Bålpanne - Perfekt til matlaging og kos
Bålpannen er en perfekt samlingsplass for liten og stor, enten det skal kokkeleres stort eller lages enkle retter som toast eller grillpølser. Kanskje vil du poppe litt popcorn, lage litt dessert, koke opp en kopp kaffe eller bare skape litt kos og hygge rundt de åpne flammene.
Få bålet i høyden du ønsker deg, uten å sette spor på bakken og ha et naturlig samlingspunkt i hagen, på hytta eller på svaberget.
Oppskrifter
Lager du noe godt på bålpanne? 📸 Tagg oss gjerne med #fjellsport_no 📸
Pinnebrød
- 4 dl hvetemel
- 0,5 ts salt
- 2 ts sukker
- 2 ts bakepulver
- 5 ss olje
- Ca.1,5 dl vann
Mange velger å smaksette deigen med noe godt eller å ha på noe godt når den er ferdig tilberedt. I deigen kan det anbefales å blande inn for eksempel ramsløk eller spekemat i små biter. En blanding av smør, sukker og kanel er enkel å smøre på når pinnebrødet er stekt eller så er det aldri feil med litt godt syltetøy på
"Pølse i slåbrokk"
- 500 gram mel, gjerne litt grovt
- 5 ss sukker
- 1 ts salt
- 2 ts bakepulver
- 1 dl olje
- 2 dl lunkent vann
Bland sammen de tørre ingrediensene først og miks inn det våte til du har en ganske klissete deig. Surr deigen rundt en pølse på pinne og varm den over bålet mens du snurrer på pinnen.
Toast i toastjern på bålpanne
- Fire skiver jevnt kuttet brød
- Grov sennep
- Majones
- Kryddersmør
- Ost
- Skinke
Smør sennep på to av skivene og majones på de to andre. Ost er viktig, men ikke ha på for mye. Kanskje en brie eller en cheddar om du ønsker noe annet enn tradisjonell gulost? All skinke gjør susen, men prøv gjerne med spekeskinke.
Kryddersmør smøres i et tynt lag på utsiden av toasten før du legger den i varmt jern.
Hvordan tenne opp bål (i bålpanne)
- De fleste som har tent bål noen gang, vil være enige om at gode forberedelser er nøkkelen til suksess.
- Sørg for å ha rikelig med opptenning tilgjengelig. Tørre kvister, avispapir eller tennbriketter er alle gode alternativer.
- Ha nok kvist og ved til å holde bålet levende før noen eventuelt går for å hente mer brensel.
- Forskjellige sorter tre brenner med forskjellige egenskaper. Bjørk antenner lett, men brenner i motsetning til for eksempel eik, mye raskere opp. Eik er, som andre harde tresorter, ofte vanskeligere å få skikkelig fyr på. Granbar gir store mengder med gnist, og kongler lager mye røyk.
- Lag en god base i bunnen, gjerne med 3- 4 litt større kubber. Deretter legger du kubber diagonalt, i 3-4 etasjer oppover. Tenn på fra toppen av stabelen, med litt tørr opptenningsved.
- Husk å sjekk nøye at bålet er ordentlig slukket før du forlater det.
Bålutstyr
Se merVedlikehold og bruk
Selv ei solid bålpanne trenger litt stell innimellom. Derfor kan det være lurt å sette den inn med en olje som beskytter både stål og treverk. Et trekk kan være hensiktsmessig for å forhindre at det fylles opp med snø og annet rask i bålpanna og vil også beskytte mot mye vær.
Sidebord og tilleggsutstyr kan oppbevares oppe i eller under bålbanna eller fyrfatet når trekket er på.
Tilbehør
- Bålpannetrekk
- Stekehelle
- Popkorngryte
- Vaffeljern og toastjern
- Pinnebrød og pølse- spyd
- Kaffekjele
Bålforbud 15. april til 15. september
Fra 15. april til 15. september er det vanligvis ikke lov til å tenne bål og grill i, eller i nærheten av, skog og mark. Det står videre i lovverket at det likevel er tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brannfare. Altså, det er lov å bruke hodet. Det kan også innføres lokale restriksjoner på kort varsel dersom forholdene tilsier at det er stor brannfare, så husk å gjøre deg kjent med regelverket som gjelder i området du ferdes i.