KundeserviceReturinfo

30% på alt* av fiskeutstyr🎣☀️ Se mer info her!

Tips til egen sikkerhet og ting du bør ha hjemme i beredskap

Det er et stadig økende fokus på at vi bør være forberedt på det meste, så å ha et lite lager av det mest essensielle, er noe vi anbefaler sterkt sammen med blant annet DSB.

Tre døgn er ofte tiden man skal være forberedt for. Med enkle grep vil man enkelt kunne være forberedt for mye mer.

Husk at om du bor i et hus som er avhengig av strøm for oppvarming og strømmen forsvinner over lengre tid, vil det være viktig å kunne holde varmen. Soveposer, varme klær og kanskje en annen varmekilde vil være lurt.

Våre to viktigste tips for egenberedskap

  1. Øv, tren og forbered deg. Pakk sakene å dra på tur. Ta turen ut i telt eller til en åpen hytte eller gapahuk. Test utstyret og maten, lær deg å bruke primus og opplev selv hva du eventuelt føler du mangler og trenger. Du kan selvfølgelig og skru av strømmen hjemme en fredag og være hjemme, men hvorfor ikke like gjerne kombinere det med å komme seg ut på en tur?
  2. Unn deg selv noe. Husk å ha klart litt snop, godteri, og kanskje en god bok. Motivasjonen og humøret er viktig å holde ved like, så husk at det er lov å belønne seg selv for i det hele tatt å ha planlagt og gjort klar litt utstyr og en beredskapsplan.

Vann

Noe å drikke er essensielt for å holde kroppen gående. Det anbefales 3 liter vann i døgnet per person, så er man en familie på fem bør man ha 45 liter vann lagret og klart. Om vannet frostfritt og mørkt holder det seg i flere år i flasker eller vannbeholdere med lokk.

En løsning for å rense vann kan og være praktisk, om man har tilgang på rennende ferskvann, brønn eller lignende. Da kan en vannrenser være kjekk.

Batteribank

En batteribank vil kunne være kjekk å ha for å lade hodelykter, lamper, radio, telefon og andre små duppedingser vi er vandt med å koble til i løpet av dagen.
Husk at batteribanken må være oppladet og ha nok strøm.

Et solcellepanel kan være praktisk om strømnettet er nede over lengre tid. Har du et som i tillegg kan lade batteribanken kommer du langt. Sørg for å ha riktige overganger, ledninger og adaptere du trenger for å lade det du ønsker.

Lys

Stearinlys, hodelykt, oljelampe, lommelykt eller teltlykt og lamper. Det er viktig å ha en form for lys som ikke er avhengig av strømnettet. Det gjør alt veldig mye enklere og bedre for deg selv og de du er sammen med. Vi har et godt utvalg av lykter og lamper i Fjellsport.

Husk på å ha godt med batterier, enten i form av en batteribank for å lade opp eller vanlige, samt fyrstikker til å tenne stearinlys eller lampeolje til å fylle på.

Mat

Mat og energi er viktig, for alle, uten forbehold. Selv om man er i ro, er det begrenset hvor mye kan endre kostholdet og inntak av næring før det vil gi et utslag på både kropp og humør.

Om tiden uten strøm blir lang, vil hverken fryseboks eller kjøleskap gjøre særlig nytte og tørrmat eller boksmat blir fort en enklere og bedre løsning.

Tørket turmat har lang holdbarhet og kommer i en rekke størrelser, porsjoner og smaker.
Skal man være aktiv kan det være lurt å fylle på med ekstra energi med sportsdrikk og sportsbar.

Utstyr til laging av mat

Enten du skal varme opp innholdet i en boks eller koke opp vann for å lage deg tørrmat eller noe varmt å drikke, så trenger du en varmekilde om komfyren og platetoppen du bruker i hverdagen går på strøm.

Den enkleste løsningen her er en turbrenner, som en primus eller lignende. Sørg for å ha nok drivstoff i form av gass eller flytende bensin og ikke glem at tennstål eller fyrstikker er essensielt for fyr.

Oppvarming

En turbrenner vil gi betydelig med varmeeffekt, men en ren varmeovn er det ikke. Har du en egnet plass vil ved gi god varme i en peis eller ovn. Å fyre opp i peis eller ovn er i stor grad det samme som å tenne opp et bål - det har vi en oppskrift på her.

Det kan og være lurt med en varm sovepose. En varm dunjakke til herre eller dame vil heller ikke være en dum investering om varmen plutselig blir borte.

Førstehjelp

Husk å ha forberedt et førstehjelpsskrin. Det kan være vanskelig å komme seg like enkelt til legevakt eller sykehus om en katastrofe skulle inntreffe, så utstyr til selvhjelp er lurt. Husk å ha et lager med eventuelle medisiner du eller andre i husstanden er avhengige av.

Plaster, tape, bandasje, smertestillende, noe til å spjelke, sårrens og annet essensielt førstehjelpsutstyr finner du hos oss på Fjellsport.

Bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!