menu Meny

Hvordan velge telt

Det finnes flere typer telt og riktig valg er viktig for en bra tur. Overnatting under åpen himmel er absolutt å anbefale, men noen ganger er ly praktisk – enten for trygghet, varme, privatliv eller rett og slett for komfortens skyld.

Fjellsport tilbyr utelukkende telt fra kvalitetsleverandører (Hilleberg, Exped, MSR, Helsport, Black Diamond og mange flere). Dette er produsenter som kjenner til skandinavisk klima og tilbyr produkter som passer til alt fra ekstrem kulde og nedbør til flotte solskinnsnetter.

Det er to hovedkategorier av telt: Kuppeltelt og tunneltelt, som har forskjellige fordeler og ulemper

Kuppeltelt:

I et kuppeltelt krysser stengene hverandre.

Staika kuppel

Fordeler og ulemper

  + Tåler mye vind også fra siden.

  + Selvstående, enkle å sette opp på vanskelig underlag.

  + Lite blafring i teltduk.

  + Strammere duk gir bra utnyttet areal i teltet.

  + God høyde inne i innterteltet.

  + Det avrundede formen gjør at regn og snø enkelt renner av, fint på vinteren.

  - Som regel lite eller ikke noe fortelt.

  - Oppsett kan være noe mer komplisert enn et standard tunneltelt.


Tunneltelt:

I et tunneltelt krysser ikke stengene hverandre, men har langsgående buer.

Hilleberg Kaitum

Fordeler og ulemper

  + Rask og enkel oppsett.

  + Lav vekt i forhold til størrelse.

  + Mange tunneltelt har mulighet for praktiske fortelt.

  + Ofte mindre i volum og vekt.

  - Avhengig av god bardunering mot vær og vind, ømfintlige for sterk vind inn mot siden.

  - Blir blafring i ytterteltet når det blåser.

  - Lavere takhøyde.

  - Tåler mindre press på duken, eks. snø.


Geodesisk telt (har flere buer som krysser hverandre flere ganger) er her tatt med som kuppeltelt - selv om man naturligvis kan diskutere om dette er en separat telttype.

Antall personer

Teltprodusenter angir hvor mange personer som kan sove i teltet ”komfortabelt”. Komfort er subjektivt og målet angis i forhold til ”normal” kroppsstørrelse. Størrelsen på teltet bør også inkludere faktorer som aktivitet, komfort, størrelse og om du iblant vil invitere ekstra turmedlemmer.

Samtidig spiller vekt en stor rolle: En gruppe på tre personer som flytter mye rundt, bør vurdere plass i teltet opp mot den ekstra vekten ved å gå opp en teltstørrelse. På tur med store telt anbefales det å dele vekten mellom flere personer.

Hva består et telt av?

 • Teltduk - Hoveddelen av teltet. Vanligvis laget av ripstop nylon. De fleste tunneltelt har en inner- og en ytterduk. Innerduken er tynnere enn ytterduken
 • Stenger - Holder teltet oppe. Flere stenger gir et mer solid telt. Teltstenger er laget av aluminium eller glassfiber. Aluminium er det foretrukne materialet for sin styrke og holdbarhet. De er vanligvis hule og koblet med elastiske bånd som gjør oppsettet enklere.
 • Regnduk - Valgfri del som brukes til å beskytte teltet fra regn og ultrafiolette stråler. Kvalitetsregnduker er laget av et værbestandig nylon-materiale, sterkere og tyngre enn teltduken.
 • Fortelt - Den delen av regnduken som strekker seg fra teltet og dekker et område på bakken foran teltdøren. Et godt sted å holde støvler og annet utstyr over natten.
 • Bunnduk - Denne er som regel laget av kraftigere materiale med en høyere vannsøyle enn resten av teltet for å bedre stå i mot fukt på bakken. De fleste teltprodusenter produserer også ekstra bunnduker som tåler mer fukt og slitasje. Fjellsport har et godt utvalgt ulike bunnduker.

Innganger

Bare en inngang kan bli kronglete når flere personer er på tur sammen, å krabbe over hverandre når man skal ut frister vel ingen. To innganger gjør det både enklere å gå ut og inn av teltet, men også at muligheten for å ha ha bagasje ett sted og koke mat et annet. Med to innganger øker sannsynligheten for at en av disse ligger i le, når det er kraftig vind

Stormmatter

En stormmatte er en stoffklaff langs bakken med en bredde på ca 20-25 cm. Denne kan man legge stein eller snø på for å holde teltet ekstra godt på plass i vind dårlig vær. Mange ønsker å ha stormmatter på vintertelt. Vær imidlertid oppmerksom på at når stormmattene er helt dekket vil teltet bli enda tettere, noe som øker kravene til god lufting og ventilasjon.

Klar for å velge telt? Klikk her for å gå til utvalget 

Lukk
1000,- igjen til fri frakt!
0 av 1000