KundeserviceReturinfo

Hvordan velge riktig rulleski?

Skal du gå skirenn i vinter, og lurer på om et par rulleski kan være en god investering for raskere transport fra start til mål når snøen legger seg? Et par gode rulleski er utvilsomt et lurt valg for deg som ønsker å bli sterkere, mer utholdende og ikke minst få jobbet med teknikken (særlig staking) i oppkjøringen til vinteren. Men hvilket par passer best for deg? Vi tar en titt på noen ulike ski, og ser på fordeler og ulemper.

Aluminium vs. fiber/carbon

Det første valget du står ovenfor er hvilket materiale stammen på rulleskien skal være laget av. Det er i hovedsak to kategorier med ski vi skiller mellom: ski som svikter når du trår på dem, og ski som er tilnærmet helt stive. Ski som gir litt etter er stort sett laget av enten tre-laminat (ikke ulikt vanlige ski) eller carbon. Stive ski er av aluminium. Det finnes også aluminiumsski som svikter, men dette er en mindre kategori med færre modeller å velge i. Fordelene med ski som svikter er i hovedsak at de gir mer "skifølelse" enn aluminiumsski.

Tråkker du til vil rulleskien gi etter, og gi deg litt av den samme følelsen som du får når du går på vanlige ski. Disse skiene er også en del bedre enn aluminium når det kommer til vibrasjonsdemping. Kjører du på dårlig asfalt vil du bli litt mindre "sjælven i knea" rett og slett. Ulempen er at laminat og carbon tåler harde belastninger dårligere enn aluminium. Unødvendig hopping liker skiene dårlig, og veier du 85kg og liker å hoppe over fartsdumper for moroskyld er ikke dette valget for deg. Ved vanlig, fornuftig bruk av en løper fra 85 kg og ned, er imidlertid skiene mer enn solide nok.

Aluminiumsski er ofte noe billigere enn ski i laminat og carbon, og for mange er det første paret med rulleski nettopp et par alu-ski. Disse skiene har fordelen av at de tåler ytre belastning ganske så bra, og har du en junior i huset som hopper og spretter litt på trening, er aluminiumsski det lureste valget. Ulempen med aluminiumsski er at de demper vibrasjon ganske mye dårligere enn skiene vi snakket som tidligere. Skifølelsen er også noe dårligere her da de ikke svikter.

Laminat/Carbon

  • Fordeler: Gir god skifølelse ved diagonalgang og dobbeltak med fraspark. Gir også god vibrasjonsdemping.
  • Ulemper: Tåler ikke hardt bruk like godt som aluminium. Ofte noe dyrere enn alu-ski.

Aluminium

  • Fordeler:Tåler høy vekt på løperen, og relativt tøff bruk. Ofte noe billigere enn laminat-ski.
  • Ulemper:Gir mindre skifølelse ved fraspark enn laminatski. Demper vibrasjon dårligere enn laminat/carbon.