KundeserviceReturinfo

Bli medlem, få 30% på ditt første kjøp* Mer info her☀️🎉

Foto: Sindre Kolbjørnsgard

Hvordan velge riktig turkjøkken og kokeapparat?

Når man skal lage mat på tur, er det viktig å velge riktig brensel. Ulike typer av brensel har forskjellige fordeler og ulemper, og de krever forskjellige typer av brennere. Vi har og en egen side hvor vi ser litt nærmere på tradisjonelle stormkjøkken.

Om du lurer på hvordan du tenner et bål, enten det er for matlaging, koking av vann eller kun for kosen og hyggens del, så har vi laget en enkel guide med tips og råd for båltenning.

Gass

Et kokeapparat som går på gass, har ofte en brenner med lav vekt og høy effekt. Gass er et av de mest effektive brennstoffene vi har, og det brenner med høy effekt. Det tar ca 3-4 minutter å varme 1 liter vann med gass - avhengig naturligvis av utetemperatur, vind m.m. Gass soter minimalt og gir høy effekt også i forhold til vekt. Gassapparatene er ofte svært enkle i bruk, og enkle å vedlikeholde.
Gassen leveres på engangsbokser i forskjellige størrelser, fra 100 gram til 500 gram. Vi anbefaler ofte bokser et sted i mellom, på f.eks. 250 gram. En slik boks brenner i ca. 1 time på 3.000 watt.

"Gass anbefales for de aller fleste, hovedsakelig for bruk på vår, sommer og høst"

Husk at gass er som rødsprit, som krever en viss temperatur for å brenne godt. Gassen kan bli "sørpete” når temperaturen er lavere enn minus 5 grader. For å få god effekt må man da varme opp gassen først, for eksempel inne i jakken din.
Noe gass er laget for å tåle vinterkulde betydelig bedre, dette kalles ofte vintergass. Denne gassen presterer vesentlig bedre i minusgrader, men kan helt fint brukes også om sommeren.

  • Fordeler: Enkelt å bruke, lav vekt og høy effekt. Brenner rent uten å sote, og tar lite plass.
  • Ulemper: Passer dårlig på vinteren. Kan være vanskeligere å få tak i utenlands

Multifuel

Et kokeapparat som brenner både på bensin, parafin og lampeolje kalles et multifuel-apparat. Dette er de mest allsidige brennerne som finnes. Alle brenselstypene gir høy effekt og vil brenne godt i stort sett alle temperaturer. Effekten er omtrent lik som for gass (ca 3.000 watt) og bruker dermed like lang tid til å varme opp 1 liter vann – cirka 3-4 minutter, avhengig av temperatur, vind m.m.
Enkelte multifuel-brennere kan også bruke gass, og da gjelder naturligvis fordelene og ulempene som er beskrevet for gassbrennere.

I motsetning til gass er bensin, parafin og lampeolje flytende og må omdannes til gass før det kan brennes. Kokeapparatet sørger for omdannelsen, og er normalt utstyrt med en ekstern tank som har en pumpe. Ved å pumpe opp et trykk i flasken/tanken så videreføres drivstoffet inn i apparatet via en drivstoffslange. I kokeapparatet blir drivstoffet presset igjennom en trang dyse, men først må apparatet forvarmes i underkant av et minutt. Dette bruker man en brennbar tennpasta. Så åpnes ventilen og slipper til drivstoffet som nå er under trykk.
Når drivstoffet blir presset igjennom dysen blir det omdannet til gass og kokeapparatet kan tennes. Et multifuel-apparat fungerer også i svært kalde temperaturer. Selv om prosessen kan høres komplisert ut, fungerer det som regel greit etter et par gangers prøving.

"Anbefales for bruk hele året"

Om man bruker rensede produkter som lampeolje og renset bensin/miljøoktan vil man oppleve mindre sot og et renere apparat. Ved mye sot i dysen, må man rense denne med det medfølgende verktøyet. Husk å gjøre dette regelmessig for å unngå koksing (hard sot). Husk også at flytende brensel ikke bør oppbevares i flaskene de blir levert i, de tåler ikke hard håndtering særlig godt.
Hell heller innholdet over i mer holdbare flasker. Fjellsport selger naturligvis disse også.

  • Fordeler: Allsidige kokeapparater som fungerer under alle slags forhold. Driftssikre med høy effekt, tar lite plass og vekt.
  • Ulemper: Er vanskeligere å br uke for nybegynnere. Ulike ulemper avhengig av hvilken type væske man bruker ( for eksempel kan parafin kan sote en del, mens bensin er eksplosivt).

Sprit (rødsprit)

Spritbrennere har ingen mekaniske deler og ingen eksterne drivstofftanker, og er dermed enkle å bruke. De fungerer ved at man heller rødspriten i en "kopp" og tenner på. Spriten vil da brenne som i en oljelampe (bare med større flamme). Rødsprit brenner bra ved utetemperaturer over minus 5 grader, og er altså ikke veldig godt egnet til kalde vinterturer.

"Anbefales for nybegynnere som skal på helgeturer i skog og mark. Passer for vår, sommer og høst"

Husk også at fordi sprit brenner uten trykk, så så gir det relativt lav effekt (7-800 watt). Det tar dermed lengre tid å varme opp væske; en liter vann tar ca 15 minutter. Derfor må man også beregne relativt store mengder sprit for lengre turer.

  • Fordeler: Enkle, krever lite forkunnskap. Relativt miljøvennlig, fremstilt av fornybare ressurser.
  • Ulemper: Lavere effekt gjør at det kreves mer drivstoff, noe du særlig vil merke på lengre turer. Passer ikke under kalde forhold. Soter, om man ikke velger sotfrie alternativ.

Vedlikehold av brenner og utstyr

Godt vedlikehold av utstyr er viktig, spesielt for essensielt utstyr som du ofte er avhengig av for å få gjennomført turen. Med brennere er det viktig å jevnlig vedlikeholde, kjenne de vanligste feilene og vite hva du gjør om noe ikke helt stemmer underveis på turen.

Turbrennere benytter seg ofte av flytende bensin og lekasjer og feil ved bruk kan i verste fall resultere i brann og langt verre situasjoner enn bare at man ikke får fyr og varmet opp mat.

Bål kan være et fint supplement og alternativ

Riktig valg av brensel og brenner kan være avgjørende for at man får en god opplevelse – og ikke minst god mat :-) Ellers er det naturligvis mulig å bruke ved som brensel, og gjøre opp bål, når dette er lov. Koselig er det også… Vi har og en egen side som hjelper deg med opptenning av bål.

Bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!