menu Meny

Hvordan velge riktige fjellski

Det er viktig å velge riktig fjellski for å få maks ut av fjellturen. Her er noen enkle råd og tips til hvordan du velger riktig fjellski.

Det finnes forskjellige bredder, lengder og bindinger på dagens fjellski. Nedenfor har vi laget en kort forklaring som forhåpentligvis vil gjøre deg litt klokere på hva du eventuelt skal velge av alle alternativene.

Klassiske fjellski

En medium bred fjellski er skien for deg som vil bære på litt mer enn bare kvikk-lunsj, appelsiner og kakao. Klassiske fjellski har bredden og en robust kontruksjon som gjør at de er stabile og gode i bruk i løssnø. Disse fjellskiene vil normalt passe akkurat i preparerte løyper, har et godt spenn og smørelomme, kan også brukes med skifelle. Har som oftest litt innsving for bedre kontroll i nedoverkjøring.

Brede fjellski/jaktski

Brede fjellski er laget for den eventyrlystne, gode til topptur, ekspedisjoner eller på jakta. Dette er skien du velger om du skal bære tungt. Skiene er ypperlig for bruk i løssnø, men for brede til preparerte løyper. Laget med en mykere kjerne for gode svingeegenskaper og mer innsving for å lette manøvrering i nedoverkjøring. Husk skifell!

Smale fjellski

En smal fjellski velger man om man skal gå på lette fjellturer uten noe særlig oppakning eller om du skal gå i preparerte løyper. Disse skiene er smale nok til preparerte løyper, men er også bredere enn vanlige langrennski og vil derfor ha litt bedre bæreevne om du velger å gå utenfor løypene i påskefjellet.

Hvordan velge riktig lengde på fjellski

Desto bredere skien er, desto kortere kan du ha den. Normalt sier man at man skal velge ski som er ca 20 cm lenger enn kroppslengden.

  • Smale fjellski: ca 20cm lenger enn kroppslengden.
  • Medium fjellski (klassiske fjellski): ca 15cm lenger enn kroppslengden.
  • Brede fjellski: ca 10cm lenger enn kroppslengden.

Vekten din spiller også en rolle i hvilken lengde du skal ha - er du en lettvekter vil en for lang ski bli bakglatt og er du tung så vil en for kort ski gi dårlig gli da den blir for myk. Heller en myk ski enn for stiv ski.

Relativt korte ski er gode for å manøvrere i skog og ulendt terreng. En skiene korte, kan det kompenseres med bredde, slik at de får god nok bæreevne. Er du en dyktig skiløper, kan du velge litt lengre ski.

Går du mye med pulk, kan du velge forholdsvis lange og smale ski. Ønsker du bedre svingegenskaper enn du får på en klassisk fjellski, kan du satse på en ski som er litt bredere og har litt mer innsving. Det vil fungerer godt både på langturer og til toppturer.

Valg av bindinger

Det er hovedsaklig to typer bindinger til fjellski: 75mm bindingen og BC (BackCountry) bindingen.

  • 75mm-bindingen vil gi bedre støtte i terreng og bedre å svinge med da store deler av framfoten er feste i selve bindingen.
  • BC-bindingen vil gi økt beveglighet og lettere gange da foten bare er festet i pinnen foran på skoen.


Se alle Tips og råd
Lukk
1000,- igjen til fri frakt!
0 av 1000