KundeserviceReturinfo

30% på alt* av fiskeutstyr🎣☀️ Se mer info her!

Hvordan behandle sko og fjellstøvler best mulig

Om man tar godt vare på sko og fjellstøvlene, blir de mer komfortable å ha på seg – og de varer lenger. Det er altså både behagelig og lønnsomt å ta godt vare på fottøyet sitt. Fjellsport har et godt utvalg av utstyr for å behandle sko og støvler og oppfordrer samtlige kunder til å ta godt vare på sine fjellstøvler.

Underveis på tur

 • Ta av støvlene, ta ut sålene og la støvlene tørke når det er pause. Dette er både bra for blodsirkulasjonen og godt for bena
 • Om mulig, så la gjerne strømpene også tørke mens du raster, så blir det mindre fukt i støvlene. Tørre strømper forebygger også gnagsår.
 • Husk å sjekk skolissene, det er lurt å ha et ekstra par lisser i sekken.
 • Prøv å unngå at vann kommer inn i støvlene via buksebeina. Bruk gjerne gamasjer, eller snør buksene rundt ankelen.
 • Unngå bomullsokker i jakt- og fjellstøvler. Bomull holder på fuktighet og gir raskt gnagsår. Bruk sokker med fukttransporterende materialer.
 • Snør ikke støvlene for stramt over vristen; det reduserer blodomløpet i foten. Mange jakt- og fjellstøvler har en låsekrok som gjør at du kan stramme bedre rundt ankelen i stedet for over vristen.

Ved lengre stopp/overnatting på tur

 • Vask støvlene i kaldt/lunkent vann, bruk børste om de er svært møkkete
 • Tørk støvlene på en luftig plass, men unngå sterkt solskinn. Sett dem heller ikke for nære ovn eller peis. Lær blir fort stivt og sprekker ved for sterk temperatur. Ta ut sålene og la dem tørke
 • På lengre turer kan det være fornuftig å smøre inn støvlene med impregnering eller skokrem/voks ofte – gjerne hver dag. Støvlene bør være så rene og tørre som mulig når dette gjøres

Vedlikehold etter turen

 • Vask støvlene i lunkent vann og bruk børste hvis de er svært møkkete.
 • La støvlene tørke i romtemperatur. Ta også ut og tørk innersålene.
 • Fyll skotuppen innvendig med avispapir eller ”foot trees”, slik at støvlene holder fasongen under tørking.
 • Når støvlene er tørre behandler du dem med skokrem, voks eller olje. Etterpå sprayer du dem med impregnering som støter bort smuss og vann. La støvlene tørke etter behandlingen.
 • Oppbevar støvlene på et tørt og ikke for varmt sted.

Vedlikehold av forskjellige materialer

Hvis en lærstøvel forblir ubehandlet over lang tid, og den har vært våt gjentatte ganger, så vil læret etterhvert begynne å tørke. Når lær blir tørt, har det en tendens til å trekke seg sammen. Det vil før eller senere resultere i sprekkdannelser i støvelen.

Fjellstøvler og sko lages både av kunstmaterialer og lær (skinn), både i kombinasjoner eller med bare det ene. I tillegg finnes det flere ulike typer og kvaliteter lær:

Syntet, stoff, kunstmaterialer

— Alt som ikke skinn eller lær

Renhold, vask og impregnering er like viktig med kunstmaterialer og selv en sko som betegnes som vedlikeholdsfri vil kunne ha godt av en vask og en børste i ny og ne.
Ofte er det en gummiert rand som vil kunne sprekke opp og som godt kan behandles med en form for fuktighetsgivende krem eller smøring, spesielt om skoene står lenge mellom hver gang de brukes.

Nubucklær

— Lær hvor utsiden er slipt med sand for å få et matt utseende

Nubuck-lær er slipet/børstet opp for å gi læret bedre pustegenskaper, og for at småskader ikke skal synes like godt. Det finnes spesielle børster til å rufse opp Nubuck-lær med. Før dette bruker man en flytende impregnering. Smøres Nubuck-lær med voks, vil det med tiden se ut og fungere mer som glatt lær.

Glatt lær (fullær)

— Lær som brukes med utsiden ut

Bruk gjerne voks eller sprayimpregnering for å impregnere glatt lær. Husk også å bruke skokrem jevnlig.

Spaltlær

— Produsert av det læret som blir skåret vekk fra baksiden av det glatte læret

Spaltlær er den rimeligste lærkvaliteten, men den fungerer fortsatt fint til mange typer sko og støvler, bland annet trekkingsko/tursko og lette fjellsko. Spaltlær puster bra, er lett i vekt og mykere enn vanlig lær. Bruk impregneringsspray på fottøy laget av spaltlær og tekstil – eller bruk et middel beregnet for semsket skinn/nubuck. Er støvelen laget kun av spaltlær kan voks brukes, men vær obs på at læret da vil miste de gode pusteegenskapene og få et annen utseende.

Reversert lær

— Lær som brukes med "innsiden" ut

Brukes for å få en mest mulig vanntett støvel – uavhengig av Gore-Tex. Finnes bl.a. på kraftige støvler beregnet for bruk med stegjern. Behandles som semsket skinn, bruk gjerne silikonholdig impregnering.

GORE-TEX

Alle disse typene lær eller kunstmaterialer kan kombineres med Gore-Tex. Gore-Tex er ikke selve materialet i støvelen, men en membran som ligger på innsiden av læret/kunstmaterialet for å gi støvelen ekstra motstandsdyktighet mot fuktighet. Denne membranen hindrer vann å trenge inn i støvelen, samtidig som den ikke hindrer at fukt kommer ut av støvelen. Gore-Tex ligger altså mellom ytterstoffet og foret.

For å avlaste Gore-Tex membranen litt, må man sørge for at yttermaterialet er mest mulig vannavvisende og at det holder seg mykt og smidig.

For at Gore-Tex skal kunne fungere riktig og puste godt er det viktig å vaske skoen innvendig innimellom. Dette gjøres ved å fylle støvlene med lunkent vann og la det stå en stund. Fyll etter og rist støvlene godt med vann i.

Bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!