KundeserviceReturinfo

Bli medlem, få 30% på ditt første kjøp* Mer info her☀️🎉

Pakke lett og minimalistisk på tur

For deg som ønsker å forsøke deg med lettere og kanskje mindre utstyr på tur, har vi samlet noen tips og fått noen gode råd fra våre ambassadører. Hvor langt man er villig til å strekke seg for å få ned vekten er individuelt. Noen velger å spare mye vekt på noen ting, andre velger å spare litt vekt på mange. Om man velger å la noe utstyr være igjen hjemme, så er det viktig å på forhånd ha tenkt igjennom hva det er man ofrer og går glipp av. Selv om førstehjelpsskrinet ofte forblir urørt, er det sjeldent en god ide å ikke ha det med.

Man trenger ikke kappe tannbørsten i to, ta bort vaskelappene på klærne eller klippe bort alt det hvite på kartet, men det skader heller ikke ;)

En god start for mange, vil enkelt nok være å tenke tilbake på tidligere turer; har du pleid å komme tilbake fra tur uten å ha brukt en eller flere ting? Og er det noen av produktene man har som kanskje kan fylle flere roller?

Gramjegerspesial

Vi har laget en egen episode i fjellsportpodden der vi snakker om sparing av vekt og plass når man skal på tur. Vi gir deg noen enkle tips og råd for hva du kan gjøre for å pakke med deg mindre og lettere neste gang du skal på tur.

Noen enkle tips og råd for å spare vekt og plass i sekken

Minimalisme og gramjeger, er det egentlig det samme?

En minimalist er gjerne en som tar med seg så lite som mulig av ekstra utstyr og klær på tur. En gramjeger jakter på lavest mulig vekt og er nødvendigvis ikke ute etter å ha med lite, men heller at det som er med skal veie så lite som mulig. En gramjeger er smertelig klar over hvor mye alt utstyret veier. Og der en minimalist kanskje dropper å ta med dopapir tar en gramjeger med tilmålt mengde og uten pappen på innsiden av rullen.

"Man trenger ikke kappe tannbørsten i to for å spare vekt"

Trenger vi en per person?

Førstehjelpsskrin, ladeledning, hodelykt, skje, kopp etc. Ofte kan man spare en del vekt bare ved å sjekke hverandres sekker og se hva man eventuelt bærer med seg to av. Noen ting er det både enkelt og mer praktisk å dele på underveis. Før tur kan man gå igjennom pakkelisten sammen i gruppa og ha sine ansvarsområder man pakker. Noen har kanskje en bedre og lettere brenner enn deg, og kanskje du har en lykt som er lett og god nok for hele gruppa. De klassiske tingene som multiverktøy, teltlykt, myggspray og tannkrem er man ofte så vandt med å pakke med at man glemmer at man bærer med flere av de på tur.

Kopp eller flaske, kan utstyret ha to funksjoner?

Om man velger drikkeflaske med omhu, kan den fint gjøre jobben som kopp når du er i leir. Om du skal være i nærheten av drikkevann ofte nok, vil det eventuelt holde å bare ha med en kopp. Jo lengre mellom drikkevannskildene, jo større flaske må du ha, men husk å ikke bære med deg full vannflaske oftere enn du behøver. En skistav eller vandrestav gjør ofte en god jobb som tarpstang og et liggeunderlag gjør en like god jobb som sitteplate som et sitteunderlag.

Telt, underlag og sovepose

Hvor mange barduner og plugger trenger du egentlig? Det varierer fra telt til telt, men de fleste tunneltelt trenger kun en på hver kortside.

Trenger du innertelt/yttertelt? På en del telt er det mulig å ta disse fra hverandre og sette opp bare den ene eller den andre. Ofte beskytter innerteltet mot mygg og innsekter, ytterteltet beskytter mot regn og dårlig vær.

Det tykke vinterunderlaget kan med god margin ligge igjen hjemme, i hvert fall på sommeren. Ikke bær mer R-verdi du trenger og for mange holder det med et underlag fra knærne og opp, så har man heller sekken under føttene.

En god varm natt er viktig, men her er det utvilsomt mye å spare for de fleste. Noen soveposer er laget for å brukes i kombinasjon med dunjakke, andre er laget for å skulle deles mellom to personer.

"For mange holder det med et underlag fra knærne og opp"

Klær

De fleste pakker med seg mer klær enn man behøver på tur og mange kommer hjem med et eller flere ubrukte plagg etter tur. Er det ikke meldt regn trenger man kanskje ikke regnjakken og har man muligheten til å lufte og tørke sokker om natten eller i leir, så klarer man seg kanskje bare med det ene paret.

Dun blir ofte kategorisert som lettere enn syntetisk isolasjon, men har andre ulemper som motstandsdyktighet mot fukt f.eks. Mange kan droppe hette på jakka, i hvert fall sommerstid. Jakka er lett og pakkbar, ja, men hvor tykk trenger den egentlig å være? Å pakke med seg et par gamle joggesko som vadesko kan ofte være lurt, men kanskje enda lurere er det å pakke med seg et par på deling, å heller kaste de tilbake over elven til nestemann i gruppa, etter at man har vadet over selv.

Mat og kjøkkenutstyr

Energi og mat er viktig for å kunne holde fremdriften opp underveis på turen. Her kan man spare mye, men husk å gjør kroppen kjent med det du skal spise før turen og vær klar over konsekvensene av å gå sulten, det lønner seg sjelden.

Om man har behov for å varme opp vann eller mat så er det potensielt mye å spare for de fleste her. Et bål varmer som kjent flere ganger, når man henter ved og når det brenner. Med drivstoff vil det være mye å vurdere og vekslingen fra gass til bensin, eller motsatt vil kunne gjøre store forskjeller i volum og vekt. Hvor ofte trenger du å varme opp mat og vann og skal du bruke brenner for å varme i teltet? Egenvekten på er termos er ofte høy og noen ganger vil dere være lettere å heller varme opp vann underveis enn å bære med seg en termos.

"Mange kommer hjem med et eller flere ubrukte plagg etter tur"

Vi tok en kjapp prat med en av våre ansatte, for å få noen flere tips

Hva trenger man egentlig ikke på tur?

Teltplugger Her kan man enkelt improvisere med å spikke noen pinner. På vinteren kan man bruke ski og staver og ofte vil en stein gjøre sammen nytten på en bardun.

Nevn en ting du bare MÅ du ha med?

Kaffe er et must for meg. Det gjør at alt annet jeg kanskje savner plutselig blir litt glemt. Om det regner og man ikke har regnjakke, så er det kjipt... men det blir litt mindre kjipt om man har kaffe da.

Hva droppet du å ta med bare en gang?

Oi, her har har jeg gått på noen blemmer før. Vannrenser glemmer jeg aldri igjen, etter at jeg drakk dårlig fjellvann og ble syk for noen år siden. Myggnetting til hengekøya er noe jeg nok ikke kommer til å la ligge igjen hjemme en gang til. Vi skulle på tur på våren, og jeg trodde ikke det hadde kommet noe særlig mygg enda. Joda, jeg følte meg blodfattig og klødde over alt etter den ene natten i hengekøye.

Hva håper du å i fremtiden spare mer vekt/plass på?

Jeg håper å kunne venne hunden min til å gå litt med kløv, så hun kan få være med å bære litt av maten sin selv fremover. Egentlig mest fordi jeg vet hun hadde digget å bidra og hjelpe til, men og litt for å få ned vekten på min egen sekk.

Noen siste tips på tampen?

Pakk ut og kast mest mulig av emballasjen hjemme før du drar. Folk har med seg altfor mye unødvendig søppel på tur og det er bare irriterende å bære med seg en full pose med søppel på vei hjem uansett. Jeg pakker mat i brødposer og blander noen ganger ingrediensene hjemme før jeg drar. ingen grunn til å ha salt og pepper hver for seg for eksempel. De har jeg blandet sammen i en liten boks.

Bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!