KundeserviceReturinfo

NÅ: Sjekk ut rabattstigen vår☀️🪜 Se mer info her!

Gravid på jakt

Anette Dahl har samlet og deler her noen råd, noen tanker og litt tips og triks til deg som er gravid, har en gravid partner eller kjenner en gravid som er aktiv innenfor jakt, skyting og friluftsliv. 

Forfatter: Anette Dahl

Anette er et naturbarn og har hele livet vært opptatt av å lære om naturens ressurser, forvaltning og hvordan vi kan få mest mulig ut av det vi har rundt oss.
Gjennom å bruke mye tid i naturen gjennom hele året får Anette en unik kjennskap til, nærhet og kontakt med de ville dyrene og naturen rundt oss.

Se Anette sin ambassadør side

Anette er et naturbarn... ↓

På jakt er jeg, som de fleste andre jegerne jeg kjenner, opptatt av å gjøre «alt riktig». Vi forbereder oss og sørger for å ha klart nødvendig utstyr. I en blanding av funksjonalitet og sikkerhet har jeg funnet mine favoritter i skogen, men i år har spillereglene endret seg i takt med en voksende mage. 
Som jeger er jeg opptatt av human og etisk jakt. For å utøve jakt på best mulig måte er skytetrening viktig, men også på skytebanen har spillereglene endret seg. Til slutt er det selvstendigheten som jeger som har fått nye utfordringer. Jeg er tidligere vant med å kunne jakte og håndtere felt vilt alene, i år derimot, har jeg lært at det er flere ting ved jakta som ikke er like greit å gjennomføre alene og at det er flere hensyn å ta.

På skytebanen er det flere ting man skal tenke på, avhengig av hvor lang ut i graviditeten man har kommet. Skudd fra våpen med grove kaliber kan skremme et ufødt barn, det er ikke nødvendigvis knyttet noen fare til dette, men er verdt å tenke over, særlig hvis mor kjenner at barnet sparker og beveger seg mye når det smeller. Bruk lyddemper. Lyddemper er i mine øyne genialt. Det beskytter deg, de rundt deg, demper rekyl og gjør deg da raskere på et eventuelt oppfølgingsskudd.

Du skal også være forsiktig med bly. Partikler av bly blir liggende i lufta og kan ha en direkte skadelig effekt på ufødte barn. Risikoen minsker ved å skyte utendørs eller ved å sørge for god ventilasjon, sørg for å ikke oppholde deg der det er risiko for bly-partikler i lufta. 

Vi har og en egen episode i fjellsportpodden med Anette!

Jaktsesongen er på full fart mot sin topp og jeg har siden jaktstart 10.august vokst ut av samtlige jaktklær. Bekledning har blitt et vanskeligere tema enn jeg kunne forestille meg. Strikk i bukseknappen, smekken åpen og/eller bukseseler er velkjente, men spør du meg, irriterende triks. Det fungerer jo, men er ikke særlig behagelig. Det er også plagsomt at buksene ikke sitter godt nok når man skal bevege seg både lydløst, smidig, til tider fort og i variert terreng.
Likevel er bukse helt nødvendig, så en bukse i en størrelse eller to større enn vanlig, med etter hvert åpen smekk og bukseseler er likevel den kombinasjonen som er i bruk. Trikset jeg fort lærte meg var at bukseselene må ha klyper, ikke knapper. Når du har på genser og/eller jakke over bukseselene er tissepausene mye lettere om du kan kneppe av bukseselene bak uten å måtte kle av seg for å dra de over skuldrene. I tillegg til bukseselene har jeg belte med kniv og skuddhylster, da sitter buksa så godt det går.

Bruk gjerne en ull-shorts eller ull-bokser for å isolere der smekken er åpen, og som minsker risikoen for urinveisinfeksjon som er èn av de tingene gravide virkelig skal jobbe for å unngå. 

Mest populære jaktutstyr

Se mer

Er du heldig å felle vilt må du nå huske på at det kan være parasitter i rått kjøtt, Toxoplasma. Dette er parasitter som kan skade fosteret og er de samme parasittene vi sørger for å fjerne når vi unngår dårlig stekt kjøtt i kostholdet. God håndhygiene, ikke smake på rått kjøtt og gjerne bruk av hansker ved slakting er tiltak som reduserer faren.

Med tanke på å få større vilt ut av skogen skal du huske på at du ikke kan ta tunge løft i slutten av svangerskapet, få gjerne hjelp og husk at dersom du håndterer et vilt skikkelig i skogen er det bedre om det blir liggende å vente på hjelp noen timer enn at du tar risikoen. Så lenge fordøyelsessystemet er ute og tarmer og vom ikke lekker inn i kjøttet er det ingen fare å la dyret ligge med skinnet på en stund.
I Norge er vi vant med å flå «så fort som mulig», men se til resten av Europa, der lar de gjerne dyrene henge med skinnet på en dag eller to. Sørg også for at det ikke ligger blod som kan surne, eller at det er mye skitt i skuddsåret. Ha med hansker, egen slaktekniv og gjerne et viltnett så er du forberedt. 

Anette Dahl sine artikler

Enkle tips til deg som er ny med jakt

Gravid på jakt

Se mer innhold

Bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!

Personvernerklæring
Kjøpsvilkår
Cookies