KundeserviceReturinfo

NÅ: -25% på ditt neste kjøp* Kode: VINTER25. Les mer

Forfatter: Sindre Kolbjørnsgard

Sindre bestemte seg allerede på barneskolen for å bli eventyrer og siden det har han virkelig levd ut drømmene sine.
Han har i dag gjennomført 14 store ekspedisjoner som: raskeste bestigningen av alle topper over 2000m i Norge, Norge og Island på langs en atlanterhavskryssing med seilbåt via Grønland.
I tillegg til dette er han en prisvinnende filmskaper som virkelig brenner for å dokumentere turer og ekspedisjoner. Han har også jobbet med store merkevarer som Gore Tex, Arc’teryx og Helsport, men mest av alt så elsker han å være ute på tur.
Sindre sier det er den umettelige eventyrlysten som driver han.

Les mer om og se flere guider av Sindre her

Sindre bestemte seg allerede... ↓

3 Langturtips ingen forteller deg

Det er 3 tips jeg skulle ønske noen hadde gitt meg før jeg skulle ut på min første tur på flere dager eller en lengre ekspedisjon. For er det en ting jeg har lært de siste årene når jeg har besteget alle toppene over 2000m i Norge på rekordtid, gått Norge på langs alene og besteget flere veldig høye fjell, så er det disse tre reglene: 

Utstyret – føttene og så deg selv

Denne prioriteringslisten er nok det jeg mener er det viktigste for alle langturer. Det er en utrolig enkel liste som ofte kan være utrolig vanskelig å følge. For min del tok det lang tid før jeg forsto viktigheten av å prioritere gjøremålene i denne rekkefølgen. For mange føles det nok rart å prioritere utstyret før deg selv, men på turer over flere dager blir dette utrolig viktig. Eksempler på utstyr som kan slites er en søm på et telt som ryker, eller et hoftebelte som ikke sitter riktig. Når du har tid til å fikse dette mener jeg dette må være en hovedprioritet.

Det neste er føttene. På lengre turer er det viktig å bruke ekstra tid på å behandle føttene dine. Jeg pleier å tulle med at du burde ha ditt eget fotspa hver kveld. Fuktighetskrem, zinksalve og tensoplast er mine beste tips. Til slutt når du har fikset utstyr og føtter er det på tide å passe på deg selv. Dette handler ofte om å få i seg mat og hvile.

Litt inspirasjon fra Sindre

Hovedgrunnen til denne rekkefølgen er at utstyret som ikke fungerer optimalt kommer sjeldent til å bli bedre med tiden. Føttene tar ofte lang tid før blir fine om et problem først oppstår. Det er derfor viktig å være litt i forkant her og forebygge. Etter en lang dag firster det ofte mest å legge seg ned med en gang, men sannheten er at det er enklere å gå noen dager med underskudd på søvn eller hvile i forhold til de to andre punktene. Det er akkurat derfor jeg har laget denne listen.

Fottøy

Dette er i hovedsak relevant på turer før snøen kommer og om du har planer om å forflytte deg mye. Det å velge riktig sko virker kanskje enkelt, men utrolig ofte ser jeg folk velger helt feil sko til det de skal bruke den til. Skoene kan være for tunge, sålen kan være for stiv for der du skal gå eller du velger en sko med GTX der du egentlig ikke trenger det.

Som en tommelfingerregel sier jeg du alltid burde ha to par på lengre turer. Et veldig lett par som funker med sekk, er fine som leirsko og kan brukes til vading (de burde da tørke raskt). De andre skoene burde ofte ha GTX og være solide nok for det du skal bruke de til. Her er det viktigste å velge en sko der sålene er stiv nok for det du skal.

Den enkle reglen her er: Mykest mulig såle på jevnt og flatt underlag, stive såler er for brattere friluftsliv. Det funker derfor dårlig å kjøpe en toppmodell-sko med stiv såle om du i hovedsak skal gå på DNT-sti over Hardangervidda. Derfor anbefaler jeg å bruke litt ekstra tid på å finne ut hvordan sko som faktisk er best for det du skal gjøre. 

Du må feire de små seirene

For meg er det utrolig viktig å feire de små seirene. Når jeg er på tur spiser jeg aldri godtteri (som i smågodt, tyrkiskpepper, vingummi osv.) underveis når jeg går. Dette ligger pakket sammen med soveposen og det skal kun spises når jeg er fremme. Dette er for å feire at jeg har gjort en god jobb. Jeg har kommet meg gjennom dagen. Det skal være dette jeg kan glede meg til om været er dårlig og jeg har det litt tøft.

Nyhet: bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!