KundeserviceReturinfo

Rabattstigen er i gang! Opptil 30% Se info her🪜

Foto: Lars Korvald

Hvordan velge riktig ryggsekk?

Riktig ryggsekk kan være forskjellen på en flott naturopplevelse og en grusom tur med vond rygg og påfølgende stiv nakke og hodepine.

Det gjør mye for turopplevelsen å ha en god sekk på ryggen. For noen aktiviteter kan det være praktisk med spesielle egenskaper og detaljer på sekken, og er man mye ute hele året kan det være riktig å ha flere sekker å velge mellom.

Hvor stor ryggsekk man skal ha avhenger av hvilke aktiviteter man ønsker å bruke sekken til. Det er både upraktisk og ubehagelig med for mange ting hengende på utsiden av sekken, så for en overnattingstur der man skal bære med seg sovepose, og kanskje telt eller tarp, velger de fleste sekker som rommer mer enn 50 liter.

Hvor stor ryggsekk trenger du?

Løpetur/kort dagstursekk - 0 til 15 liter

Hofteveske eller drikkebelte kan ofte være et fint alternativ om du skal på kortere turer. En godt ventilert rygg, og at sekken sitter godt inntil ryggen, er viktig om du skal være i aktivitet.
Lommer på skulderremmene er praktisk for oppbevaring av gel, snacks og små drikkeflasker, så du har det tilgjengelig uten å ta av sekken.

Dagstursekk - 8 til 35 liter

Hoftebelte begynner å bli viktigere da vekten på innholdet går opp. Egne små lommer til mobil, nøkler og småsaker er praktisk, og et regntrekk er smart siden dette fort blir en sekk du bruker hele året, i all slags vær.

Helgetursekk - 35 til 65 liter

Riktig rygglengde og tilpasning til kroppen din, er viktig for bærekomfort når du skal ha på sekken over lengre tid.
Sekken bør ha flere rom, for enklere organisering og pakking av sekken.

Langtursekk - 60 til 100+ liter

Bærekomfort er hovedfokus, og sekken bør kunne justeres for å passe godt til din kropp. Den må være stabil, og ha en konstruksjon som gjør at den tåler en god del vekt. Forskjellige typer av turer stiller forskjellige krav til sekkstørrelse: Noen ganger er det viktig at sekken er stor nok til at du får plass til alt oppi, mens det andre ganger kan gå fint å henge f.eks liggeunderlaget på utsiden.

Hvilken type ryggsekk passer for meg?

Utvalget av ryggsekker kan virke overveldene. Hva passer til meg? Hvor skal jeg begynne, og hva velger andre som ser etter det samme som meg? I denne guiden har vårt team av friluftsfolk prøvd å samle noen tips og råd på veien, og guiden blir oppdatert fortløpende. Vi kan begynne med å grovsortere ryggsekkene inn i følgende kategorier:

  • Hoftevesker eller rumpetasker – Kun festet rundt hoftene med et belte.
  • Treningssekker- og sykkelsekker – Sekken sitter kroppsnært og stabilt med lite lufting. Følger kroppsbevegelsene meget godt. Kun beregnet for drikkepose, litt tøy eller en matpakke.
  • Ryggsekker til barn – Spesielt tilpasset barn og ungdom som ikke skal bære for tungt.
  • Dagstursekker – Enkle sekker, ofte med fast bæresystem. Feste for isøks, stegjern, staver m.m. Mange er spesiallaget for spesifikke aktiviteter som topptur, fottur, skitur, med mer.
  • Vandresekk – Større sekker for hytte-til-hytte-tur, langtur, eller til jakta.
  • I dag har de fleste seriøse produsenter egne sekker til menn og kvinner. Høye kvinner over 175 cm kan ha problemer med å finne sekk som er lang nok i ryggen. Det kan da være fornuftig å prøve en herresekk. Noen produsenter har hoftebelter som kan byttes ut for bedre tilpasning og bedre komfort.

Fjellsport.no lagerfører et bredt sortiment av ryggsekker fra de absolutt største merkevarene på markedet i dag. Vi tør å påstå at vi har det beste utvalget ryggsekker i Norge.

Trenings- og sykkelsekker

Treningssekker og sykkelsekker har lav egenvekt og rommer sjeldent mer enn en drikkepose, litt plass til matpakke, samt en genser eller lett jakke. Treningssekker skal sitte meget godt på ryggen og følge hver minste bevegelse. Alt overflødig av plass og festepunkter er fjerne, og det samme gjelder også polstring og avstiving. Disse ryggsekkene er sjelden beregnet for å bære mer enn fem kilo, og gir ikke noe komfort for større vekter. Anbefales ikke som tursekk (dagstursekk).

Ryggsekker til barn

Også for barn er det viktig å ha en barnesekk som sitter godt på ryggen, og da er det god grunn til å velge en sekk som er spesiallaget for barn. Det er viktig å finne en sekk med godt hoftebelte og brystrem. En dagstursekk for voksne er sjeldent egnet som sekk for barn, fordi skulderstroppene og hoftebeltet ofte er for kraftig til å sitte godt. En liten damesekk kan i enkelte tilfeller fungere. Barn kan gjerne begynne å bære egen sekk så tidlig som mulig, men det anbefales ikke at småbarn bærer mer enn 10% av sin egen vekt. Er barnet over 10 år og har litt trening, kan det bære en sjettedel av sin egen vekt i sekken.

Dagstursekker

Dagstursekker finnes i et vidt spekter av størrelser og modeller som passer til mange forskjellige bruksområder. De fleste har et pakkvolum på mellom 20 og 50 liter. Under begrepet dagstursekker finner du en mengde spesialsekker for alle typer aktiviteter, som for eksempel klatring, ski, topptur, jakt, fiske, m.v.

Det er ingen grunn til å velge en større ryggsekk enn du trenger. Tenk i forkant på hva du vanligvis har med deg på tur og om du har noen spesielle behov. For de fleste dagsturer består pakklisten av matpakke, termos og en ekstra genser. Jo mer krevende turen er, eller jo tøffere forhold, desto mer plass trenger du i sekken til utstyr. Hvis du ikke har noen spesielle behov, så vil en sekk på ca 30 – 35 liter være en grei allround-tursekk for småturer. Velger du en sekk på 40 – 45 liter, så kan den også fungere som sekk på lette overnatingsturer på sommeren, eller som en hytte-til hytte- sekk (korte etapper) på sommeren.

Sekkens utforming påvirker hvordan plassen/ volumet kan utnyttes. En sekk med mange små rom vil generelt sett gi dårligere utnytelse av plassen enn en sekk med et stort rom. Inngangen til sekken, og utformingen av sekkerommet, kan være ganske forskjellig på de forskjellige dagstursekkene. Det kan derfor være viktig å huske på at du prøver utstyret med størst diameter i sekken før du bestemmer deg for hvilken modell som passer ditt behov.

Det neste som kan være lurt å se litt på er hvor tilgjengelig utstyret i sekken er når du skal hente det frem fra sekken. Det skal være mulig å hente ut et par tørre sokker uten å måtte endevende hele sekken.

Hvis du skal bruke sekken på vinterturer, så kan en sekk med åpning i lengderetningen i ryggen være veldig praktisk for ikke å få for mye snø ned i sekken. Mange sekker fra 30 liter og større har en toppåpning og enda en åpning i bunnen.

Mange er skeptisk til sekker med glidelås. Vår erfaring er at glidelåser som brukes på sekker fra gode sekkeprodusenter sjelden eller aldri ryker. Alle sekker med glidelås bør uansett kunne holde utstyret i sekken selv om glidelåsen går i stykker. Mange sekker med glidelås har i tillegg kompresjonsremmer som også kan brukes for å holde utstyret på plass om en glidelås går i stykker.

Når det gjelder spesialsekker som klatre-, ski-, topptur-sekker m.v ,så er kravene og behovene svært individuelle, men noen små detaljer bør man som regel tenke på:

  • Klatresekker – Feste for tau og karabiner, festepunkt for å kunne heise sekken.
  • Skisekker – Sidelommer kan komme i veien.
  • Alpine sekker – Feste for tau, stegjernspose, isøks, skifeste/snowboardfeste.
  • Topptursekker – Feste for isøks, gåstaver, ski/snowboard.
  • Jaktsekker – Mange utvendige festepunkter kan gjøre at sekken lett hekter seg fast i grener og kvist, og lager unødig støy. Skulderremmene bør ikke være for tykke, men gi god støtte for gevær.
  • Fiskesekker – mange smårom gir en god oversikt over utstyr.

I tillegg kan opplegg for drikkesystem være lurt. Dette er også noe som er mer eller mindre standard på sekker fra kjente ryggsekkprodusenter.

Om du skal bruke sekken på vinteren eller når det er kaldt, så kan det være lurt å teste hvordan sekken er i bruk med votter. Hvis sekken er tungvinn å betjene med votter vil det kunne skape irritasjon når du allerede fryser på fingrene en kald vinterdag.

Skulderremmer skal sitte godt og ha gode justeringsmuligheter. Mulighet for å justere rygglengden er også veldig bra. De fleste hoftebeltene på dagstursekker er ikke egnet for å gi avlastning av vekten på hoftene på den måten som store tursekker gjør; til dette er hoftebeltene på dagstursekker som regel altfor for puslete og myke. Men det som er vel så viktig er at hoftebeltet holder den nedre delen av sekken godt på plass inntil ryggen.

En dagstursekk er sjeldent egnet for å bære mer enn 10 kilo. Skal du bære tyngre, så finn deg en kraftigere tursekk.

Mest solgte vandresekker

Se flere vandresekker

Vandresekker

Det finnes hovedsakelig to typer av vandresekker – anatomiske sekker, og pakkrammesekker

Anatomisk sekk

Anatomisekken er den mest brukte tursekken i dag. Sekken har et integrert bæresystem som består av enkle aluminiumsspiler. Dette gir en lavere vekt og en meget god komfort opp til 30 – 35 kilo på de beste sekkene. Anatomiske sekker finnes i både herre- og damemodeller. Damemodellene er tilpasset kvinners anatomi, med blant annet en annerledes utforming av hoftebelte og skulderstropper. 

Hva som er riktig størrelse på sekken avhenger av hvordan man ønsker å pakke. Mange ønsker alt utstyr oppi selve sekken, mens noen synes det er greit at enkelte ting henger på utsiden. Vi anbefalesr at så mye som mulig av utstyret er inne i sekken. Det gir vesentlig bedre balanse i sekken, og det ditt utstyr bedre mot uvær og slitasje. Det finnes mye praktisk utstyr i dag som tar lite plass i sekken og som gjør at pakkvolumet kan krympes vesentlig.

Når det gjelder volumet på sekken, så er det ingen fordel å ha for stor sekk. Utstyret skal fylle ut rommet i sekken. Hvis du hele tiden må komprimere ned sekken mye, så har du for stor sekk. For stor sekk fører til at utstyret ikke blir liggende som det skal. Når utstyret forskyver seg får du feil belastning på sekken og komforten blir borte. Forskjellen på en stor sekk på 110 liter og en middels sekk på 75, liter kan tilsvare et lett tomanns-telt. Tenk heller på hvordan du kan pakke smart, og på hva du absolutt trenger å ha med på tur – og på hva du ikke nødvendigvis trenger.

Pakkede tursekker veier fort en del kilo, og skal som regel bæres i variert og ofte krevende terreng. Det er derfor viktig at sekken har en god balanse og en god vektfordeling. For å justere og tilpasse før og under turen er det viktig med gode justeringsmuligheter. Justering og løsning av stropper som balanserer sekken riktig og fordeler tyngden, skal kunne gjøres mens du går, og helst også med votter på. Justering og tilpasning av rygglengde skal kunne gjøres uten verktøy og helst være mulig å utføre med votter eller hansker på hendene.

Pakkrammesekk

Pakkrammesekken har en ramme av aluminium. Dette gir sekken en høy egenvekt, men en uovertruffen komfort når du skal bære tungt, over 35 kilo. Pakkrammesekkene brukes ofte av jegere som skal bære dyr med seg, eller av folk på langtur. En pakkramekonstruksjon finner du i dag derfor kun på noen få store sekker.

Hoftesekker og rumpetaske

Egner seg meget godt for småturer på ski, trening og lignende. Siden sekken kun er festet rundt hoftene, så er vekten man kan ha i hoftesekken relativt begrenset (mer enn to til tre kilo er ikke å anbefale). Planlegger du å ha en hoftesekk for småturer i fjellet, bør det beregnes plass til en lett ullgenser, matpakke, noe å drikke og en vindsekk.

Hvordan måle og prøve ryggsekken

En ryggsekk prøves og testes best hjemme når du har pakket utstyret du planlegger og ta med. Hos Fjellsport.no ønsker vi at du skal bli fornøyd. Derfor gir vi deg 100 dager fri retur – uten vanskelige betingelser med liten skrift. Det eneste kravet vi stiller er at sekken må være salgbar (ikke møkkete, med manglende merking).

Hvorfor rygglengde og ikke kroppslengde?

Vi er alle bygd litt forskjellig. Noen har lang overkropp i forhold til ben, og noen den andre veien. I og med at sekken forholder seg til avstand mellom hofte og skuldre, vil rygglenden være den eksakte verdien for å få en riktig størrelse.

Hvordan måle rygglengde?

  • Når en skal måle rygglengde er det absolutt best å få litt hjelp, altså være 2 personer.
  • Avstanden som skal måles er fra toppen av hoftekammen til C7 på halsryggraden.
  • C7 finner du ved å bøye hodet litt frem mens du har hånden i nedre del av nakken. Du vil da kjenne et ben som stikker markant ut, dette er C7.Da er det bare å legge en linje fra hoftekam til hoftekam og måle avstand opp til C7.

Flere sekker og bagger

Se flere