menu Meny

Hvordan velge riktige fjellski

Det er viktig å velge riktig fjellski for å få maks ut av fjellturen. Her er noen enkle råd og tips til hvordan du velger riktig fjellski.
Det finnes forskjellige bredder, lengder og bindinger på dagens fjellski. Nedenfor har vi laget en kort forklaring som forhåpentligvis vil gjøre det litt lettere for deg å velge bland alle alternativene.

Xplore er et nytt bindingssystem fra Rottefella - Vi har laget en egen samleside for det her.

Foto: Lars korvald
Foto: Lars Korvald

Klassiske fjellski

En medium-bred fjellski er skien for deg som vil bære på litt mer enn bare kvikk-lunsj, appelsiner og kakao. Klassiske fjellski har en robust kontruksjon og en bredde som gjør at de er stabile og gode å bruke i løssnø.
Disse fjellskiene vil normalt passe akkurat i preparerte løyper, de har et godt spenn og smørelomme, og kan også brukes med skifeller. Ofte har de også litt innsving for å gi bedre kontroll i nedoverkjøring.

Foto: Lars korvald
Foto: Rottefella

Brede fjellski/jaktski

Brede fjellski er laget for den eventyrlystne; de er gode til toppturer, ekspedisjoner, eller på jakta. Dette er ski du velger om du skal bære tungt. Skiene er ypperlig for bruk i løssnø, men for brede til preparerte løyper. Brede fjellski er laget med en mykere kjerne som gir gode svingeegenskaper, og mer innsving for å underlette manøvrering under nedoverkjøring. Husk skifeller!

Foto: Lars korvald
Foto: Rottefella

Smale fjellski

Smale fjellski velger man om man skal gå på lette fjellturer uten noe særlig oppakning, eller om du skal gå i preparerte løyper. Disse skiene er smale nok til preparerte løyper, men er likevel bredere enn vanlige langrennski, og vil derfor ha litt bedre bæreevne om du velger å gå utenfor løypene i påskefjellet.

Hvordan velge riktig lengde på fjellski

Jo bredere skien er, desto kortere kan den være. Ofte sier man at man skal velge ski som er cirka 20 cm lenger enn kroppslengden.

  • Smale fjellski: Cirka 20cm lenger enn kroppslengden.
  • Medium fjellski (klassiske fjellski): Cirka 15cm lenger enn kroppslengden.
  • Brede fjellski: Cirka 10cm lenger enn kroppslengden.

Vekten din har også betydelse for hvor lange ski du skal ha. Om du er en lettvekter vil et par for lange ski bli bakglatte, og er du tung så vil for korte ski gi dårlig gli. Det er bedre med en myk ski enn en altfor stiv ski.
Relativt korte ski er lettere å manøvrere i skog og ulendt terreng. En skiene korte, kan det kompenseres med bredde, slik at de får god nok bæreevne. Er du en dyktig skiløper så kan du velge litt lengre ski.
Går du mye med pulk så kan du velge forholdsvis lange og smale ski. Ønsker du bedre svingegenskaper enn du får på en klassisk fjellski, kan du satse på en ski som er litt bredere og har litt mer innsving. Det vil fungere godt både på langturer og til toppturer.

Foto: Lars korvald
Foto: frankski65

Valg av bindinger

Det er hovedsakelig tre typer bindinger til fjellski: 75mm-bindingen, BC-bindingen. (BC står for Back Country) og det nyeste tilskuddet; Xplore

  • 75mm-bindingen vil gi bedre støtte i terreng og er lettere å svinge med, da store deler av framfoten er festet i selve bindingen.
  • BC-bindingen vil gi øktt bevegelighet og en lettere gange, da foten bare er festet i pinnen foran på skoen.
  • Xplore er navnet på binding- systemet som omfatter både bindinger og sålen på støvlene som passer til. Disse bindingene egner seg ikke til de smaleste skiene, men heller for å fylle rommet for moderne skileik og gapet mellom langrenn og mer kjøresterkt utstyr.
Lukk
1000,- igjen til fri frakt!
0 av 1000