KundeserviceReturinfo

NÅ: Sjekk ut rabattstigen vår☀️🪜 Se mer info her!

Foto: Sindre Kolbjørnsgard

Hvordan sove godt i telt

Lyst til å se en video istedenfor å lese? Vi har en på bunnen av siden her

For å få en god natt søvn i telt, så er det noen viktige ting å tenke på. Her gir vi noen enkle tips for deg som ikke har så mye erfaring. Vi har og en egen guide for soving i telt om vinteren for deg som er interessert i neste skritt.

For en god natt søvn, er det viktig med en god sovepose. Her finner du en guide til valg av sovepose. For å sove mykt og godt er det også viktig med et godt underlag. Vi har en egen side som hjelper deg velge liggeunderlaget som passer for deg.

Hvordan velge teltplass og hvordan sette opp teltet

Når du skal finne deg en fin teltplass er det noen ting som er greit å tenke på og som er ganske unisont for alle, uansett nivå og erfaring.

 • Man sover best flatt
 • Ikke sett opp teltet på unødvendig våt bakke
 • Hvor kommer vinden fra
 • Hvor står solen opp
 • Ikke sett opp teltet første gang, på tur

Helt perfekt blir det sjelden, men man kan forsøke å komme seg så tett opp til som mulig.
Ideelt så bør teltet stå på helt flatt underlag, som er mykt uten å være vått, som en myr.
Vinden bør treffe kortsiden/baksiden av teltet og solen treffer der man selv ønsker det om morgenen. Vil man ha varme i teltet er det godt med morgensol på langsiden av teltet, midtsommer kan det være deilig å våkne i skyggen fra et stort tre for eksempel, hvis ikke kan det fort bli for varmt i teltet.
En drikkevannskilde i nærheten er alltid godt og sover man ved kysten, husk på lavvann og høyvann, så du ikke våkner av at bølgene slår mot teltduken.

"Underlag som er mykt uten å være vått, som en myr"

Når teltet skal settes opp er det veldig greit om du har satt opp teltet tidligere. Ingenting er verre enn å stå med et helt nytt telt like før leggetid, i skumring og med dårlig vær hengende over deg.
Sett opp teltet hjemme, les instruksjonsbok eller kanskje produsenten har laget en film om akkurat det teltet du har kjøpt. Vær litt forberedt på hvilken konstruksjon teltet har, hvor mye plass det trenger og hvor inngangen til teltet peker før du begynner å sette det opp.

Hvor er det lov å telte?

I Norge har vi en lang tradisjon for telting i utmark og det er heller ikke uvanlig å se barn overnatte i telt i sin egen hage. telt er ganske enkelt en fritidsaktivitet som det er godt tilrettelagt for i Norge.

Gjennom friluftslovens §9 som omhandler Rasting og telting er det noen enkle regler som man skal forholde seg til.

 • Man kan ikke telte der det kan medføre skade på ungskog eller plantet felt.
 • Telt må ikke settes opp så nærme hus eller hytte at det er forstyrrende og i hvert fall ikke nærmere enn 150 meter.
 • Telting eller annet opphold er ikke tillatt i mer enn 2 døgn om gangen, unntatt på høyfjellet eller fjernt fra bebyggelse der det ikke fører til skade på terrenget.
 • Man skal ikke telte på innmark med mindre det er avtalt med eier

"friluftslovens §9"

 • Vis hensyn når du setter opp telt. Både til andre på telttur, til fastboende og andre som ferdes i området.
 • Tenk alltid på naturen først og husk å etterlat deg teltplassen på en måte som ikke er til sjenanse for de neste som kommer.
 • Vær fleksibel og ikke fortvil om det er noen på den plassen du hadde sett deg ut på kartet, det kan finnes en enda bedre plass rundt neste sving eller over neste bakketopp

Hvordan holde varmen i telt

Å fryse på tur, spesielt om natten, er noe av enkleste man kan gjøre om man ønsker å komme hjem med dårlige minner og lite lyst til å dra på ny tur. Derfor er det enkleste ofte det beste. Sov godt, gi deg selv en god natt søvn og alt annet kan løses underveis. Bruk en varm og god sovepose, kanskje med et ekstra ullteppe over og det er ingen skam i å ha med seg en varmeflaske ned i soveposen.

 • Ha et godt underlag, mye varm forsvinner ned gjennom underlaget
 • Ha en varm sovepose og eventuelt et ekstra teppe
 • Varmeflaske er like godt for barn som voksne
 • Gå på do før du legger deg, det er alltid kaldt å måtte stå opp på natten

"det er ingen skam i å ha med seg en varmeflaske ned i soveposen"

"Uten mat og drikke duger helten ikke", er et kjent uttrykk. Men en ting som er helt sikkert, er at uten godt med søvn så hjelper det ikke om magen er full.

Teltet er satt opp og du er klar for å legge deg. Vi viser deg noen tips og triks for hvordan sove godt i telt. 😴 Husk at det finnes ingen regler for en god natts søvn, vi er alle forskjellig.

Populære telt

Se flere

Se mer innhold

Bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!

Personvernerklæring
Kjøpsvilkår
Cookies