KundeserviceReturinfo

NÅ: Sjekk ut rabattstigen vår☀️🪜 Se mer info her!

Enkle tips for mat på vintertur

Uten mat og drikke duger helten ikke. Å gå sulten kan være roten til mye vondt på tur.
De fleste har kjent på følelsen av å glede seg litt ekstra til det neste måltidet underveis. Mat og næring er gjerne egne kapitler og ofte et område som får mye oppmerksomhet i turlitteratur. Fra Nansen beretninger i polhavet til den vellkjente fisketuren på vidda, som mange har opplevd, den som var i et området som fremsto som fult av fiskeløse vann. Mat er ofte et tema underveis og etter en tur.

Selv opplevde jeg for mange år siden å sitte værfast i et telt på fjellet, med en hund og en pakke kjeks på deling i to dager. Kun gode minner fra den turen, men eventyrkjeks smakte liksom aldri like godt senere.
Her er noen enkle råd og tips for matvett på vintertur.

Spis noe varmt

Å starte dagen med en varm frokost gjør underverker når man skal ut av en varm sovepose og få en god start på dagen.
Varmen du tar til deg om morgenen, tar du med deg gjennom hele dagen og dessuten er det lettere å ta opp energien du får i deg.
Du trenger ikke koke opp egg, steke bacon eller bake et brød. En varm kopp kaffe, te eller rett i koppen suppe vil gjøre underverker sammen med en kald skive med leverpostei.

Få i deg væske

Å få i seg nok væske på vintertur kan være krevende for mange. Selv om man svetter og sliter i kulden er det ikke alltid lett å kjenne på at man er tørst. Å helle nedpå kaldt vann i lunsjen, er ikke det mest naturlige om man er på skitur i minusgrader.
Varm drikke er ofte mer fristende og om man i tillegg tilsetter litt smak og energi, får man mye ut av en kopp eller to.
Å få i seg væske i maten er og lurt, så det kan ofte være lurt med litt for mye vann i tørket turmat, enn for lite.

Mat er ofte et tema underveis og etter en tur

Bruk en lang skje

Dette er en undervurdert klassiker.
Spesielt om du spiser turmat rett fra posen, så er det enkleste i trikset i boka å bruke en lang nok skje. Du kommer til alt som ligger i bunnen av posen og du slipper matsøl på votter, hansker, fingre og det som verre er.
Selv om du spiser fra tallerken, er det uansett utrolig hvor liten en skje blir om man bruker hansker eller votter når man spiser.
Skjeen trenger selvfølgelig ikke være større enn normalt, du trenger ikke en øse, bare et lengre skaft

Ta deg litt tid, lag noe godt

Spesielt om det er kaldt og surt, kan måltidene bli en høydare og et lyspunkt. Bær gjerne med deg litt ekstra vekt, kanskje litt dessert og noe som smaker godt.
Mange opplever å få dårlig appetitt når de er på tur, blir slitne og det er kaldt. Det er viktig å få i seg god og næringsrik mat på tur.
Tørrmat er selvfølgelig både praktisk og lett, men om man har tid og krefter kan sous vide (poser med ferdig laget mat, som man legger i varmt vann) være en kjærkommen forandring.
Om man uansett skal smelte snø og koke vann kan noen poser med for eksempel Fjordland lett legges i gryta.

Se mer innhold

Bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!

Personvernerklæring
Kjøpsvilkår
Cookies