menu Meny

Hvordan velge sovepose

En sovepose holder på luftlaget rundt kroppen. Dette luftlaget varmes opp av kroppsvarmen og utgjør isolasjonen mellom deg og luften utenfor. Desto kaldere det er ute, desto tykkere må soveposen være for å kunne holde på nok luft til å stenge kulden ute.

foto: Øyo
Foto: @minfriluftstid
foto: Øyo
Foto: @kariannekopperstad

Husk å velge en sovepose som passer til ditt bruk. Det er forskjell på om du skal ligge ute (altså ikke i hytte) i vinterstormer eller kun på sommeren i finvær. Tenk på hva det kaldeste du kommer til å ligge ute i er – og legg så til en liten sikkerhetsmargin. Alle soveposer du kan kjøpe på Fjellsport.no har temperaturangivelse.

Husk at det er forskjell på komforttemperatur for menn og kvinner! Som regel er det litt bedre å være for varm enn for kald, men altfor varm er heller ingen god idé. Selv om det er mulig å lufte ekstra, så er det kanskje smartere å kjøpe en rimelig sommerpose i tillegg til en skikkelig god vinterpose.

Syntetisk er ofte rimeligere enn dun

Dun eller syntetisk?

Dun er naturmateriale fra gås eller and. De samme underfjærene som gir fuglene sin ekstreme isolasjon, blir brukt i soveposer. Dun er varmere, lettere, komprimeres enklere og er mer holdbart enn syntetisk materiale. Samtidig mister dun isoleringsevnen når det blir vått, og er dyrere enn syntetisk.

Syntetisk stoff er kunstfiber som er fremstilt som hule tråder, eller ørsmå rør, for å holde bedre på luften og minske vekten. Mesteparten av soveposene som selges i dag er syntetiske. Syntetisk er rimeligere enn dun, mister ikke all isoleringsevne når det blir vått og er bedre for allergikere. Samtidig kan ikke syntetisk komprimeres like mye som dun, det er tyngre og stivere enn dun, og det legger seg ikke like godt til kroppen. En ekstra fordel er at syntetiske fibrer ikke "synker sammen" over tid, slik som dun kan gjøre.

Foto: Sindre Kolbjørnsgard
Foto: Sindre Kolbjørnsgard
Generelt er det litt bedre å være for varm enn for kald

Ytterstoff

Alt stoff i posen må være pustende slik at kondensen fra kroppen ikke skaper fuktighet i soveposen. Noen soveposer har anti-glistoff på undersiden slik at den ikke skal gli av liggeunderlaget. Noen ytterstoff tåler litt vann, men ikke regnskurer. Du kan ha et regntett yttertrekk utenpå posen, men husk på at det må være pustende for å unngå kondens. Et slikt trekk vil øke komforttemperaturen med noen grader også.

Komforttemperatur

En sovepose holder på luftlaget rundt kroppen, varmer dette opp ved hjelp av kroppsvarmen, og isolerer deg fra lufta utenfor. Desto kaldere det er ute, desto tykkere må soveposen være for å kunne holde på nok luft.

Alle soveposer har en temperaturangivelse. Det som etter Europeisk standard kalles komforttemperatur, er den nedre temperaturgrensa for at ei gjennomsnittlig kvinne skal kunne sove komfortabelt i ei avslappet stilling. Tenk på hva det kaldeste du kommer til å ligge ute i er – og legg til en liten sikkerhetsmargin. Generelt er det litt bedre å være for varm enn for kald, men altfor varm er heller ingen god idé. Selv om det er mulig å lufte ekstra, så er det kanskje smartere å kjøpe en rimelig sommerpose i tillegg til en skikkelig god vinterpose.

Anders Vestergård
Foto: Anders Vestergård

Andre viktige momenter ved kjøp av sovepose

  • Sjekk om posen passer til dine mål. Personlengde er oppgitt i centimeter, tenk over om du ønsker litt ekstra plass.
  • Det er vanlig å regne kroppslengde pluss 10 – 15 cm.
  • Høyrehendte vil åpne med venstrehånd (markert med L).
  • Venstrehendte vil åpne med høyrehånd (markert med R).
  • Det finnes soveposer som er laget spesielt for kvinner (annen passform).
  • Det finnes også egne soveposer beregnet for barn.
  • Er det hodehette med strammemuligheter?
  • Hva slags liggeunderlag har jeg? Det er mye varme å hente ved å bruke et godt liggeunderlag som isolerer mot bakken, og det er dessuten mye mer behagelig å sove på.
  • Husk også at en lakenpose i silke eller bomull kan øke komforttemperaturen med noen grader – dette forenkler også hygienen.
Anders Vestergård
Foto: Anders Vestergård

Pakking av soveposer

Når du kommer hjem fra tur, husk å lufte og tørke posen

Rist av posen om den er skitten og tørk den hvis den er fuktig! Når posen pakkes i trekket skal den alltid stappes nedi, og ikke rulles. Rulles den inn får du samme presset på fibrene hver gang. Stappes den blir det ulikt hver gang. Husk også at når du har slått opp teltet bør du rulle ut soveposen med en gang, slik at den får utfoldet seg til full størelse. Spesielt gjelder dette ved bruk av dun, men fiberposer bruker også litt tid før de er "klare". En komprimert sovepose isolerer dårligere.

Mulighet for å slå sammen to soveposer

Man kan slå sammen to soveposer hvis en pose har venstreåpning og den andre har høyreåpning. Så lenge to soveposer, en høyre- og en venstreversjon, har samme type og størrelse på glidelåsen, kan de kobles sammen. Innenfor samme merke er det vanlig at produsenten bruker samme glidelås på alle soveposer, men dobbeltsjekk om du er usikker. Det finnes desverre ingen standard mellom de ulike produsentene, slik at det er ikke sikkert at to poser med ulik produsent kan kobles sammen. Verken soveposen eller glidelåsen behøver å være like lange, men det er en fordel om glidelåsene har samme lengde.

Vær oppmerksom på at når to soveposer kobles sammen så øker volumet i posen, og nakkelukkingen vil ikke fungere optimalt. Dette gjør at soveposene ikke vil ha de samme temperaturgrensene som når man bruker en enkel pose alene (soveposene vil bli kaldere selv om man deler kroppsvarme). I tillegg vil det bli åpning i hodeenden, slik at man mister varme ut av posen.

xxx
Bilde: torogthor

Oppbevaring av soveposer

Når du kommer hjem fra tur, husk å lufte og tørke posen. Soveposer bør lagres hengende eller liggende ute av trekket. Ikke bruk kompresjonstrekket for oppbevaring; da synker fibrene sammen mye fortere og soveposen mister isolasjonsevne. Kompresjonstrekkene er til transport. Med enkelte poser følger det med et oppbevaringstrekk som fungerer bedre, men det aller beste er å lagre posen hengende.

Barn i sovepose

Husk at det finnes egne soveposer for barn. På disse vil ingen seriøse butikker oppgi temperaturgrenser - barn skal ikke teste grensene for kulde

foto: Øyo
foto: Øyo
foto: Øyo
Lukk
1000,- igjen til fri frakt!
0 av 1000