KundeserviceReturinfo

Bli medlem, få 30% på ditt første kjøp* Mer info her☀️🎉

Hvordan velge riktig vadeutstyr

Om du ønsker å bokstavelig talt ta skrittet videre ut i fiskeverden er kanskje litt vadeutstyr det du trenger. Vadeutstyr gir muligheter for å kunne stå i vannet eller elva til en viss dybde, for dermed å komme lettere til all den fisken du drømmer om, ikke minst kan det gi en mer spennende og intens fiskeopplevelse.

Det vil alltid være nyanser og preferanser innen fiske, og det vil derfor nærmest være en umulig oppgave å lage en komplett mal om ”hva, hvordan og når”. Vi ønsker likevel å gjøre et forsøk på å hjelpe deg gjennom jungelen av vadeutstyr, slik at det kan bli enklere for deg å finne rett utstyr som kan gi en bedre fiskeopplevelse.

God tur og skitt fiske !

Vadestøvler

Gode vadestøvler er viktig for komforten, men og også for sikkerheten. Når vannet rekker deg til hoften er det viktig med et godt og stødig grep til underlaget, slik at du sikrer en god balanse og kan konsentrere deg om fisken når den biter på.

Filtsåler er ulovlig i visse områder og elver

Tradisjonelt så hadde de fleste vadesko filtsåler. De gir et godt grep på glatt underlag, som overgrodde steiner og alger, men har en stor svakhet når man kommer opp land der de slites lett og ikke gir et særlig godt grep. Dessuten er filtsåler ulovlig i visse områder og elver i utlandet, så om du planlegger å reise med støvlene dine – husk å sjekk om du kan bruke filtsåler i området du skal fiske i. Grunnen til at filtsåler er forbudt enkelte steder er at de kan føre med seg smitte av Gyrodactulus Salaris fra et vann til et annet.

Gummisåler er blitt den nye standarden, og med enkle grep kan de gjøres enda mer stabile ved å sette inn pigger/studs, om de ikke leveres med dette allerede. Det finnes også stegjern som er laget for å enkelt kunne settes på og tas av ved behov. Noen vadebukser kommer med integrerte støvler, men dette er ikke så vanlig.

Vadebukser

Vadebukser er ofte det første vadeproduktet mange kjøper seg, og vil av mange bli ansett som det viktigste. Om man tar godt vare på buksen, lapper eventuelle hull, skyller og tørker den godt etter bruk, kan den vare i lang tid.

Noen vadebukser kommer med integrerte støvler

Den vanligste varianten er vadebukser som leveres med vanntette sokker som er ment for å ha i støvlene. Disse sokkene er sjelden veldig slitesterke, og krever at man har et par støvler på utsiden for å kunne gå tørt ut i vannet.

En annen variant er vadebukser med seler, og noen kommer med en rekke detaljer og tekniske løsninger, som festepunkter, lommer, håndvarmere, justeringsmuligheter osv.

Jakke og vest

Vadejakker har ofte de samme vanntette materialene som brukes i vadebukser. Graden av vanntetthet kombinert med pusteegenskaper er som regel avgjørende for prisen. Jakkene er ofte korte i livet og de har ofte hette. Store lommer, små tekniske og gjennomtenkte løsninger og festepunkter til diverse utstyr, er noe av det som skiller vadejakker fra vanlige jakker. Så om du liker å stå lenge i elva, kan en vadejakke eller -vest være det perfekte verktøyet for å få med nødvendig og praktisk utstyr ut i vannet.

Festepunkter og smarte tekniske løsninger er praktisk på en vest eller jakke til vading

Behandling og vask

Skal fiskeutstyret brukes i saltvann, er det ekstra viktig å skylle og tørke utstyret godt etter hvert eneste bruk, slik at saltet ikke ødelegger det. Vadeutstyr skal alltid renses og vaskes mellom to fiskevann, for å hindre spredning av bakterier og annet som ikke hører hjemme i elva.

Skal du fiske laks/sjøørret/sjørøye i elv må du ofte desinfisere utstyret før og etter bruk for å få lov til å fiske. Utstyr for desinfisering finnes stort sett der det selges fiskekort, men forhør deg gjerne om det før du reiser. Skal du for eksempel utenlands, kan det være nødvendig å desinfisere utstyret før du forlater Norge. Det klorbaserte virkemiddelet ”Virkon S” er det vanligste middelet.

Greit å vite

Det er verdt å nevne at en linekurv er vanlig å bruke under vading. En linekurv er en åpen kasse som brukes til å oppbevare snøret, slik at det ikke fester seg i bunnen eller flyter av gårde.

Vadestav er praktisk for å hjelpe på balansen, så du ikke ramler om du beveger deg på usikker grunn eller i sterk strøm.

En fiskeveske i form av en hip pack eller en sling er ofte brukt som et alternativ istedenfor en vadevest eller -jakke.

Du trenger ikke kjøpe alt med en gang

Krokløsertang og lineklipper er noe du med fordel kan ha lett tilgjengelig. Klipperen brukes stadig, og tangen trenger du når du skal løsne kroken fra fisken. Det finnes også en mengde mer eller mindre viktige saker å ta med seg; UV-lim (om uhellet er ute med hull i buksen), krokbryne, impregneringsaker til fluer, og ekstra sene og fortommer. Det finnes i utgangspunktet uendelig med nødvendige og unødvendige småting som kan være kjekt å ha, men du trenger jo ikke kjøpe alt med en gang.

Bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!