-30% på alle* klær og hundeutstyr! Se kodene her! 

Kaffe på tur

Få ting binder oss nordmenn så sammen som naturen og friluftslivet. Kaffe er en av de andre tingene som nordmenn ofte er lidenskapelig opptatt av, og som de fleste har en eller annen formening om.
Tilreisende til Norge blir ofte overrasket over vår entusiasme for kaffe og der de fleste andre velger termos, går vi turglade nordmenn sjelden av veien for å rigge oss til på tur for å lage kaffe.

"Med en kopp kaffe finner man enkelt tonen og praten går fort i alt fra hvor dypt er det egentlig i Skagerak til hvorfor smaker kaffe så forskjellige fra land til land?"

Bålkaffe

Den klassiske bålkjelen går aldri av moten, og krever svært lite forberedelser eller etterarbeid. Det er like mange fremgangsmåter og meninger på bålkaffe som det er slurker i en kopp.

Vi har også en egen guide om hvordan du enkelt og effektivt tenner et bål.

  • Bål, eller turbrenner
  • Kjele (Bør ikke ha plastdeler om den skal brukes på bål)
  • Kokmalt kaffe, ca 70g per liter vann
  • Vann

Fremgangsmåte:

  • Kok opp riktig mengde vann, ca. 9/10 av vannet blir kaffe, resten blir grut og er kun drikkende for de spesielt interesserte.
  • Sett kjelen til side og hell oppi kaffe
  • La kaffen trekke i 6-7 minutter.
  • Heretter er det mange alternativer:
  • Rør om med en pinne for å la det siste av kaffen som flyter synke til bunn
  • Å knekke kaffen. Teknikken går ut på at man i stram positur holder kjelen på strak arm rett fremfor seg og tar noen kjappe knekk i knærne, før man reiser seg sakte opp igjen. 3-5 ganger sies å være tilstrekkelig.
  • Jorda Rundt. Her skal man snurre kaffekjelen, med innhold kjapt rundt med strak arm. Om den skal snurres fremover eller bakover er et godt tema å snakke om under selve drikkingen. Antall rotasjoner varierer på snurrerens mosjon, armlengde og fingerstyrke. Et sted mellom 1 og 23 pleier å være tilstrekkelig.
  • Bank på hos tussene. Her banker man bunne av kjelen lett i bakken 3-5 ganger. Noen hevder at man skal banke på stein, andre sier det kan være for bråkete og foretrekker mykt underlag.
  • En liten kvist i tuten (helst med ferske barnåler) fungerer som en sil og holder gruten tilbake i kjelen.
  • Rør mot sola for god jakt
  • Rør med sola for god fiskelykke
  • Rørepinnen bør være av gran hevder noen
  • Server kaffen, med grut.

Perkulator

Denne bryggemetoden gjør periodevis comeback i kaffe- verdenen. Mange har et nostalgisk forhold til en perkulator og de som liker den, elsker den

  • Turbrenner eller bål. (Mange perkulatorer har plasthåndtak og egner seg ikke like godt på bål)
  • Perkulator
  • preskannekaffe, grovkvernet kaffe

Fremgangsmåte:

  • 60-70 gram kaffe per liter vann
  • Mål opp mengde kaffe du ønsker og tilsett kaffe og vann i kjelen
  • Mange perkulatorer har en gjennomsiktig topp som lar deg selv se fargen på kaffen ettersom den tilberedes. Med en perkulator filtreres vannet gjennom pulveret flere ganger og det blir sterkere for hver gang. Man skal allikevel passe på så kaffen ikke blir overtrukket og kaffen får mindre smak. Kaffen blir både sterkere og varmere enn tradisjonell kaffe, med litt enkel øvelse.

Håndbrygg/filterkaffe

Denne bryggemetoden gjør periodevis comeback i kaffe- verdenen. Mange har et nostalgisk forhold til en perkulator og de som liker den, elsker den

  • Varmt vann, fra bål eller turbrenner
  • Filterkaffe (60 gram per liter vann)
  • Filter (gjerne gjenbruksfilter)

Fremgangsmåte:

  • Kok opp vann
  • Mål opp mengde kaffe du ønsker
  • Hell vann over kaffen og filteret som gjerne kan plasseres rett over koppen eller termosen
  • Mange sverger til denne kaffen som den de liker best, kanskje fordi det og er den de er mest vant med. Filterkaffe på denne måten lar deg enkelt lage bare en kopp kaffe, og du får fersk kaffe rett i koppen.
    Dette er og blant de aller letteste (både i vekt og metode) måtene å lage seg kaffe på og man slipper å måtte vaske kaffegrut ut av en kjele etterpå. Det finnes en rekke forskjellige filtre på markedet, vi anbefaler et gjennbruksfilter.

Presskanne

  • Presskanne , finnes og som tilbehør til mange turbrennere med kjeler.
  • 60g kaffe per 1 liter vann
  • Varmt vann, fra bål eller turbrenner

Enkel fremgangsmåte:

  • Forvarm selve kannen om det er mulig ved å helle i varmt vann, la det stå i litt før du heller det ut igjen (eventuelt til forvarming av kopper). Det er spesielt ålright når det er kaldt i været og du vil at kaffen skal være varm.
  • Hell i både kaffe og vann, rør forsiktig om og sett pressen i øverste stilling
  • Vent 4-5 minutter om du bruker filtermalt kaffe, 6 minutter om du bruker grovere presskannekaffe
  • Press ned stempelet forsiktig, og server kaffen straks

Litt mer styr:

  • Forvarm som over
  • Ha i kaffen
  • Hell i vann til det dekker kaffen og la det stå litt (ca 30 s) til du kjenner den deilige duften av kaffe trenge inn i neseborene
  • Legg presskanna på skrå før du heller i resten av vannet. Da vil du se at vannet naturlig rører rundt i kaffen
  • Rør rundt, ha på toppen og vent 4-5 minutter.
  • Alternativ for de som vil ha minst mulig bittersmak: Ta av skummet på toppen med to skjeer før du presser ned – digg )

Aeropress

  • Aeropress
  • Kaffe, 16-20g per kopp (for eksempel 14 g til 200 g vann)
  • Filter til aeropess
  • Varmt vann, fra bål eller turbrenner

Fremgangsmåte:

  • Kok opp litt mer vann enn du skal ha i kaffen, og bruk noe av det til å forvarme aeropressen og koppen og ikke minst rense filteret
  • Ha i kaffe og vann (92-96 gradervarmt
  • Rør rundt 3 ganger
  • Vent et minutt
  • Rør rundt 3 ganger til
  • Press sakte ned
  • Hvis du ikke skal lage kaffe til baristaer og ei heller har tatt med termometer på tur for å måle temperaturen på vannet – fortvil ikke. Selv i varmt vær holder det at du venter omtrent ett minutt etter at vannet har kokt opp før du heller det over kaffen. Med bittelitt kaldere enn kokende vann kan du være heldig å få fram litt flere av de sommerlige og runde tonene i kaffen, og ikke så mye bitter og besk smak – spesielt om du har kvernet bønnene selv.
  • Tren litt hjemme. Dette er ikke den mest intuitive og enkle måten å tilberede kaffe på, og hvor fint du har kvernet kaffen kan ha mye å si på sluttresultatet
  • Skal du lage aeropress til en turvenn også, kan du prøve deg frem med mer kaffe per mengde vann og heller ha ekstra varmt vann i koppene etter at du har presset frem det sorte gullet.
  • Husk alle delene og filter

Frysetørket/Pulverkaffe

  • Kaffepulver, 12 teskjeer (4 måleskjeer) pr 1 liter vann
  • Varmt vann, fra bål eller turbrenner

Fremgangsmåte:

  • Hell pulver og varmt nykokt vann i en kopp eller kanne, rør om

Oppsummering

Jeg har selv vært på tur der det har blitt spinket og spart på utstyr. Delt liggeunderlag, vannflaske og droppet ekstra sokker for å spare vekt og plass. Men kaffe? Det er det alltid plass og behov for. Kaffe har reddet humøret og stemningen på flere enn en tur opp igjennom.

En sommer gikk jeg og kjæresten på Hardangervidda uten barna. Vi bestemte oss for å ta oss god tid, ikke haste, heller raste underveis.

Vi stoppet ofte langs stien for å lage litt kaffe og gikk sjelden mer enn 3 meter fra stien for å sette oss ned. Vi bød alle som gikk forbi på nykokt kaffe, og uten unntak takket de forbipasserende ja og vi fikk noen spennende møter med andre mennesker på tur.

Del din turhistorie med oss