KundeserviceReturinfo

NÅ: -25% på ditt neste kjøp* Kode: VINTER25. Les mer

Hvordan velge kajakkåre

Vi vil her gi deg noen få ledetråder, slik at du enklere kan velge en åre som passer for deg og ditt bruk. Kanskje konkluderer du med at du trenger flere årer, hvis bruksområdene spenner for bredt til at ett sett er nok.

 • Nybegynnere og hyttepadlere - nesten alltid åre for lav åreføring
 • Mellomgode padlere - stort sett åre for lav åreføring
 • Viderekommende - har flere sett til ulik bruk

Typer av årer

Det finnes et uendelig antall åreprodusenter med et uendelig antall modeller og versjoner til trippelt uendelige bruksområder, men vi fokuserer på dem som skal padle eller leke rundt hytta, i skjærgården, i fjorder, ute på havet, på innsjøer eller i rolige elver.

 • Euroåre med kort og stort blad for høy åreføring
 • Euroåre med langt og smalt blad for lav åreføring
 • Grønnlandsårer - kan brukes til alt
 • Vingåre - tidligere kun for konkurransepadlere, og kan gi 5-7% økt hastighet

Rett skaft eller bøyd skaft/Bent Shaft/Neutral Bent Shaft

Rett skaft er det mest solgte åreskaftet, og vil normalt være både lettere og rimeligere enn sin ergonomiske bror som har bøy/Bent to steder på skaftets høyre side og to steder på venstre side.

Vi anbefaler rett skaft til de fleste som ikke er bekymret for om de kan få slitasje i håndledd og underarmer, da det gir best pris-/nytteverdi. Det er ingen tvil om at en bent åre gjør det enklere å finne riktig grep ved for eksempel. velt, rulling, og tekniske åretak.

Lav åreføring

Lav åreføring (lengre årer og blad enn ved høy åreføring) betyr at man holder åren lavt (høyeste hånd er under skuldernivå) og padler et stykke ut fra kajakken, og dette gir minst slitasje på lengre turer. Samtidig er det kortere vei ned til vannet når man raskt må ta støttetak.

 • Årebladene for lav åreføring er ofte lange og smale
 • Majoriteten av fritidspadlere bør ha årer for lav åreføring
 • Årer for lav åreføring er ofte 5 centimeter lengre enn årer for høy åreføring, da de skal sveipe i en større halvsirkel

Høy åreføring

Høy åreføring er kraftpadling (kortere årer og bredere blad enn ved lav åreføring) og betyr at man holder åren høyere og padler nærmere kajakken. Det gir høyere akselerasjon og fart, samtidig som det blir noe lengre ned til vannet når man raskt må ta støttetak. Høy åreføring brukes eksempelvis til styring, støttetak, rask akselerasjon og lek i bølger.

 • Årebladene for høy åreføring er ofte brede men korte
 • Årer for høy åreføring er ofte 5 centimeter kortere enn årer for lav åreføring, da de skal ned i vannet mye nærmere båten

Merk at alle årer i kortere perioder kan bukes til både høy og lav åreføring, det gir bare ikke 100% optimal fremdrift og bruk av krefter.

Areal på åreblader

Ting endrer seg hele tiden men i dag kan man si at:

 • Små åreblader ligger på under 550cm2
 • Medium åreblader ligger på under 650cm2
 • Store åreblader ligger på over 650cm2

Areal på åreblader kan sammenlignes med gir på en sykkel:

 • høyt turtall og lite kraft = liten areal på årebladene og lav åreføring (bra for små/mellomstore personer)
 • medium turtall = medium areal på årebladene og lav åreføring (bra for de fleste av oss)
 • lavt turtall og mye kraft = stort areal på årebladene og høy åreføring (kraftpadling)

Vekt padleåre

Gunde Svan jobbet strukturert for å minske vekt på ski, staver, hansker, remmer, ja alt som kunne påvirke hans prestasjoner i skisporet. En vektreduksjon på noen gram på skistaven betyr mange tonn når du skal løfte dem noen ti-tusen ganger på 5mila i kollen.

Rotator Cuff er en av flere muskelgruppe som får lide for unødvendig tunge padleårer, men det er hvor velltrent du er, og hvor ofte, hvor langt og hvor hardt du padler, som bestemmer belastningen på kroppen.

Vekten på åren er bare ett av mange parametre, men lavere vekt betyr alltid høyere pris, og i skrivende stund veier den letteste padleåren, Werner Ovation rett åreskaft, kun 461g (en del) eller 546g (to-delt), men koster da veiledende over kr 5.000,-. 

Delbar

En to-delt åre er enklere å håndtere i hverdagen og med dagens teknologi tåler slike årer det de blir utsatt for, selv fra en kraftig og litt for ivrig padler. Dersom lommeboken tillater det, og du padler mer enn fire-fem ganger i året, styr unna alle årer som krever verktøy (umbrako nøkkel) for å montere/demontere dem. Det er sløvhet fra åreprodusentene å lage en slik komplisert løsning. Er kajakken tilbehør til hytten ved sjøen så betyr ikke dette like mye.

Vinkling

En padleåre skal kunne vris så de står ulikt, for å minske motstand og kraftbruk ved motvind. Gradene man kan bruke har fordeler og ulemper i ulike situasjoner så det er absolutt en fordel for ivrige fritidspadlere å kunne stille dem trinnløst eller stegvis (15º, 30º, 45º eller 90º) uten verktøy som umbrako-nøkkel e.l.

Vinkling blir en vanesak, så test deg frem; men jo kraftigere motvind jo kraftigere vinkling.

Materialbruk

 • Metall i åren og nylon i bladet = tyngst, billigst og tåler nesten alt
 • Glassfiber i åren og glass  i bladet = medium vekt og pris, tåler nok
 • Carbon i både åren og i bladet = lav vekt, høy pris og tåler nok
 • Carbon i både åren og bladet, med bladet er fylt med skum
 • Bladene lages ofte i nylon, glass eller carbon

Right Hand, kontra Left Hand

 • Right Hand betyr at høyre hånd er fast og man vrir/flytter den venstre
 • Left Hand betyr at venstre hånd er fast og man vrir/flytter den høyre

Høyde på padler, kontra lav- og høy åreføring

Tommelfingerregelen er at en åre skal være like lang som en person er stående barfot på gulvet, til enden på langfingeren når armen er strekt i været. Men, er du godt over gjennomsnittshøyde kan du trekke fra litt, og er du under gjennomsnittshøyde så må du legge til litt.

Mann, kvinne og ungdom

Menn bruker normalt standard diameter på åreskaftet til Euroåren (28mm-30mm innvendig diameter), mens kvinner og ungdom med mindre fingre bør vurdere small diameter (25-27mm).

Bredde på kajakk

Vi har tenkt at du har en kajakk, Sit-On-Top, Stand Up Padling eller rekreasjonskajakk som ikke er særlig bredere enn 60cm.

Fiske-, rekreasjons-, og oppblåsbare kajakker er ofte mellom 65cm til 105 centimeter brede, og da må åren nødvendigvis være lengre for å skyve vannet bakover og ikke inn mot båten.

Lengde på åre

Tommelfingerregel, årelengde ved lav åreføring

Personhøyde / Båtbredde     < 57 cm 57 - 70 cm 70 - 80 cm > 80 cm
<152cm 210 220 230 240
152 - 171cm 215 220 230 240
171-183cm 220 220 230 250
>183cm 220 230 240 250

 

Tommelfingerregel, årelengde ved høy åreføring

Personhøyde / Båtbredde     < 57 cm 57 - 70 cm 70 - 80 cm > 80 cm
<152cm 205 215 225 235
152 - 171cm 210 215 225 235
171-183cm 215 215 225 240
>183cm 215 215 235 240

 

Nyhet: bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!