KundeserviceReturinfo

Bli medlem, få 30% på ditt første kjøp* Mer info her☀️🎉

10 ting du kan gjøre i ditt nærmiljø

Det enkle, kan ofte være det beste.
Man trenger ikke gå til en pol eller klatre et fjell for å være på eventyr.
Små skritt, hold det enkelt, ikke sett for høye mål og vær fornøyd med det du gjør.

Frokost i friluft

Ta med deg matpakke, kanskje en termos med kaffe og spis frokosten ute. På trappa, i hagen, på busstoppet, i parken eller i skogen - Du trenger ikke gjøre det så komplisert.
Med enkle forberedelser som et ullteppe og en liten sittepute, er det like fint å spise frokost ute på høsten og vinteren som om sommeren.
Om du ønsker å ta det et skritt videre kan du og tilberede maten og kaffen utendørs. Turkaffe smaker ofte best kokfersk og man trenger ikke tenne bål for å lage seg en god kopp med kaffe utendørs. Det finnes en rekke perkulatorer og presskanner som er laget for tur.
Havregryn og speilegg er enkle å lage også utendørs, med en enkel primus og en kjele eller stekepanne. Det finnes og en rekke enkle frokostretter der man kun tilsetter vann.

Du trenger ikke gjøre det så komplisert

Lek litt

Man blir aldri for gammel for å leke litt. La deg inspirere av deg selv som barn og finn frem leken i deg. Ta gjerne med en venn og kast fiskesprett, spill fotball, prøv fiskelykken eller kanskje en runde med frisbeegolf? Frisbeegolf er en stadig voksende aktivitet med flere baner rundt omkring i landet. De fleste baner er i offentlige parker eller skoger og gir samtidig en fin mulighet til å få litt mosjon.
Skiløyper blir det stadig flere av og en runde utenfor løypene kan og gi spennende og morsomme opplevelser. Bygge en snømann, kast en snøball eller finn roen i en egen- konstruert snøsofa.

Se på dyreliv

Vi bor i et land der man sjelden er langt borte fra en skog, et vann eller havet. Det gjør at vi har en god tilgang på dyrene i naturen og vi bor oftere tettere på dyrene enn vi tror.
Fugler kan vi se stort sett over alt, hele året. Noe av det som kan være med å gjøre fugletitting spennende er blant annet, hvilke fugler kan du se hvor og når. Du er kanskje vandt med å se en type fugl på busstoppet. Er den der hele året? Når kommer den om våren, hva spiser den og når den ikke er akkurat der, hvor er den? Det finnes en rekke ornitologi foreninger som holder nybegynner kurs for både voksne og barn. Å lage en fuglekasse kan være en fin aktivitet både for store og små. Lag den gjerne litt unik, pynt den og la den stå som et kunstverk i naturen. En fuglemater kan gi morsomme opplevelser, prøv ut litt forskjellig mat for å se hvilke fugler som liker å spise hva.

Insekter, smågnagere og flaggermus er kanskje ikke de dyrene som lokker frem entusiasmen i alle, men de har og noen spennende og innholdsrike liv. En flaggermus spiser opp til flere tusen inntekter i døgnet, så om du plages med mygg kan den enkleste løsningen være å bygge en flaggermuskasse, som blant annet naturvernforbundet har lage fine oppskrifter på.
Langs kysten er det enkelt og spennende å ta en titt ned i vannet for å se på fisk, krabber og andre små dyr og om sensommeren er det mulig å se morild om kvelden og på natten.

Å lage en fuglekasse kan være en fin aktivitet både for store og små

Se en soloppgang eller solnedgang

Å stå opp må man uansett, så på en dag der man ønsker eller trenger en enkel forandring, stå opp i tide til soloppgangen og hils dagen velkommen.
Å se en soloppgang er både motiverende og inspirerende. Enten man sitter i fjellet, i skogen eller i byen, det er en magisk følelse å se verden våkne til liv når solen kommer over horisonten.
Om man ikke har tilgang på horisonten, kan det være like inspirerende å se solen, lyset og skyggene brette seg ut over bakgården, nedover trestammene i skogen og du kan høre lyden av dyrene som ønsker solen velkommen.
En solnedgang kan bli en romantisk avslutning på kvelden og om man forsøk å komme deg litt bort fra gatelys og lysforurensning så kan man se stjernehimmelen med dens mirakler og undre utover natten.

Det er en magisk følelse å se verden våkne til liv

Plukk søppel

Å plukke søppel er en givende aktivitet der man umiddelbart vil kunne se og føle effekten av det arbeidet man gjør.
Man trenger ikke alltid fokusere bare på de store tingene, de minste bitene er vel så farlige for mindre dyr og enten man er i skogen eller ved vannet vil man dessverre ofte kunne finne søppel.

Mange steder og kommuner har egne foreninger som plukker søppel og det er i 2021 planlagt en hel uke med strandrydding (11.-19. September), der det tidligere bare har vært fokus på en dag.
Det er ingen grunn til å kun plukke søppel denne uke, det er dessverre mye mer å ta av og å ta med seg en liten plastpose når man går på tur, er noe alle uansett enkelt kan gjøre.

De minste bitene er vel så farlige for dyrene

De minste bitene er vel så farlige for dyrene

Heng opp en hengekøye i hagen, i skogen eller i parken. Heng opp hengekøya, les en bok, ta deg en powernap eller hør på en god podcast.
Noen ganger trenger man heller ikke gjøre noe annet, enn å bare ligge der å se på skyene eller stjernene heller.
Man trenger ikke overnatte i den for å kunne nyte en hengekøye og i de aller fleste parker og tettsteder er det ingen som har noe imot om du slapper av i noen timer.

Ønsker man å overnatte, så gir hengekøye en frihetsfølelse og en unik kontakt med naturen rundt deg. Hengekøye fungerer like godt hele året og er det ventet regn eller snø kan en tarp vøre en god løsning. Hengekøye kan dessuten være ganske så sosialt, og det finnes løsninger for å henge hengekøyer både over og under og ved siden av hverandre. Det finnes og hengekøyer med plass til flere personer, om man ønsker det.

Les en bok, ta deg en powernap eller hør på en god podcast

Bli med i et turlag

Veldig mange steder har et eget lokalt turlag. De er ofte organisert gjennom lokale idrettslag, DNT grupper eller andre foreninger. Om ikke det er noe, kanskje du kan ta initiativ til å starte et?
Å komme seg ut å gå, er noen de fleste klarer på et eller annet nivå. Her kan man være med å tilrettelegge turer som passer for alle og finne likesinnede som og ønsker å se naturen og omgivelsene.
Lydvandring har blitt et populært begrep på mange større plasser og det å "bare" gå har blitt løftet som et av de aller viktigste stegene man kan ta for å få både hode og kropp i form.
Det sosiale aspektet er ikke til å undervurdere i et turlag, så husk å gi rom for alle. Vi har forskjellige behov og ønsker, noen tenker kanskje at å bare rusle sammen i stillhet er den beste turen.

Sank din egen mat

For de fleste er skogen, fjellet eller kysten bare en kort spasertur eller busstur unna i Norge. Bær, sopp, frukt og grønt er blant skattene man kan finne om man leter litt og hvorfor ikke prøve en te laget på barnåler eller brennesle?
Om man ønsker å skaffe seg mat, er havet en god kilde. Her kan man ta frem fiskestangen og prøve lykken eller vasse og plukke tang og skjell. De fleste blir overrasket over hva som kan spises i havet og hvor godt det er. Prøv en tangsalet eller bruk mattilsynet sin blåskjellvarsel og plukk dine egne skjell.
Man trenger ikke jakte for å skaffe seg mat i naturen, men for mange kan det være en fin tilgang på både opplevelser og mat. Et jaktkurs og jegerprøve gir dessuten kunnskap og forståelse for naturen, og man trenger ikke ville jakte for å ta disse kursene

Hvorfor ikke prøve en te laget på barnåler eller brennesle?

Overnatte ute

Man trenger ikke reise på ekspedisjon for å sove ute. En madrass og en dyne på verandaen, kan være mer enn eksotisk nok.
Om man har en hageflekk har man ofte plass til et telt og man trenger sjelden reise langt for å finne noen trær der man kan henge opp hengekøyen.
Å sove ute på vinteren, trenger ikke være så kaldt som det høres ut som om man planlegger litt på forhånd og tar noen enkle grep. Er man litt ekstra eventyrlysten så er det enklere enn mange tror å lage en snøhule eller en igloo.
Også barn vil kunne ha stor glede av å sove et nytt sted og å våkne til lyden av fuglekvitter er noe alle bør prøve i hvert fall en gang.
Morgenkaffen og en dusj før jobb, kan man dessuten ta hjemme om man overnatter ikke så langt hjemmefra.

En madrass og en dyne på verandaen, kan være mer enn eksotisk nok

Tenn et bål

Mellom 15. april og 15. september er det generelt bålforbud i Norge. Resten av året er det fine muligheter for å tenne bål, på en forsvarlig måte og plass.
I lange tider har det å sitte ved et bål, når mørket senker seg, vært forbundet med ro, trygghet og varme. Flammene kan ha en hypnotisk følelse på de fleste og gir en lun og god varme.
Mange føler en åpenhet og tilknytning til andre, naturen og seg selv, når man sitter rundt et bål.

Ro, trygghet og varme

Populært førstehjelpsutstyr

Se mere

Bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!