Forfatter: Anette Dahl
Anette er et naturbarn... ↓Jakttips til nybegynnere
Noe av det aller fineste med jakt er at det er for alle. Jakt er en arena der alle kan møtes med ulike forutsetninger. Gammel som ung, erfaren som uerfaren, mann eller kvinne så er jakta for alle.
«Jakt» er igjen et stort begrep. Vi har ulike jaktformer og ulike arter fordelt rundt i vårt varierte land. Vi har barskog og lauvskog, høye fjell med dype daler og terreng der høydekurvene knapt trengs på kartet. Alle disse variasjonene gjør at man kan få uendelig med utfordringer og stadig nye muligheter, men for å komme dit må man ha det grunnleggende på plass.
"Vi har ulike jaktformer og ulike arter fordelt rundt i vårt varierte land"
Som nybegynner er det en del ting som må gjennomgås for å sikre en trygg og human jakt. Det er lovverk rundt våpen og våpenhåndtering, jakttider, aldersgrenser, artskunnskap og mye mer man må vite noe om for å kunne drive med jakt på en bærekraftig og god måte.
Mest populære jaktutstyr
Se merFra du er 14 til 16 år kan du delta på småviltjakt under oppsyn, uten jegerprøven, men hovedregelen er at alle jegere må ta «jegerprøven». For å ta jegerprøven må du være fylt 14 år.
Dersom du er 16 år, har jegerprøven og betalt jegeravgiften kan du jakte småvilt alene. For å jakte storvilt må du ha fylt 18 år, ha jegerprøven, betalt jegeravgiften og også tatt skyteprøven.
"Fra du er 14 til 16 år kan du delta på småviltjakt"
Storviltjegere må ta skyteprøven hvert jaktår, da skal det avlegges 30 prøveskudd over to ulike dager pluss 5 skudd på dyrefigur. De siste 5 skuddene regnes som selve prøven og her må alle 5 skudd sitte innenfor treffområdet før du får godkjent skyteprøven. På prøven må du skyte med jaktrifla di og med den aktuelle ammunisjonen du tenker å bruke, dette er igjen for å sikre human jakt.
At jegere er sikre på at våpenet går korrekt med ammunisjonen de bruker er viktig slik at vi unngår skadeskyting og uønskede situasjoner. Lurer du på å ta jegerprøven, ta kontakt med NJFF (Norges jeger og fiskerforbund) i din kommune å få oversikt over kurs som blir holdt nær deg.
Under jegerprøvekurset får du opplæring i forvaltning, artsbestemmelse og skytetrening både med hagle og rifle. Dette gjør deg mer forberedt og vil bidra til at du har en større forståelse for hva som kreves av deg før du tar våpenet over skuldra og det bærer til skogs.
Jakt er på mange måter primitivt. Vi prøver så godt vi kan å gå i ett med naturen, likevel kreves det en del moderne utstyr. For mange er jakt nærmest en livsstil og de velger derfor å ha et høyt budsjett til sin store lidenskap, men som nybegynner anbefaler jeg at du prøver deg litt frem.
Når du begynner med jakt er det noen ting du trenger for å få en fullverdig jaktopplevelse.
Du trenger et våpen du er trygg på. Få hjelp til å finne et som passer i lengde og vekt, samt at den gir god kinnstøtte. Du kan gjerne sette på en ekstra kinnstøtte slik at du optimaliserer skytingen din. Dersom du velger rifle trenger du også optikk. En klar kikkert med god lysåpning gjør at du vil få en bedre oversikt. Ofte jakter vi i skumringen og da er lyset fort en mangelvare. For å jakte på både småvilt og storvilt er kikkerter med forstørrelse mellom 2x til 15x optimalt.
"solid og varm bekledning er viktig for en god jaktopplevelse"
Sjekk også om det er dekning i området du jakter på, ellers vil en jaktradio være en god innvestering, da kan du få hjelp eller be om råd dersom noe oppstår. Demper til rifle er fornuftig, men ikke helt nødvendig. En demper tar mye av rekylen, noe som gjør deg til en bedre skytter, du vil kunne være raskere på med et eventuelt skudd nummer to og du vil bevare hørselen til deg og de rundt deg. GPS er lettvint å bruke, men kan være kostbart, så å lære seg å lese kart kan derfor være nyttig. Utover dette er det solid og varm bekledning som er viktig for en god jaktopplevelse. Vi ønsker å være lydløse så kjenn på materialet på tøyet du tar på deg og sørg for at du ikke fryser. Ulik jaktform, ulikt terreng og jakt på ulike arter krever ulik forberedelse, men med dette grunnleggende utstyret og nok kunnskap i sekken er du godt rustet.
"erfaring kommer med timer i skogen, ikke antall døde dyr"
Dyrene som lever i naturen vår er helt avhengig av at vi som jegere gjør en god jobb. Vi må vite hvilke dyr som er riktig å ta ut og hvordan vi kan gjøre dette på best mulig måte. I tillegg er det viktig at vi vet hva vi gjør etter at skuddet er løsnet, uansett hvor skuddet traff. Gjør vi ting riktig skal dyret ligge ikke langt fra skuddplassen og vi skal håndtere viltet slik at vi kan utnytte ressursene det gir oss. Dersom skuddet ikke fører til umiddelbart funn av viltet er det også viktig å vite hva en skal gjøre.
Dessverre er det slik at dette opplever de aller fleste jegere før eller siden og vi må forberede oss på dette slik at vi kan håndtere dette effektivt. Ved en skadeskyting er markering av skuddplass første prioritet og på storvilt skal det være godkjent ettersøkshund tilgjengelig. I Norge er det først og fremst grunneiere som bestemmer hvem som jakter i sitt område, men ved en skadeskyting er det egne regler som tillater ettersøk også på annenmanns grunn. Det er viktig med god kommunikasjon mellom naboterreng og det er viktig at vi bruker den ressursen vi får. Når vi vet hva vi skal og er effektive gir jakt masse sunt kjøtt og fint skinn i tillegg til naturopplevelsene.
Til sist er det viktig å huske på at erfaring kommer med timer i skogen, ikke antall døde dyr. Husk også at hver gang du ikke lykkes, så er du en gang nærmere dersom du ikke gir deg.