KundeserviceReturinfo

Bli medlem, få 30% på ditt første kjøp* Mer info her☀️🎉

Hvordan velge kikkert?

Enten det er til jakt, fugletitting, vandreturer, i båt eller ut vinduet ved frokostbordet - så er det alltid spennende å se verden igjennom en kikkert. Vi har et godt utvalg av kikkerter på Fjellsport.

Den tradisjonelle kikkerten er for mange binokulær (to teleskoper, et for hvert øye), håndholdt og med en reim til å henge rundt halsen. Tidligere var monokulære kikkerter (kikkerter som man kun kan se i med et øye av gangen) kun forbundet med teleskoper til stjernetitting og pirater med deres håndholdte til å trekke ut.

I dag finnes det en rekke kikkerter som og kan fortelle oss himmelretning, distanse, med varmesøkende funksjon og optikk for å kunne se om natten. Kikkerter koster fra de enkleste til rundt 100 kroner til i praksis uendelige summer. Noen kikkerter er laget spesielt for å kunne monteres på våpen for jakt og andre er laget spesifikt for å passe godt inn i marine miljøer.

Uansett hvilken kikkert du er på utkikk etter og kanskje velger til slutt, så har vi laget en enkel og oversiktlig guide med noen ting du kan tenke på.

Våre mest populære kikkerter

Se flere

Hva betyr de forskjellige tallene?

I navnet og beskrivelsen på en kikkert nevnes det ofte noen tall, som 8x42 for eksempel.

Det første tallet: 8

Dette tallet forteller deg hvor mye forstørrelse det er i kikkerten. Om du ser på et objekt som er 500 meter borte, vil det oppleves i kikkerten som om det er 1/8 så langt bort når du ser objektet gjennom kikkerten. 500/8= 62,5m
Høyest mulig forstørrelse kan virke fristende, men det blir vanskeligere og vanskeligere å gjengi et nøyaktig bilde og ørsmå bevegelser på kikkerten vil og virke store og det blir vanskelig å fokusere på målet.
For kikkerter med mer en 10x forstørrelse foretrekker derfor de fleste stativ eller lignende for å holde kikkerten rolig.

Det andre tallet: 42

Dette tallet sier deg hvor stor frontlinsen er. Større frontlinse slipper inn mer lys og gjør kikkerten på mange måter mer lyssterk. Større frontlinser vil og bety en fysisk større kikkert, og både vekten og plassen vil gå opp med dette tallet. I normalt dagslys vil det ikke være til stor hjelp å ha større linse i front, da pupillen i øyet uansett har begrensninger. I skumring og i morgenlyset vil det utgjøre stor forskjell.

Hva betyr de forskjellige ordene og uttrykkene?

  • Binokulær: Kikkert man kan se i med to øyne samtidig
  • Monokulær: Kikkert for bruk med et øye, fungerer like godt på venstre som høyre øye
  • Porroprisme: Tradisjonelle kikkerter, med en vinklet konstruksjon, hvor kikkerten er formet som en W når den er brettet ut. Disse kikkertene er ofte litt tyngre og klumpete og egner seg best for de som ikke skal bære rundt på kikkerten i like stor grad. Populære og kjekke i vinduskarmen eller i båten for eksempel
  • Takprisme: Takprisme er mer moderne en porroprisme og gir en nettere, mer kompakt og ofte lettere kikkerter. Kikkertene er H-formet når utslått. Disse kikkertene har ofte god lysoverføring og gir en optimal lysstyrke.
  • Prefokus: Disse kikkertene stiller man enkelt inn til å passe dine øyne og man trenger ikke å justere kikkerten når man ser i den. Kikkerten vil være fokusert på objekter som er både 20 og 500 meter borte.
  • Nattkikkert: Kikkert som er spesielt utviklet for bruk om natten og i mørke
  • Termisk: Kikkert med varmeanvisning. Populært til for eksempel ettersøk i jaktsammenheng og fugletitting
  • Synsfelt: Hvor bredt synsfeltetet du ser i kikkerten er. Ofte oppgitt med en avstand på 1000 meter.

Bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!