KundeserviceReturinfo
  • Herre
  • Dame
  • Utstyr
  • Sko
  • Barn og junior
  • Sove ute
  • Aktiviteter

-25% på din neste ordre* Kode: HØST25. Info her☀️

Hvordan velge riktig dunjakke?

Q-shield? Hydrofobisk dun? And, gås? Hvit eller grå dun? Hva er egentlig RDS? Lær å navigere i jungelen av dunjakker – og finn en jakke som passer til ditt bruksmønster.

Helt siden de første menneskene satte sine føtter på nordisk jord, har vi erfart at varme klær må til. Mye har skjedd siden den gang vi går for eksempel ikke lengre rundt i nedarva bjørnepelser. I stedet vi har fått mange nye og fine løsninger på hvordan vi kan holde varmen – deriblant dunjakken!

La oss begynne med å oppsummere fordeler og ulemper ved dunjakker. Dun varmer best, tar minst plass, og har lavest vekt i forhold til hvor mye isolasjon det gir. Den eneste ulempa er at dunet mister nesten alle disse egenskapene så fort det blir vått. Dette er fordi «kamrene» i dunet kollapser i væte, noe som gjør at jakken mister isolasjonsevnen betraktelig, samtidig som den blir tung og klam.
Imidlertid finnes det løsninger på dette problemet – nemlig vanntett og vannavstøtende dun. I butikken kan du se etter navn som hydrofobisk dun, eller Q-shield. I prinsippet er dette impregnerte dunfibre, noe som gjør jakken like funksjonell selv om den blir fuktig og våt.

Tre bruksområder for dunjakker

Vi kan dele bruksområdene til dunjakker inn i tre kategorier, illustrert med følgende tre brukere:

Ekstrembrukeren

  • Skyr ingen hindre, og legger glatt ut på tur til Himalaya, går på tvers av Grønnland eller krysser polpunktene. Hvorfor? Fordi de er der. Ekstrembrukeren vil trenge en jakke som er god og varm, og som veier lite. Hvorvidt den er vanntett er mindre viktig, da det sjelden pøsregner på Nordpolen.

Hverdagsbrukeren

  • Liker å ha på seg en god og varm parkas på vei til og fra skole eller jobb. Det verste hverdagsbrukeren veit er å fryse mens hun eller han venter på bussen, toget, båten eller trikken; dessuten har hverdagsbrukeren ambisjoner om å går mer på tur, og da skader det jo ikke å ha en skikkelig jakke. For hverdagsbrukeren er vekt mindre viktig – derimot bør jakken tåle all slags vær, fra regn til solskinn.

Turbrukeren

  • En glad friluftsentusiast som liker lange turer i skog og mark, og som ikke skyr en fjelltopp i ny og ne – enten for å suse ned på ski, eller bare for å se på utsikten. Behovene turbrukeren har ligger midt mellom ekstrembrukeren og hverdagsbrukeren. Det er viktig for turbrukeren at jakken tåler en skur, men samtidig bør den holde godt på varmen og ikke være for tung.

Våre mest populære dunjakker

Se flere dunjakker

Vedlikehold av dunjakker

Vi har en egen guide for hvordan du enkelt lapper hull i dunjakken din, om du har vært uheldig.

Riktig vedlikehold av en dunjakke er viktig, og kan øke levetiden betraktelig. Man kan fint vaske en dunjakke i vaskemaskinen, men noen grunnregler må tas hensyn til.

Man bør bruke vaskemiddel som er beregna for dun, og vannet skal være lunkent – helst 30°C. Dersom man vil tørke jakken i tørketrommel bør man bruke tennisballer, for å bevare spensten i plagget. Husk at temperaturen ikke må være for høy i tørketrommelen heller. Nærmere informasjon kan leses på produsentens hjemmeside og på vaskelappen i plagget.

Vi har og laget en egen guide om dun og hvordan dunprodukter bør behandles. Impregnering er et viktig tema, også for dunprodukter, vi har skrevet en egen guide med informasjon om det og. 

Kos deg med dunjakken din, og kos deg på tur!

Q&A - Om dun

Q: Hvorfor lekker det dun og fjær fra dunproduktet mitt?
A: Med tynne ytter og innerstoffer vil det tidvis kunne tyte ut enkelte dunfibre. Det er viktig å ikke dra dette ut, da vil du kun gjøre hullet større og risikere at det kommer mer. Prøv heller å trekk i stoffet fra motsatt side og dytt fiberet inn igjen.

Q: Hvordan bør jeg oppbevare dunproduktet når jeg ikke bruker det?
A: Oppbevar det gjerne luftig, mørkt og tørt. En sovepose bør for eksempel ikke oppbevares i kompresjonstrekket.

Q: Kan jeg vaske dunproduktene mine?
A: Ja. Du kan og bør med fordel behandle dunproduktene dine jevnlig. Sjekk ut vår egen guide for hvordan behandle tekstiler

Q: Er det reklamasjonsrett på et dunprodukt som lekker dun?
A: I utgangspunktet så skal ikke et dunprodukt lekke dun, men noe dunlekasje er å medregne. Spesielt på de tynneste materialene vil det kunne presses igjennom enkelte fibre. Sømmer kan være spesielt utsatt for lekasje. Om man ser at et fiber er på vei gjennom stoffet, ikke dra i det, prøv heller å "dra" det tilbake inn i stoffet. Forsøk å dra i fiberet fra andre siden og forsøk å forsikte dytte det inn igjen. Er du i tvil eller syntes at ditt produkt kanskje lekker unødvendig mye dun, ta gjerne kontakt med vårt kundeservice for ytterligere hjelp.

Q: Hva skal jeg gjøre hvis dunproduktet mitt blir vått?
A: Dunets største svakhet er dets evne til å takle fukt. Når dunet først blir gjennomvått tørker det sakte og har en tendens til å klumpe seg. Hydrofobisk behandlet dun vil i tillegg til å takle fukt bedre og tørke vesentlig raskere. Det fungerer fint å tørke et dunprodukt i tørketrommel, da er det viktig å ikke ha for høy temperatur og ha gjerne i noen baller for å hjelpe med å fluffe dunet. Har du ikke tilgang på tørketrommel prøv å press fukten forsiktig ut av produktet med tørre håndklær og la det tørke liggende. Om du henger opp for eksempel en våt dunjakke vil vekten av dunet samle dunet nederst i jakken og rekke seg vekk fra for eksempel skuldrene.

Q: Hva er Fill Power
A: Fill Power referer til kvaliteten av dun. Man kan si det slik at jo større hvert enkelt dunfiber er, jo bedre er det til å holde på luften. Måten disse tallene oppnås er ved å samle sammen 28,3 gram (1 ounce) dun i en sylinder, plassere en vekt oppå og se hvor mye det komprimeres. Høyere fillpower -> større dunfiber -> færre dunfiber for å oppnå samme tykkelse -> Færre dunfibre for høyere varmeeffekt.

Se mer innhold

Bli medlem og få -30% på ditt neste kjøp*!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!

PersonvernerklæringKjøpsvilkårCookies