KundeserviceReturinfo

NÅ: Sjekk ut rabattstigen vår☀️🪜 Se mer info her!

Hvordan vedlikeholde felleski

Felleski er en av de største trendene vi har sett i sportsbransjen de siste årene, og ikke uten grunn. Skiene gir deg feste uten å smøre, og er mer enn bra nok til å få masse skiglede, særlig når forholdene er vriene! Men kan skiene bare brukes gang etter gang uten noe omtanke og kjærlighet? Vi tar en nærmere titt på vedlikehold av felleski.

Tekst: Kristian Horne

Feste når alt håp er ute

Mange som har gått på felleski opplever ofte det samme: Skiene er bra på de fleste forhold, men skinner virkelig når forholdene er vriene. Våt nysnø, og ikke minst varierende forhold der det veksler mellom kram og tørr snø er supre forhold for felleski. Men selv om du smilende kan labbe innover i marka mens andre har kladder eller bakglatte ski, kommer du ikke helt gratis unna. Klister og voksrester de andre skiløperne legger igjen i sporet vil naturligvis tas opp i sålen og ikke minst fellen din når du sklir over. Dette kombinert med barnåler, aske fra bål, kvist, bark og andre ulumskheter i løypa vil gjøre at fellens egenskaper over tid vil tape seg.

Fellerens og hvordan rense

At fellen tar til seg forurensning over tid er imidlertid ikke ensbetydende med at den avgår med døden! Fellen kan nemlig rengjøres svært enkelt, men her må man være nøye på å bruke riktig middel. Normal skirens vil nemlig kunne rense godt, men samtidig løse opp limet som fester fellen til skien. Heldigvis finnes det egnede rensevesker som effektivt løser skitt fra fellen samtidig som limet forblir uberørt! Fremgangsmåten her er rett og slett å spraye fellerens på et stykke rensepapir (feks Swix Fiberlene) for å så stryke gjentatte ganger over fellen fra tupp til bunn til den er ren. I perioder når det er fine, kalde forhold med lite nedfall i sporene er det greit å gjøre dette en gang i mellom, typisk annenhver uke. Er det derimot klisterføre og mye forurensing i løypa, vil vi anbefale å gjøre dette så ofte som etter hver tur.

Impregnering av fellen

Etter at fellen er renset er det smart å impregnere den. Fra fabrikk er felleskiene behandlet med impregnering som motvirker ising. Etter en stund vil dette imidlertid slites bort, og mange vil oppleve at fellen begynner å ise. Dette er spesielt merkbart når man går fra våt til tørr snø. Impregnering er heldigvis svært enkelt, og bør gjøres jevnlig.

Fremgangsmåten er:

  • Sørg for at fellen er tørr
  • Spray på felleimpregnering
  • Stryk ut med fiberlene fra front og bakover
  • La fellen tørke skikkelig

Hele prosessen med rens og impregnering krever ikke smørestativ, smørejern eller børster! Og forresten: Du kan også bruke Swix Skincare felleimpregnering som en hurtigglider på resten av sålen! Spray på sålen og fordel med fiberlene, la det stå i tre minutter og poler så med fiberlene.

Hvilket produkter skal du velge?

Det finnes heldigvis ikke så mange produkter å velge mellom - felleski skal jo tross alt være lette å eie og vedlikeholder! Vi fører produkter fra Swix, og her finnes det to serier - Standard og Pro. Standardproduktene består av en fellerens og en impregnering, mens Pro-serien har egne impregneringer som er optimalisert for ulike temperaturer. Kort fortalt er standard-serien topp for trening, og Pro-serien passer deg som ønsker enda bedre egenskaper og kanskje ønsker å bruke skiene i renn. Pro Skin-care impregnering består av blå, lilla og rød som dekker kald snø, nullføre og "påskeføre". Den blå impregneringen sikrer bedre glid på kald snø, den lilla hindrer ising på vanskelig "nullføre" og den røde har meget gode egenskaper for å hindre opptak av smuss på skitten og våt snø.

Noe ellers jeg må tenke på?

Nei, ellers er det lite du trenger å tenke på i forhold til fellen! En normal fell varer en god stund før den må byttes ut, og som et eksempel mener Rossignol at deres mohair-feller skal vare i opptil 150 økter. Glidsonen på skiene behandles forøvrig som på normale ski, med den vanlige glideren du bruker ellers.

Lykke til med felleskiene, og husk det viktigste av alt: Bruk dem masse!;-)

Bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!

Personvernerklæring
Kjøpsvilkår
Cookies