-30% på alt* av sko og dunjakker! Se kodene her

Hva inkluderes i filteret "Bærekraft" på Fjellsport.no?

Vi i Fjellsport.no har fokus på miljø og bærekraft, å vi ønsker å gjøre det mulig for deg som kunde å enkelt finne og filtrere ut produkter som oppfyller et eller flere av oss utvalgte bærekraft kriterier. Om et produkt har miljømerking og sertifiseringer, skriver vi om det i våre produkttekster, men i en jungel av betegnelser og tekniske termer kan det være lett å gå seg vill.

Vi har derfor laget en enkel liste over de bærekraftmerkinger som vi velger at vise frem med filtret for bærekraft på våre kategorisider, og under tilleggsinformasjon inne på produktene. Rundt omkring i vår butikk vil du finne kategorier som har filtret "Bærekraft" som viser at en eller flere produktet har en eller flere av de sertifieringer eller kriterier som er listet opp under. I tillegg har vi samlet alle de produkter som oppfyller kriteriene på en side, for at gjøre det enklere for deg at finne de. Disse produktene finner du under Bærekraftmerkede produkter.

1% for the Planet

1% for the Planet er en internasjonal organisasjon som ble grunnlagt i 2002. Medlemmene forplikter seg til å donere minst én prosent av omsetningen til miljøfremmende virksomhet. Medlemmer kan velge hvilken virksomhet de ønsker at donere til på en kvalitetskontrollert liste. Det er også medlemmene som nominerer nye virksomheter til organisasjonen. Det vanligste er at bedrifter/merkevarer er medlemmer, og derfor får alle produkter som tilhører merkevaren som er medlem av 1% for the Planet tilsvarende filter verdi under filteret “Bærekraft”.

BCI - Better Cotton Initiative

BCI ble grunnlagt i 2009 og lanserte med det sin første globale standard for Better Cotton. De trener og utdanner bomulls jordbrukere, som mange ganger er fattige samfunn, for at de skal overleve, samarbeide, få bedre rettigheter og vilkår, samtidigt som man tar vare på og gjenoppretter naturen og miljøet. Produkter som er sertifisert av BCI får tilsvarende filter verdi under filteret “Bærekraft”.

Bluesign®

Produkter som er sertifisert enligt sertifiseringene bluesign® PRODUCT eller bluesign® APPROVED får filter verdien “Bluesign” i vårt filter “Bærekraft”.
En bluesign® PRODUCT sertifisering sikkerstiller at produktets alle tekstil komponenter er bluesign® APPROVED sertifisert og at produktet kommer fra en bluesign® SYSTEM PARTNER.
En bluesign® APPROVED sertifisering sikkerstiller at et tekstil material som en del av et produkt er sertifiert etter bluesigns krav på produksjonen.

Bra Miljöval

Bra Miljöval er Naturskyddsföreningens egen miljømerking som gjør det enklere å finne produkter som har et mindre miljøavtrykk. Sertifiseringen skal bidra til å redusere bruken av miljø- og helsefarlige emner og at bidra til et mer bærekraftig og sirkulært samfunn.

Climate Neutral Certified

Climate Neutral Certified er en sertifisering som måler utslipp i hele produksjonskjeden. Sertifiseringen dokumenterer bedriftens utslippsreduksjoner og strategier for at på en årlig basis redusere utslipp og kompensere for eksisterende utslipp gjennom verifiserte og godkjente karbon- og energikreditter.

Debio Ø-merket

Debio er en sertifisering av økologiske matvarer og produkter. Sertifiseringen brukes i hele prosessen med produksjon, bearbeiding, forvaring og salg av økologiske produkter.

EU Ecolabel

EU Ecolabel er det offisielle miljømerket i hele EU, og rundt i Europa kan du finne over 83 000 produkter som er sertifisert med merket. Det er i Spania, Italia, Frankrike og Tyskland EU Ecolabel er mest utbredt, men også her i Norge finnes det en del produkter som er sertifisert etter denne standarden.

Både Svanemerket og EU Ecolabel er type 1 miljømerker. Det betyr at de ser på hele produktets livssyklus og at de vurderer mange ulike miljøfaktorer samtidig. Det innebærer også at kravene må revideres med jevne mellomrom slik at de hele tiden er ambisiøse – men også oppnåelige for de beste produsentene.

Flyfri

Flyfri er vår egen merking som betyr at det faktiske produktet som du kjøper ikke har blitt transportert med fly på strekningene fra fabrikken til våres lager. Istedenfor transporteres produktene med alternativer som båt eller tog. Dette gjøres for at redusere CO2e utslippene fra transporter. Flyfri settes på produkter fra merker som har signert på og garanterer at de ikke bruker fly for at transportere produkter fra fabrikkene til Norge og til våres lager.
I design og utviklingsfasen av et produkt kan fly fortsatt brukes, men hovedproduksjonen som selges til kunder kan ikke flys hjem.

RDS - Responsible Down Standard

RDS er en uavhengig, frivilling global sertifierings standard, som er utviklet og revidert over tre år, med innspill fra dyreveldferdsgrupper, industrieksperter, varemerker og forhandlere. 

Sertifiseringen brukes for gås og andedun som garenterer at dyrene ikke utsettes for unødvendig lidelse. Levende plukking å tvangsforing er forbudt.

Det er også en opprinnelsessertifisering som gir konsumenten en mulighet at spore hvor dunet i produktene kommer fra.

RMS - Responsible Mohair Standard

RMS, Responsible Mohair Standard, er en sertifisering som garanterer en ansvarsfull produksjonskjede fra farm til ferdig produkt. Merkingen gis til mohair-produkter fra gjeiter hvor kravene til dyrevelferd, miljø og sosialt ansvar oppfylles.

RWS - Responsible Wool Standard

RWS, Responsible Wool Standard, sertifiserer ullprodukter der hele verdikjeden fra ullprodusent til forhandler må være sertifisert. Målet er å garantere et godt liv for sauen og at bevare å beskytte marken dyrene beiter på. For å få RWS-sertifisering på et produkt må krav om dyrevern, miljøvern og menneskelige rettigheter oppfylles.

Svanen / Swan Label

Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norden, opprettet av myndighetene for å gi forbrukere og innkjøpere troverdig miljøinformasjon.

Svanemerket er en helhetlig merkeordning som vurderer alle relevante miljøproblemer i livssyklus. Bare varer og tjenester som oppfyller Svanemerkets ambisiøse krav til klima, kjemikalier, naturmangfold og sirkulær økonomi blir sertifisert.

Slik gjør Svanemerket det enkelt å gjøre mer miljøvennlige valg.

Både Svanemerket og EU Ecolabel er type 1 miljømerker. Det betyr at de ser på hele produktets livssyklus og at de vurderer mange ulike miljøfaktorer samtidig. Det innebærer også at kravene må revideres med jevne mellomrom slik at de hele tiden er ambisiøse – men også oppnåelige for de beste produsentene.