KundeserviceReturinfo

Svømming i kaldt vann - våre tips

Det å være triatlet i Norge kan noen ganger være utfordrende. Temperaturen i sjøen og de mange vann er ofte relativt lav, spesielt på våren og sensommeren, og av den grunn kvier mange seg for å legge ut på svømmetur. Det å svømme i kaldt vann trenger imidlertid ikke være en ubehagelig affære dersom du tar noen forhåndsregler! Her er noen råd som kan gjøre svømmeturen mer komfortabel, selv om gradestokken er godt under vanlig badetemperatur!

Gi kroppen et forvarsel

En våtdrakt er et varmt plagg, og når du har tatt den på vil varmen fort stige. Forskjellen mellom klimaet inne i drakta og kaldt vann blir derfor fort ganske stor, og kan gi deg et godt sjokk i det du hopper uti og det kalde vannet siger inn! Et råd kan derfor være å helle kaldt vann ned i drakten ved nakken og i brystet for å gi kroppen en mulighet til å akklimatisere seg noe. Bader du ved en strand kan du gjerne gå kontrollert ut i vannet og få inn vann i drakten for å så gå opp igjen. La så vannet du har fått inn varme seg opp et lite minutt, før du så går i gang med svømmeøkten.

Isoler hodet

Mye av varmetapet til kroppen går fra hodet, og under svømming er ofte nettopp dette det minst isolerte stedet! Ved normale temperaturer (16-20 grader) er det nok med en vanlig silikonbadehette, men blir det kaldere kan det være greit med tyngre skyts. Er det "småkaldt" kan det være nok med to silikonhetter utenpå hverandre. Blir det ordentlig kaldt, og det sprenger i hodet, vil en neoprenhette være å anbefale. Disse hettene har stropp under haken og tetter godt rundt ørene i tillegg til å isolere selve hodet. Vi anbefaler imidlertid å ha en fargerik silikonhette utenpå neoprenhetten for å tette litt ekstra og ikke minst være mer synlig.

Ekstra isolasjon når det virkelig er kaldt

Når gradestokken kryper enda lenger ned, vil normale våtdrakter kunne bli kalde, og behovet for isolasjon øker. Skal man være lenge ute i vannet og trene når det er ned mot 11-12 grader anbefaler vi en spesialdrakt laget for kalde forhold. 2XU Ignition er en super drakt som gir god oppdrift, god bevegelighet og ikke minst drastisk bedring av isolasjon sammenlignet med vanlige triatlondrakter. Ignition finnes til både dame og herre.
Et annet triks kan være å bruke et par neoprenhansker og sokker. Disse, kombinert med neoprenhette og en varm våtdrakt, gir deg minimal eksponering av bar hud, og dermed mye høyere komfort! Det er imidlertid verdt å nevne at sokker og hansker (spesielt hansker) ikke alltid tillates under konkurranser.

Tett ørene!

Å få vann inn i ørene er ikke bare irriterende, det kan også være direkte ukomfortabelt og gjøre deg svimmel dersom vannet er kaldt nok. Mange opplever å føle seg som man har vært en tur på byen når man går opp av vannet på de kaldeste dagene, og det kan også være direkte vondt i ørene hvis vannet får renne uhindret inn og ut. Dersom du ikke får tettet rundt ørene med badehetten kan derfor ørepropper løse problemet. Det er verdt å merke seg at ikke alle har problemer med dette.

Svøm aldri, ALDRI alene!

Det er kanskje ikke så mye poeng å gå for mye inn på dette, men svøm ikke alene! Uansett temperatur. En sikkerhetsbøye er uansett smart å ha, men da først og fremst for å sees i vannet, og for å kunne hjelpe deg med å holde deg flytende til makkeren din kommer til unnsetning. Det kan også være lurt å holde seg nærmere land på de kaldeste dagene som en ekstra sikkerhetsmargin.

Nyhet: bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!