KundeserviceReturinfo

Bli medlem, få 30% på ditt første kjøp* Mer info her☀️🎉

10 ting som kan gjøre turen din tryggere

Her har vi laget en liste med 10 tips og råd, med 3 underpunkter på hver.
Vi håper du, som oss, tar sikkerhet på alvor.

Har du flere råd eller tips som kan være med å øke sikkerheten på tur, tips oss gjerne.

1 - GPS

Gps har etter hvert blitt ganske så vanlig blant turgåere i Norge. Tidligere ble de brukt kun for å gi presise koordinater, som igjen ofte ble brukt i kombinasjon med vanlige papirkart. TrackBack funksjon, som lot deg følge din egen rute bakover, ble flittig brukt blant de som gikk i ulendt terreng, på bre eller som ganske enkelt gikk seg vill.

De fleste moderne gps’er kan vise kart på skjermen og med enkle grep kan man legge til ruter, nødbuer, trygge sporvalg og informasjonen kan enkelt deles med flere enheter. . Vi har et godt utvalg av håndholdte gps'er på fjellsport.

foto: @emilsorgard

Tips til GPS:

  • Kjøp, last inn og oppdatere kart på din enhet. Her vil mange hytter og detaljer være jevnlig oppdatert og merket.
  • Husk ekstra batterier eller batteribank med lader om du har oppladbar enhet. Mye bruk, som det ofte blir i nødsituasjoner, vil kunne spise mer batteri enn du en vandt med.
  • Planlegg hvor du skal med karttjeneste, som for eksempel BaseCamp fra Garmin. Sett opp ruter, spor og merk av punkter underveis der du ferdes. Du kan importere GPX filer, dele informasjon og ruter med andre og bruk farger og symboler flittig for å forstå din egen planlegging.

2 - Nødpeilesender

Nødpeilesendere og mer avanserte kommunikasjonsmidler har blitt vanligere og vanligere å bruke, også blant de som ferdes på kortere turer.
Vi har 

Tidligere var dette større, krevende apparater med dårlig rekkevidde og prisen gjorde at de ofte var forbeholdt jordomseilere og profesjonelle ekspedisjonsfarere. I dag er de ikke større enn en mobiltelefon, er enkle i bruk og mange kan brukes i kombinasjon med enten gps eller telefon..
Noen gps'er har og en innebygd nødpeilesender, som Garmin sine Inreach modeller. Disse modellene er merket med en "i" i navnet.

Felles for de alle er at de krever et abonnement og at du enkelt setter deg inn i hvordan den fungerer før tur. Noen baserer seg på samme signal som gps’en din, andre på egne nettverk av satellitter.

Vi har et utvalg av nødpeilere og kommunikasjonsutstyr på fjellsport.

Tips til nødpeiler:

  • Planlegg kommunikasjonslinjene før du drar. Om du skal sende ut en melding om hjelp til en bekjent, sørg for at hen er klar over at du er på tur og at vedkommende vet hva som bør gjøres når “alarmen går”.
  • Ikke lov noe du ikke holder. Ikke si at du skal sende melding da og da uten å gjøre det. Det er enkelt å la seg forføre av stillheten på tur, men den kan bli lang og ekkel om noen der hjemme ikke hører fra deg til avtalt tid.
  • Husk på ha aktivt abonnement på nødpeileren, sjekk dekningskart og ikke stol på at mobilen alltid har dekning. Vær og bebyggelse vil og kunne gjøre dekningen dårligere.

foto: @emilsorgard

3 - Førstehjelpsutstyr

Enten du er på en lang eller kort tur, så vil litt førstehjelpsutstyr komme godt med. Tilpass utstyret du tar med til turen du skal på og sjekk utløpsdatoer og holdbarhet før du reiser på tur.

Førstehjelpsutstyr kommer i mange varianter og fasonger. Vurder vanntett innpakning om du skal ferdes i eller ved sjø. Sørg for å ha med nok utstyr og kjenn bruksområdene til utstyret du har med deg.

Tips til førstehjelp:

  • Avtal med andre i reisefølget hva dere trenger, vær klar over eventuelle medisiner de andre i reisefølget bruker.
  • Ta med førstehjelpsutstyr også til kjæledyr.

Førstehjelp

Se mer

4 - Hundepeiler

For flere og flere blir hundepeilere en vanlig del av utstyr til hund. Til jakt er det et uovertruffent hjelpemiddel som brukes flittig. Peileren kan du viderekoble fra en håndholdt enhet og videre også til klokken, noe som gjør det enda enklere å følge med på retning, avstand osv.

Tips til hundepeiler:

  • Koble til enheter, klokker og gps’er før du står i terrenget
  • Lær deg funksjoner og tilkoblinger. Oppdater enheter, vedlikehold og tren med utstyret
  • Lad opp og sørg for å ha ekstra batteri om behov

5 - Si ifra hvor du går (i hvert fall sånn nesten)

Første punkt i fjellvettreglene går aldri ut på dato; “Planlegg turen og meld fra hvor du går.” Si ifra til noen der hjemme før du drar, skriv i hyttebøker hvor ferden går videre og om noen spør deg på tur - ikke nøl med å del, det kan komme godt med om uhellet skulle være ute.

Tips til kommunikasjon:

  • Informer noen om at du skal på tur. Hvor lenge og hvor du skal.
  • Hold avtaler om kommunikasjon. Ikke lov noe du ikke kan holde.
  • Sjekk dekningskart og vurder kommunikasjonsmiddel via satellitt.

6 - Tren og vær fysisk forberedt

Sørg for å ha det fysiske grunnlaget før turen du skal ut på. Bygg muskulatur og utholdenhet, tren relevante bevegelser og muskler for turen og bruk det samme utstyret som du skal bruke på turen. Gå turer med sekk og støvler i nærområdet, ta noen ekstra turer i lysløypa på ski eller trekk dekk om høsten om du planlegger å gå tur med pulk.

Tips til trening og forberedelser:

  • Lag et treningsprogram, der du trener på de spesifikke bevegelsene du skal gjøre på tur. En treningsklokke vil ofte hjelpe deg å gjøre treningen mer motiverende og tilpasset.
  • Gjør treningen til en gøy del av forberedelsene. Trening er en super måte å komme seg ut i naturen på.

7 - Mat og energi

Uavhengig av hvor lang turen du skal på er, litt påfyll av energi er alfa og omega for å få gjennomført turen. Frysetørket mat har etter hvert blitt ganske vanlig og det finnes et rikt utvalg av produsenter og smaker man ikke går lei av. Husk at det er lov å unne seg noe godt på tur og pakk med ekstra mat i tilfelle du blir værfast eller turen blir lengre enn planlagt.

Tips til mat og drikke:

  • Kilde til rent vann er viktig. Om det kommer fra en kran, fra å smelte snø og is eller fra vassdrag underveis kan variere fra tur til tur, men ha en plan for rent vann, hvordan du skaffer og oppbevarer det. En vannrenser er god å ha om du skal finne vann underveis.
  • Litt ekstra energi hjelper mot det meste og hodet tar enklere gode avgjørelser om du ikke er sulten og utslitt. Sørg for å ha godt med energi underveis i løpet av dagen og en energibar eller litt sportsdrikk er ofte god å ha i bakhånd.

8 - Tilpasningsdyktig

En viktig del av turen er å være forberedt og ha en plan for fremdrift. Mange setter seg mål i form av antall tilbakelagte kilometer eller høydemeter dag for dag, noen planlegger å være på et bestemt sted til en bestemt tid underveis og andre stiller med startnummer på brystet og ønsker enkelt nok å komme seg raskest mulig frem.

Uansett hvordan du ferdes på turen, vær forberedt på det uforberedte. Det kan være at været går imot deg, at elva viste seg vanskeligere å krysse eller at det ganske enkelt var behov for litt ekstra søvn en morgen.

Tips:

  • Justeringsmuligheter
  • plan B, C og D
  • Fleksibilitet
  • Vær ydmyk for endring og forandring underveis

9 - Vær forberedt på skiftende vær

At dårlig vær kan komme fort, det vet alle som har vært ute en tur eller to i naturen tidligere. Plutselig nedbør, sterk vind, tåke eller store temperatursvingninger kan ha en enorm påvirkning på turen, så det gjelder å være forberedt. Å lese værmelding før avreise og underveis er selvfølgelig lurt, men prøv samtidig å hold et øye med været rundt deg og på himmelen i løpet av dagen.

Foto: Jonas Rydén

Pakk med deg utstyr og klær som kan stå imot dårlig vær. Har du på forhånd pekt deg ut noen nødbuer og hytter i området du skal ferdes i, blir jobben veldig mye enklere om du må søke nødly.

Tips:

  • Pakk med ekstra klær
  • Vurder å ha med deg en vindsekk
  • Legg inn nødbuer og hytter på gps'en

10 - Les lister som denne

Forbered deg godt, innhent informasjon på forhånd og ikke gå i gang med den største turen uten å ha vært på noen mindre turer tidligere.

"God dømmekraft kommer av erfaring. Erfaring kommer av dårlig dømmekraft"

Bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!