KundeserviceReturinfo

Slik vasker du skalljakken

Skal man i det hele tatt vaske en skalljakke? Ødelegger ikke vaskemiddel impregneringen?
Mange har ment mye rart om vask og vedlikehold av skalljakker opp igjennom. Start med å se etter en vaskelapp i jakken din, om du har slitt bort det som sto der, så kan jeg love deg at det sto ingenting, om at du ikke bør vaske jakken.
Ikke bare kan den vaskes, den bør også vaskes, jevnlig, for å opprettholde de gode egenskapene sine.
Ikke bare blir jakken ren, en vask ivaretar dessuten pusteegenskaper og hjelper med å opprettholde vanntettheten og beskyttelsen i jakken.

Hvor ofte skal man vaske jakken?

Det finnes ingen fasit på hvor ofte man skal vaske skalljakken. Dette varierer etter type bruk. Går du for eksempel mye på tur og utsetter jakken for svette, vær og vind – må den vaskes oftere enn om du rusler deg en tur i ny og ne.
En jakke som brukes hele året bør gjerne vaskes og klargjøres før hver nye sesong.

Noen enkelte ting vil kunne fortelle deg om jakken trenger en vask eller ikke. Absorberer jakken vann? Er den ikke lengre vanntett? Er det smuss og skitt på jakken? Tydlige merker etter svette og salter? Da bør jakken vaskes.

"Når du vasker skalljakken din øker du faktisk ytelsen og holdbarheten"

Hvordan vasker jeg den?

Det er et par ting som må til før man vasker den:

  • Dra opp hovedglidelåsen
  • Lukk glidelåser under armer
  • Åpne glidelåser til lommer
  • Sjekk lommene. Veldig lett å glemme et heiskort eller en pakke tyggis
  • Slipp opp strikker i f.eks hette
  • Åpne borrelåser på ermer

Plagget bør vaskes på en mild temperatur. Men sjekk gjerne vaskelappen inne i plagget. Er denne slitt bort, vask på 30 eller 40 grader. Bedre med litt for kaldt enn litt for varmt vaskevann.
Det gjennomgående tipset for jakker med membran, som f.eks Gore-Tex er å bruke et flytende vaskemiddel. Det finne en rekke produkter som er spesielt tilpasset turklær og jakker. 

Hva gjør jeg etter den er vasket?

Hvis jakken har holdt vannet ute. Og vannet har «perlet» seg på utsiden av jakken. Da kan du riste av vannet og hive den i tørketrommelen. Sett tørketrommelen på «normal/lav» temperatur og tørk den i ca. 30 min. Da vil fiberne i jakken «legge seg». Om jakken føles tørr når du kjenner på den, er den klar.
Hvis jakken ikke har holdt vannet ute, og heller absorbert vannet. Da bør jakken impregneres før den puttes i tørketrommelen.
Impregnering er en enkel prosess. Noen typer vaskes inn i plagget, andre sprayes på etter en vask. Les pakningen nøye og følg anvisningene. Er du i tvil, følg produsenten av jakken sin vaskelapp. OM du ikke finner den, så finner du informasjon på de fleste produsenters hjemmesider eller i butikken der du kjøpte jakken.

Vi har og laget en større guide som tar for seg impregnering og vask av andre klesplagg og annet turutstyr.

Nyhet: bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!