KundeserviceReturinfo

Bli medlem, få 30% på ditt første kjøp* Mer info her☀️🎉

Finn rett binding til riktig ski og bruksområde

Der man tidligere kanskje hadde et par ski og bindinger som ble brukt til flere formål, er det vanligere i dag å ha mer spesialisert utstyr med unike kvaliteter og egenskaper.
Det finnes ikke lenger bare en binding for nedover og en binding for bortover. Nå er det på noen områder klarere skiller, mens det på andre områder har blitt en utvisking av grensene.

Aller først:

For best mulig skiopplevelse sørg for å ha utstyr som matcher hverandre i bruksområde og kjøreegenskaper. Det er lite poeng med en lett binding og støvel med gåfunksjon om du kun skal kjøre på stive og tunge ski i anlegg.
Vi har her laget kun en kort og enkel guide, vi dekker langt fra alle variasjoner, kombinasjoner eller produkter. Ta kontakt med oss om det er noe du ikke finner svar på her.

Nedoverski - Alpint, randonee og topptur

At støvlene er kompatible og bindingene riktig justert er viktig både for sikkerheten og komforten.
Om man kun skal kjøre nedover er det ikke behov for en binding med gåfunksjon, men dersom man ønsker å også kunne feste på seg fellene, løsne helen og gå bort og oppover er det behov for det man gjerne kaller en toppturbinding. Der kan man når det er tid for nedkjøring, låse helen for nedkjøring. Med toppturbindinger bruker man gjerne støvler som og er laget spesielt for topptur. Sålene er ofte ikke flate og glatte som på mange tradisjonelle alpinstøvler og noen har egne innfestninger tilpasset diverse toppturbindinger.

"Tradisjonelle alpinbindinger blir av mange ansett som mer kjøresterke og robuste siden de kan produseres tyngre og kraftigere"

Skal man bruke bindingene mye til hopping og jibbing finnes det og egne bindinger for dette, de er i stor grad like som tradisjonelle alpinbindinger.
Tech er fellesbetegnelsen på et system der støvlene festes i bindingene ved hjelp av små pinner på bindingene som låses inn i små hull i fronten på støvlene. Bakbindingen består og av to pinner som skal festes i et eget spor på støvlene. Det finnes og en lite utbredt variant der det er motsatt.
De aller fleste støvler med Tech er laget til etter touring ISO 13992 standarden.

Enkel oppsummering

 • Toppturbindinger bør ha en variant av helløfter om du skal gå på toppturer med de
 • Barnestøvler og bindinger følger en egen standard, støvlene er smalere enn voksne støvler
 • Bredden på skistopperne bør ikke være noe bredere enn 10mm bredere enn midtpunktet på skiene
 • Tech bindinger krever støvler med Tech inserts
 • Noen støvelhæler kan behøve en adapter for å kunne brukes med visse bindinger
 • Bindinger monteres til sålelengde mål, ikke skostørrelse. En støvel i str. 42 vil for eksempel kanskje ikke passe i et par bindinger som er montert til et annet par 42 støvler
 • De fleste alpinanlegg krever skistoppere eller en leash på bindingene
  Skarejern krever ofte et eget feste på bindingene og skarejern er ofte spesifikke for de aktuelle bindingene

ISO sertifiseringskoder:

 • Alpine bindinger ISO 9462
 • Alpine støvler ISO 5355
 • Touring bindinger ISO 9523
 • Touring støvler ISO 13992

Bortoverski - langrenn og fjellski

3-pin, Klips, BC, 75mm og NNN er alle forskjellige betegnelser på bindinger tradisjonelt laget for de som ønsker å bevege seg bortover på ski. Den såkalte klips- bindingen gjorde først sitt inntog på lagrennski og det var først da Rottefella lanserte sin BC (backcountry) binding at de også ble hyppig tatt i bruk på fjellski og utenfor løypene.
For varme har det lite til ingen påvirkning hvilken binding man bruker. Det lages i dag støvler som er varme nok por polare områder med begge typene binding.

"Alle langrennsbindinger er ikke kompatible med alle støvler og ikke alle bindinger kan monteres på alle ski."

Tradisjonelle langrennsski kommer ofte med monteringsplater allerede montert og det er da viktig at man matcher bindinger og monteringsplater. De vanligste systemene her er IFP og NIS. Støvler som passer tradisjonelle langrennsbindinger vil ikke passe i BC bindinger, eller motsatt, som er tiltenkt bredere fjellski. BC krever en bredere og kraftigere "pinne" i sålen. BC vanlig og BC Magnum kan brukes om hverandre.

Enkel oppsummering

 • BC og BC magnum er laget for fjellski og kraftigere langrennski
 • BC og BC magnum krever støvler som er laget for BC
 • Barnebindinger og sko er NNN, de vil ikke passe i BC
 • Sjekk om det er IFP eller NIS plater på skiene og sørg for at bindingene er kompatible
 • Det er egne bindinger for rulleski, men man kan fint bruke støvler til langrenn

Er du i tvil om dine ski, bindinger og støvler er kompatible med hverandre og passer til de du skal bruke det til? Ta bare kontakt med vårt kundesenter så hjelper vi deg gjerne med veien videre gjennom jungelen av utstyr.

 

Bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!