding, slik at du får alle de gode egenskapene i samme produkt.
  • Bredden på fellene bør være litt bredere enn det smaleste punktet på skiene.
  • Lengden på fellene kan kuttes til, men velg en felle som har lengde tilnærmet lik lengden på skiene du velger.

Valg av bindinger – hva bør du tenke på?

Toppturbindinger skiller seg fra alpinbindinger ved at de har en såkalt gåfunksjon. Det vil si at du kan løsne hælen, og dermed gå i oppoverbakke med feller under skiene. Når du har nådd toppen av fjellet kan du feste hælen igjen, og bindingene fungerer da på samme måte som vanlige alpinbindinger.

Når du skal velge bindinger til topptur kan du velge mellom mange ulike merker, vektklasser og typer, men hovedsaklig står valget mellom ramme- eller techbindinger. Rammebindinger ligner på tradisjonelle alpinbindinger. Noen hevder at disse er mer kjørestabile enn techbindinger, men med den utviklingen som har vært de siste årene begynner denne forskjellen å bli neglisjerbar. De fleste velger i dag techbindinger, ettersom disse typisk er mye lettere, minimalistiske, og mer behagelig å gå med enn rammebindinger. Techbindinger ligger som regel i vektspennet mellom 200 til 600 gram per binding. Til techbindinger trenger man sko som er laget for dette.

Når du beveger deg oppover fjellet vil noen motbakker være brattere enn andre. Du vil da har stor nytte av å ha bindinger med hælstøttere - gjerne i flere nivå. Disse vippes fram ved behov, og gjør at hælen løftes i en mer behagelig vinkel, slik at motbakken blir mindre ubehagelige. De aller fleste bindinger har to nivå av løft, i tillegg til ingen løft.

Valg av sko – hvordan påvirkes kjørestabilitet?

Topptur/randonee-sko skiller seg fra alpinsko ved at de har både gå- og kjøremodus, og at de aller fleste kan brukes med techbindinger. I gå-modus har topptursko — i motsetning til vanlige alpinsko — utslag i ankelen. Dette gjør at de kan brukes i oppoverbakker. Det er mye å velge mellom på markedet, og skoene strekker seg fra tyngre modeller som ligner på tradisjonelle alpinsko, til superlette og myke som nesten ligner på langrennsko.

Jo lettere og nettere skoene blir, jo mindre kjørestabile blir de i de fleste tilfeller. For den jevne topptur-gåer, vil vi derfor anbefale en sko som befinner seg i midten av dette spekteret, både med tanke på vekt og stivhet. For eksempel er ​Dynafit TLT-seriens​ sko som presterer godt både på opp- og nedturen, for de fleste skikjørere som ønsker å kjøre både pudder og moderat bratt/krevende terreng. Dersom du skal kjøre de aller bratteste, hardeste nedkjøringene vil det kanskje være nødvendig å vurdere alpinsko med gå-funksjon.

Hva bør du ha i sekken på topptur?

Når du skal på topptur er det alltid anbefalt å ha med sekk – uansett om du bare skal en rask tur. På fjellet blir folk stadig overrasket over hvor fort været kan snu, og det er godt å både ha litt ekstra klær og mat på lur. En god topptursekk pleier pleier å romme mellom 30 og 50 liter. Da har man plass til det nødvendige, men den er ikke for stor og ubehagelig å kjøre med. I sekken anbefaler vi at du har med deg:

  • Spade
  • Søkestang
  • Sitteunderlag
  • Tynn dunjakke du kan ha på deg på toppen
  • Skift til overkroppen (f.eks en tynn ulltrøye)
  • Nok mat og drikke
  • Lue
  • Gnagsårplaster
  • Alpinhjelm og briller til nedkjøring

Skredutstyr og sikker ferdsel på fjellet

På topptur er trygg ferdsel er viktig stikkord, spesielt med tanke på skredsikkerhet. Som et minstekrav bør alle som beveger seg i skredutsatt terreng ha med seg søkestang og spade i sekken, og sender/mottaker på kroppen. Mange skijakker kommer i dag med recco-brikke, men dette er kun en fordel dersom du blir tatt av et snøskred i et skianlegg der redningsmannskaper raskt kan søke etter deg. I naturen er det søker/sender som gjelder, og det bør være et krav at alle i gruppen din har dette på seg.

Dersom du er ny til topptur er det fordelaktig å gjennomføre et praktisk- og teoretisk skredkurs før du setter i gang, i tillegg til at det kan være lurt å friske opp kartkunnskapene dine. De første turene kan det være lurt å gjennomføre med folk som er vant til å ferdes i fjellet, både med tanke på sikkerhet og hygge – det er mange gode tips å hente fra erfarne fjellfolk :) De første turene kan det også være fint å ta i mindre skredutsatt terreng, det vil overordnet sett si turer som har en helning på mindre enn 30 grader – de fleste kjører uansett mye penere i disse bakkene.

Nå har du forhåpentligvis fått litt mer innsikt i hva du bør tenke på når du skal anskaffe ditt første toppturutstyr. Den første toppturen er for de fleste ganske tung, uavhengig av hvor godt utstyr man har, så legg i vei med godt selskap og god niste, så blir turen hyggelig uansett. Utstyret er ikke alt, men for en forskjell det kan utgjøre!

Lykke til med valg av utstyr, og god tur :)

Bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!